Съчетани по вкус - месо с бира
Както пеят класиците, бирата и рокендролът вървят заедно, а ние бихме добавили още и да има нещо с месце за хапване. Това си е направо класическо съчетание и не само за родната кухня. Ето няколко идеи по въпроса, видени в gotvach.bg.
Наденица
Продукти:
4 парчета пушена наденица
300 мл тъмна бира
500 мл вода
1 с.л. масло
1 глава лук, нарязан на филийки
1 дафинов лист
3 зърна черен пипер
1/2 ч.л. семена копър
Приготвяне:
Набождаме наденицата с вилица и я слагаме в дълбок тиган, в който сме сипали водата. Кипваме и похлупваме тигана. Оставяме да къкри на по-слаб огън за около 5 минути. След това изливаме водата от тигана и оставяме само наденицата, като връщаме обратно на котлона. Добавяме маслото в тигана и увеличаваме температурата. Запържваме, докато хубаво се зачерви. След това добавяме в тигана всички останали продукти и оставяме да къкрят, непокрити, за около 5-7 минути, като обръщаме от време на време. Подходяща гарнитура за сервиране е задушено зеле.
Бутчета
Продукти:
6 пилешки бутчета
1 и 1/2 ч.ч. бира
100 мл вода
2 с.л. олио
1/3 пакетче масло
няколко нарязани скилидки чесън - по желание
сол на вкус
1/2 ч.л. червен пипер
черен пипер на вкус
Приготвяне:
Осолете пилешките бутчета и ги поръсете с черен пипер. Сложете ги в намазнена тава, полейте около тях с бирата, водата и олиото. Върху бутчетата разпределете парченца масло. Поръсете още веднъж с червен пипер и другите подправки на вкус и ги сложете да се пекат в предварително загрята фурна. Поднесете с гарнитура от печени картофи.
Кюфтета
Продукти:
300 г телешка кайма
1 глава лук
1/2 ч. галета
3 яйца
300 мл бира
1 ч.л. лимонов сок
лют сос на вкус
сол
черен пипер
1 ч.ч. кетчуп
1 ч.л. хрян по желание
1 ч.л. сос уорчестър
Приготвяне:
Смесете каймата, нарязания на ситно лук, галетата и яйцата. Оформете малки кюфтенца. Изпечете ги във фурната за около половин час на 190 градуса, или ги изпържете до златисто. Отцедете от излишната мазнина. В тиган смесете останалите продукти. Оставете сместа да къкри около 15 минути. Изсипете кюфтетата вътре и оставете на котлона на слаб огън още около 30 минути.
Джолан
Продукти:
1-2 свински джолана
1 стрък праз
1 глава кромид лук
2 зърна бахар
1 ч.л. прясно смлян черен пипер
сол на вкус
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. кимион на зърна, леко счукан
1 ч.л. розмарин
сол на вкус
200 мл бира
Приготвяне:
Свинските джолани измийте и подсушете. Всички подправки сложете в хаванче и ги счукайте. Сложете джоланите в намазнена тава, в която сте разположили лука на кръгове и накълцания едро праз. Залейте месата с бирата и добре ги натъркайте с подправките. Сложете фолио. Пъхнете тавата да се пече в умерено загрята фурна на 200 градуса за 20-30 минути, след това намалете на 180 и допечете за още час и половина. Махнете фолиото, полейте месото със соса от тавата и запечете още 10-ина минути. Поднесете, нарязано на парчета.