Пай с белтъчна шапка

Необходими продукти:

  • 1 кг ягоди
  • 150 г захар
  • 30 г краве масло
  • 3 жълтъка
  • 3 с.л. царевично нишесте
  • 1 с.л. сок от лимон

За меренга:

  • 100 г захар
  • 3 белтъка
  • 1 с.л. бял винен оцет
  • 1 щипка сол
  • 1 ванилия

За блата:

  • 220 г брашно
  • 110 г краве масло
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Брашното се смесва със солта. Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се претрива с ръце, за да се получат трохи. Сипват се 2-3 с.л. студена вода и се разбърква добре. Тестото се прибира в хладилник за 30-40 минути. Ягодите се почистват и се слагат в тенджера. Добавя се захарта и се готви 10 минути на слаб огън. Намачкват се с преса за картофи и се оставят на слаб огън, докато започнат да се сгъстяват. Нишестето се разтваря в малко вода, излива се при ягодите и се вари, докато сместа стегне. Дърпа се от огъня, за да се охлади леко. Жълтъците се разбиват и се добавят към ягодовата смес заедно с лимоновия сок и маслото. Разбърква се. Белтъците за меренга се разбиват с щипка сол. Малко по малко към тях се сипва захарта. Накрая се прибавят оцетът и ванилията. Тестото се разточва и се слага във форма за тарт с подвижно дъно с диаметър от 20 см. Пече се 10-15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, покрито с пергаментова хартия, засипана с морска сол. След това хартията със солта се отстраняват, сипва се ягодовата смес и се покрива с меренга. Пече се 30-40 минути до златисто в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се и се нарязва.