0

Н а немски тези вкусни понички гевречета се казват Ausgezogene, което буквално преведено значи разтеглено. Сметнах, че името "разтегленки" не звучи добре на български, затова си позволявам да ги нарека "понички". Те са толкова меки, пухкави и сочни, че не намирам по-подходящо име, независимо че формата е на геврек.

Продукти:

- затоплено прясно мляко - 250 мл
- свежа мая – 20 г или 1 пакетче суха
- захар - 20 г
- сол - 1/2 ч.л.
- яйца – 2 броя
- меко масло - 50 г
- брашно - 500 г
- олио за пържене

Приготвяне:

Разтворете маята в млякото. Добавете захарта, солта, яйцата и маслото. Сипете половината от брашното и разбийте до гладкост с миксер, като ползвате спираловидните бъркалки за тежко тесто. Добавете останалото брашно и омесете меко, леко лепнещо тесто. Цялото тесто може да приготвите с кухненски робот. Тъй като аз винаги правя само половината доза, ползвам нормален миксер и не меся тестото с ръце. Но ако решите да направите цялата доза, може би на обикновения миксер тежкото тесто ще му дойде в повече. Затова, ако имате робот, не се колебайте да го използвате.

След като тестото е готово, го оставете да втаса в съвсем леко подгрята фурна.
Прехвърлете тестото върху набрашнен плот и го разделете на две, а всяка част нарежете на по пет. Оформете топчета и ги оставете да отпочинат за 20 мин.


В тенджера или тиган загрейте олио. Налейте повече мазнина. Поничките трябва да плуват в нея и да не се опитат в дъното на съда.

Най-важното в цялата рецепта е пърженето. Пържете на слаб огън! Поничките трябва леко да цвърчат, а не да се фритират като картофи примерно. Ако огънят е силен, те светкавично ще прегорят отвън, а вътре ще останат сурови.

Непосредствено преди да сложите поничките в мазнината намаслете ръцете си. С палец направете дупка в средата на всяко топче тесто. Раздърпайте го с пръсти леко встрани и оформете на геврече. Изпържете поничките от двете страни до златисто. Сервирайте с пудра захар, мед, шоколад, сладко, сирене или според предпочитанията.