0

Л ятото отмина, но това не означава, че не трябва да продължавате да се грижите за доброто си здраве и перфектната фигура. Предлагаме ви да се запознаете със следващата есенна диета за отслабване. Тя дава възможност да се отървете от 3-5 килограма за около 5-7 дни.

Хранителният режим ще укрепи имунитета, чрез него ще се избегне обострянето на заболявания и организмът ще се обогати с витамини, пише ivona.bigmir.net.

Пресните сезонни плодове, зеленчуци и житни култури са живителна сила от природата. Те съдържат всички микро- и макроелементи, както и достатъчни количества витамини. В този период от годината тялото по-малко се нуждае от белтъчни и животински мазнини. Вместо тях се препоръчва прием на продукти, съдържащи сложни въглехидрати.

Повече целулоза в менюто също се отразява добре на организма. Неразтворимите частици на растителните влакна преминават през червата и служат като своеобразна "метла", която пречиства храносмилателния тракт от остатъците храна и токсините. Така настъпва "възраждане" на стомашно-чревния тракт. Процесът на преработка на продуктите се подобрява и така тялото получава необходимите му минерали и витамини.

Принципите

Есенната диета се основава на приема на въглехидрати от плодове и зеленчуци, включително зеленолистни. Важен момент е също изключването от менюто на продукти, в чийто състав влизат изкуствени компоненти. Емулгаторите, оцветителите, различните консерванти значително забавят обмяната на веществата, което от своя страна води до натрупване на телесно тегло. Сладките плодове (ябълките) дават на мозъка фруктоза, помагаща му да мисли бързо и правилно, а житните култури зареждат организма с повече енергия.

Диетата може да се определи като лека за тялото. Ако пет или седем дни ви е невъзможно да се придържате към нея, вариант е да направите 1-2 разтоварващи дни в рамките на една седмица. Тогава количеството плодове и зеленчуци, които се консумират, не трябва да надвишава 1,5 килограма.

Примерно меню

Първи ден

Закуска: настърган морков, подправен с чаена лъжица кисело мляко и също толкова мед; овесени ядки с кефир/кисело мляко

Втора закуска: една едра круша

Обяд: доматена салата с лук, пресни зелени подправки, чушка и маслини, овкусена с растителна мазнина; два печени необелени картофа

Следобедна закуска: една сладка чушка

Вечеря: салата от прясно зеле с моркови и ябълки, подправена с чаена лъжица зехтин

Втори ден

Закуска: салата от печено цвекло с магданоз, зелен лук, сини сливи, настъргани ядки и филийка ръжен хляб

Втора закуска: една ябълка с кафена лъжичка мед

Обяд: каша от ръжени трици и соте от патладжани

Следобедна закуска: два сурови моркова

Вечеря: един голям грозд (тъмен сорт)

Трети ден

Закуска: царевични трици с обезмаслено кисело мляко и чаена лъжица мед; салата от ябълки, круши, грозде и сладка чушка, подправена с лъжица зехтин

Втора закуска: ядките от два ореха и четири сини сливи без костилки

Обяд: две пълнени чушки (за плънката: кайма със запържени морков, лук и патладжани с ориз) и филия хляб със зърна

Следобедна закуска: печена тиква с ядки и мед

Четвърти ден

Закуска: салата от морско зеле с домати, чушка, лук, зелени подправки и олио; сварен кафяв ориз

Втора закуска: една голяма круша

Обяд: соте от патладжани, каша от елда

Следобедна закуска: два банана

Вечеря: изпечен във фолио патладжан с домати, настърган морков, зеленолистни зеленчуци и една чаена лъжица заквасена сметана

Пети ден

Закуска: салата от пекинско зеле с маслини, чушка и олио; овесена каша, приготвена с вода

Втора закуска: грозде (1 грозд)

Обяд: два печени цели картофа с обелките и печено цвекло с магданоз, пера зелен лук, настъргани ядки и сини сливи

Следобедна закуска: две ябълки

Вечеря: салата от прясно зеле с домати

Шести ден

Закуска: овесени ядки с обезмаслено кисело мляко, настъргана ябълка и грозде

Втора закуска: портокал и банан

Обяд: салата от аспержи с моркови, домати, лук, чушка, чесън и листни зеленчуци

Следобедна закуска: една сладка чушка

Вечеря: печена тиква с канела и мед

Седми ден

Закуска: каша от елда и салата от печено цвекло със сини сливи, ядки и зелени подправки

Втора закуска: грозде (1 грозд)

Обяд: пълнена чушка със зеленчуци и просо

Следобедна закуска: два сурови моркова

Вечеря: салата от домати с филия ръжен хляб

Няколко съвета

Консумацията на сурови плодове и зеленчуци може да доведе до появата на метеоризъм и подуване на корема. Затова е вариант да ги замените за няколко дни със сварени или печени.

Есенната диета не е подходяща за спортисти и кърмещи жени поради малкото количество белтъчини в менюто.

Ако предложените ястия не ви допадат, бихте могли сами да си съставите меню, като се съобразите с основните правила. А именно:

консумирайте сезонни зеленчуци;

заменете захарта с мед;

да се приемат малки количества пресни и сушени плодове;

киселото мляко и кефирът да бъдат само обезмаслени;

житните култури и растителните масла да са в минимални количества;

да се изключи консумацията на: месо, риба, яйца, животински мазнини, захар, продукти със съдържание на консерванти (колбаси, сокове, консерви), осолени и пушени изделия, стимулиращи напитки (кафе, чай, алкохол).