Л ятото е време, когато страстите в кухнята са горещи - най-малкото в буквалния смисъл. А месото понякога е твърде тежко, затова ето предложения как да е вкусно и безмесно, забелязани са на gotvetesmen.com.
Лятна зеленчукова торта
Необходими продукти:
- 3 с.л. зехтин
- 2 стръка пресен лук
- 200 г гъби
- 3 средно големи тиквички
- 2 червени чушки
- 200 г крема сирене
- 6 яйца
- 1/4 ч.ч. заквасена сметана
- 2 скилидки чесън
- 3 с.л. пресен босилек
- сол и черен пипер на вкус
- 2 ч.ч. настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Намазнете с олио дъното и стените на торта за форма с подвижни стени с диаметър 23 см диаметър. Сложете хартия за печене и отново намазнете. Отвън опаковайте формата с алуминиево фолио. Сложете тиган на котлон, загрят на ниска температура. Сипете зехтина и след като се загрее, прибавете наситнения лук и нарязаните гъби, тиквички и чушки. Сотирайте 10 минути или докато зеленчуците омекнат.
В купа разбийте крема сиренето с миксер до гладка паста. Прибавете яйцата и разбийте отново. Повторете със сметаната. Разбъркайте с наситнените чесън и босилек, солта и черния пипер. Към заливката прибавете сотираните зеленчуци. Прехвърляйте ги с решетеста лъжица, за да се отцеждат от мазнината. Настържете кашкавала на едро ренде и го прибавете към сместа. Разбъркайте внимателно с гумена шпатула. Насипете сместа в приготвената форма. Печете час и половина или докато ястието стане златисто отгоре и центърът не се мърда, когато клатите съда. Извадете от фурната и оставете да се охлажда 10 минути. Минете с остър нож отвътре по стените на формата и я разкопчайте.
Мързеливи чушки бюрек
Необходими продукти:
- 8 печени и обелени чушки
- 2-3 с.л. брашно
- 200 г сирене
- За заливката:
- 3-4 яйца
- 1/2 к.ч. прясно мляко
- 1 малка кофичка заквасена сметана
- сол на вкус
- 50 г кашкавал за наръсване
Начин на приготвяне:
Чушките се разрязват на две. Потапят се в брашно от двете страни и се нареждат в намаслена тавичка, като се покрива плътно дъното. Отгоре се наръсва натрошено сирене, пак се слага пласт чушки, пак сирене и така до приключване на чушките. Върху последния слой отново се слага надробено сирене. Разбиват се яйцата със сол, прибавя се прясното мляко и заквасената сметана. Разбива се добре. С тази смес се заливат чушките така, че тя да ги покрие. На няколко места с вилица се правят дупчици и тавата се тръска, за да може заливката да влезе хубаво между чушките и да има от нея навсякъде.
Слага се да се пече в предварително загрята фурна. Когато сместа се стегне и се запече, тавата се изважда, настъргва се на едро кашкавал и тавата се връща във фурната да се запече само отгоре до златиста коричка.
Пица с тиквички
Необходими продукти:
- 250 г брашно
- 160 мл топла вода
- 7 г прясна мая или 1 ч.л. суха мая
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. захар
- 25 мл зехтин
- 1 (100 г) тиквичка
- 100 г сирене моцарела
- 2 с.л. готов доматен сос за паста
- 2 яйца
- щипка сух босилек
- зехтин
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и се оставя да шупне на топло за 10 минути. Добавят се пресятото брашно, зехтинът и солта. Оформя се тесто, което се меси 10 минути. Тестото се оформя на топка и се поръсва в брашно. Покрива се и се оставя на топло за 1 час. Втасалото тесто се разточва в намаслена тава с диаметър 20-22 см. Намазва се с доматения сос и се нарежда нарязаната на дребни кубчета моцарела. Отгоре се поставя нарязаната на тънки филийки (1-2 мм на ренде тип бьорнер) тиквичка. На две места се правят 2 вдлъбнатини. Внимателно се изсипват 2 яйца в дупките. Пицата се поръсва с босилек и се напръсква със зехтин. Фурната се загрява на 210 градуса. Пицата се пече 20-25 минути. Поднася се топла.
Пастет от печени патладжани
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- сок от един лимон
- 2 скилидки чесън
- 100 г кисело мляко
- 5 стръка мента
- сол
- смлян черен пипер
- 2 с.л. зехтин
- кедрови ядки
Начин на приготвяне:
Патладжаните се изпичат, обелват се и се намачкват. Прибавят се пресованият чесън и сокът от лимона и се разбърква добре. Листата от ментата се накълцват и се смесват с киселото мляко. Прибавят се към патладжаните. Сместа се разбърква добре и се посолява на вкус. Кедровите ядки се запичат на сух тиган. Пастетът се поставя в купа за сервиране, полива се със зехтин и се поръсва с кедровите ядки. Чудна разядка за лятото и есента.