Р удолф ван Веен е всеизвестен и световнопризнат майстор на всякакви печива – сладки и солени. Популярен е и като сладкар, особено от множество предавания по 24Kitchen, идвал е много пъти и у нас. Ето няколко сладки идеи на Рудолф от 24kitchen.bg.
Португалско портокалово руло
Необходими продукти:
- 3 портокала
- 180 г масло
- 12 яйца
- 525 г кафява захар
- 3 с.л. брашно
- 8 с.л. кокосови стърготини
- 4 с.л. портокалов мармалад
- листа мента
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 175 градуса. Настържете кората на 2 портокала. Разтопете маслото. Изсипете маслото в купа и добавете яйцата, портокаловата кора и сока на 2 портокала, захарта и брашното. Разбъркайте до получаването на гладко тесто. Постелете правоъгълна тавичка или форма за печене с ниски стени (30х45 см) с хартия за печене и изсипете тестото в нея. Разстелете равномерно и печете пандишпана около 20 минути, докато стане златистокафяв. Запечете кокосовите стърготини в сух тиган за 3 минути, докато придобият златист цвят. Постелете чиста кухненска кърпа върху плота. Поставете лист хартия за печене върху изпечения пандишпан и обърнете формата върху кухненската кърпа.
Затоплете портокаловия мармалад с малко вода. С помощта на четка го нанесете върху пандишпана. Поръсете със запечения кокос (отделете малко за поръсване) и навийте на руло, откъм дългата страна. Поръсете останалия кокос и настърганата кора на третия портокал върху рулото. Украсете с тънки филийки портокал и листа мента.
Лесни бисквити със сладко
Необходими продукти:
- 1 шушулка ванилия
- 265 г масло
- 200 г захар
- 1 яйце
- 1 жълтък
- 280 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- 100 г сладко от малини
Начин на приготвяне:
Разрежете шушулката ванилия на две по дължина. Остържете вътрешността на всяка половина. В купа смесете маслото със стайна температура, захарта и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Разбийте с помощта на миксер до пухкавост. Смесете брашното с бакпулвера и солта и разбъркайте. Добавете сухите съставки към сместа и разбийте отново до образуването на тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот. Без да го месите, го оформете на дебело руло. Увийте го в прозрачно фолио и го стегнете. Поставете в хладилник за 1 час. Развийте тестото и го нарежете на приблизително 30 еднакви парчета. Оформете всяко на топче. Подредете топчетата в тава, постлана с хартия за печене. С длан притиснете всяко топче, за да се сплеска леко. С набрашнен пръст натиснете по средата на всяка бисквита, така че да се оформи дупчица. В дупката сипете сладко от малини. Печете бисквитите в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.
Шоколадови бишкоти
Необходими продукти:
- 150 г лешници
- 120 г натурален шоколад
- 210 г кафява захар
- 230 г брашно
- 30 г какао
- 1 ч.л. бакпулвер
- сол
- 3 яйца
Начин на приготвяне:
Запечете лешниците в тавичка за 12 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. В купа смесете брашното с какаото, солта и бакпулвера. Начупете шоколада и ги сипете заедно със захарта в блендер или кухненски робот и ги смелете. В голяма купа разбийте яйцата. Добавете сместа от шоколад и захар и разбъркайте. Добавете сместа с брашното, разбъркайте. Накрая добавете целите запечени и изстинали лешници. Омесете сместа с ръце, до хомогенност. Разделете тестото на две равни части. Върху набрашнен плот оформете едната част тесто на руло с дължина 25 см. Поставете го в плоска тава, постлана с хартия за печене. По същия начин оформете руло и от другото тесто. Печете рулата в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути. След това ги оставете да изстинат за 15 минути. Нарежете рулата на филийки с дебелина 2 см. Подредете ги легнали в тавата. Печете още 15 минути на 180 градуса. Поднесете бишкотите топли или студени. Щом изстинат, могат да се съхраняват продължително време в кутия или буркан.
Кроасани
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 280 мл вода
- 20 г суха мая
- 20 г захар
- сол
- 250 г масло
Начин на приготвяне:
Сипете брашното върху плота и го поръсете със сол. Направете голямо кладенче и в него сипете водата. Върху нея поръсете маята и захарта. Накъсайте 200 г масло на стайна температура на парченца. С пръсти първо смесете продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко и меко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 40 минути. Останалото масло разстелете под формата на правоъгълна плочка с дебелина 2-3 см върху лист прозрачно фолио. Увийте го във фолиото и го поставете в хладилник да се стегне. Извадете маслото от хладилника. Извадете и тестото, развийте го и го поставете върху поръсен с брашно плот. Разточете го под формата на дълъг правоъгълник, два пъти по-голям от плочката масло. При разточване поръсвайте тестото и отгоре с брашно. Поставете маслото в едната половина на разточеното тесто и го прегънете така, че да покрие маслото. Разточете сгънатото тесто отново, като прилагате натиск, за да се разнесе равномерно маслото. Разточете отново под формата на дълъг правоъгълник. Сгънете го като пакет - първо прегънете от двете страни, до средата, а след това прегънете една върху друга. Повторете разточването и сгъването на три като пакет още 2 пъти. След това увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 40 минути. Повторете същите действия още два пъти - разточване и прегъване по три пъти и поставяне в хладилник за 40 минути. Постелете хартия за печене в голяма тава. Разточете тестото на голям, тънък лист. Разрежете листа тесто на две равни части по хоризонтал. С помощта на линийка изрежете равни краища на всяка половинка тесто. След това, отново с линийка, изрежете тънки триъгълни парчета от тестото. Завийте всяко парче от широкия му край към тънкия на руло. Подредете кроасаните в тавата. Покрийте ги с прозрачно фолио и ги оставете да втасат на стайна температура 90 минути. Печете кроасаните в предварително загрята фурна на 230 градуса 20-25 минути.
Лимоново тирамису
Необходими продукти:
За бишкотите:
- 6 белтъка
- 230 г захар
- 180 г фино смлени бадеми
- 80 г пудра захар
- 40 г брашно
За лимоновия крем:
- 5 жълтъка
- 100 г захар
- 100 мл лимонов сок
- 100 г масло
За крема с маскарпоне:
- 250 г сирене маскарпоне
- 500 мл течна сметана
- 100 г захар
- 100 мл вода
- 5 жълтъка
За сиропа:
- 200 мл вода
- 200 г захар
- 200 мл лимончело
Допълнително:
- 2 с.л. пудра захар
- настърганата кора на 1 лимон
Начин на приготвяне:
За бишкотите разбийте леко белтъците с помощта на миксер. Добавете захарта малко по малко, без да спирате разбиването. Разбивайте на максимална мощност до образуването на твърд сняг. Добавете фино смлените бадеми, пудрата захар и брашното и разбъркайте внимателно с шпатула до хомогенност. Пресипете сместа в шприц с широк накрайник. Оформете бишкоти - дълги, гладки бисквити в голяма тава, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
За лимоновия крем разбийте в купа жълтъците със захарта и малко от лимоновия сок до гладкост. В тенджерка сипете останалия лимонов сок и го затоплете. Щом сокът кипне, добавете го на тънка струйка към жълтъците, като разбивате енергично. Върнете сместа в тенджерката и бъркайте, докато се сгъсти, около 5 минути. Дръпнете от огъня и добавете маслото. Разбъркайте, докато то се разтопи, а кремът стане лъскав и гладък. Пресипете крема в дълбока чиния, покрийте го с прозрачно фолио и оставете да изстине. След това го пресипете в шприц с гладък накрайник.
За сиропа сипете захарта и водата в тенджерка и оставете сместа да заври, а захарта да се разтопи. Дръпнете от огъня и добавете лимончелото. Бъркайте енергично няколко минути. Пресипете сиропа в купа и го оставете да изстине.
За крема с маскарпоне сипете жълтъците, захарта и водата в купа и ги разбъркайте. Поставете купата на водна баня и бъркайте сместа, докато се образува пухкава, почти бяла пяна. Свалете я от котлона и продължете да разбивате, за да се охлади сместа. Добавете малко количество от сместа към маскарпонето и разбъркайте енергично до пълна хомогенност и гладкост. Пресипете сместа към останалата смес от жълтъци и разбъркайте. Отделно в голяма купа разбийте с помощта на миксер сметаната до консистенция на гъсто кисело мляко. Охладете я. След това добавете към нея сместа от жълтъци и маскарпоне и разбъркайте до хомогенност.
За да сглобите тирамисуто, наредете на дъното на тавичка един ред от предварително потопени в сиропа (без да ги държите повече от 20 секунди в него) с лимончело бишкоти. Изсипете половината крем с маскарпоне върху бишкотите. Подредете втори ред сиропирани бишкоти, но напречно на долния ред, и ги залейте с останалия крем с маскарпоне. Шприцовайте ленти от лимоновия крем по диагонал. Поръсете с фино настъргана лимонова кора и пудра захар. Поставете лимоновото тирамису в хладилник за 2 часа.
Кокосови кифли
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 шушулка ванилия
- 365 мл прясно мляко
- 14 г суха мая
- 70 г захар
- 660 г брашно
- сол
- 70 г масло
- 1 яйце
За пълнежа:
- 5 с.л. масло
- 100 г кокосови стърготини
- 200 г захар
За ваниловия крем:
- 1 шушулка ванилия
- 200 мл кокосово мляко
- 100 мл течна животинска сметана
- 50 г захар
- 3 жълтъка
Начин на приготвяне:
За тестото затоплете леко млякото в тенджерка. При млякото добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия, захарта и сухата мая. Сипете брашното върху плота и го поръсете със сол. Направете кладенче в брашното и в него сипете млякото, маслото и яйцето. Разбъркайте продуктите в кладенчето и постепенно омесете меко и гладко тесто. Поставете тестото в поръсена с брашно купа и го покрийте с прозрачно фолио или кърпа. Поставете в хладилник за 15 минути. За пълнежа разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер. Добавете кокосовите стърготини и разбийте отново. Разточете тестото върху набрашнен плот във формата на правоъгълник с приблизителни размери 40х30 см. Разстелете пълнежа върху тестото и навийте на руло откъм по-дългата страна. Нарежете рулото на парчета с дебелина 7-8 см. Подредете кифлите изправени в дълбока, предварително намаслена тава. Оставете ги на стайна температура за 30 минути. След това ги изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути. За ваниловия крем разбийте жълтъците с малко студено кокосово мляко. Останалото мляко сипете в тенджерка заедно със сметаната, захарта и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Щом сместа заври, я добавете внимателно към жълтъците, като бъркате енергично. След това върнете цялата смес в тенджерката и бъркайте, докато кремът се сгъсти. Пресипете крема в купичка. Поднесете кокосовите кифли - топли или студени, с ванилов крем.