0

Третото поколение на Dacia Sandero беше пуснато през 2020 г. и все още е на първо място по продажби на физически лица в Европа. Отскоро моделът Sandero Stepway се предлага в ново най-високо ниво на оборудване, наречено Extreme, което има за цел да привлече нови клиенти с приключенски дух, търсещи начин да се насладят на дивата природа с походи в планината.

Новата Dacia Sandero Stepway Extreme е най-високата спецификация на този модел. Плюсовете определено включват симпатичен и здрав външен вид с подбрани с вкус детайли, както и практични елементи, като тапицерии, фолиа и релси на покрива. Салонът е ергономично издържан и предвид цената, предлага богато оборудване.

Карти

Версията Extreme на Dacia Sandero Stepway е оцветена в кедровозелено. Този нов цвят подчертава авантюристичния дух на модела. Корпусите на страничните огледала и логото на Dacia в центъра на колелата са боядисани в контрастен меднокафяв цвят. Към тях в меднокафяв цвят са добавени детайли в предната част над фаровете за мъгла и логото на Dacia на задния капак, както и надписът Stepway върху релсите на покрива. В долната част на вратите има топографски мотиви, които Dacia използва като препратка към контурните линии на топографските карти. Стикерите се намират върху долните лайстни на вратите и вертикалните части на предните врати. Освен това новата Dacia Sandero Stepway Extreme е оборудвана с 16-инчови алуминиеви джанти, които блестят с черно лаково покритие. Антената на покрива тип „перка на акула” също е боядисана в лъскаво черно.

Почистване

В новото Sandero Stepway дизайнерите на Dacia са преработили и интериора на модела Extreme. Панелите на предните врати, седалките и арматурното табло са покрити със специфична тапицерия от сива тъкан, наречена MicroCloud. Тази материя е подобна на кадифе и е много издръжлива и лесна за почистване, като в същото време прави интериора по-качествен. Декорациите в меднокафяв цвят върху облицовките на вратите, отворите на вентилационната система и предния подлакътник добавят цветен щрих в кокпита. Релефната емблема на Dacia Link краси облегалките на предните седалки с меднокафяви шевове. Гумените стелки за пода и лайстните на праговете на вратите възприемат топографската шарка на каросерията.

Стойка

Пред погледа на водача в Dacia Sandero Stepway Extreme се намира инструментален панел, който е обогатен с малък дигитален екран в центъра, който показва полезна информация за шофиране, като разход, ниво на гориво или дори скорост в цифри. В центъра на таблото като стандарт за версията Extreme е монтиран 8-инчов сензорен екран, който включва информационно-развлекателната система Media Display, която предлага DAB радио с управление от волана, както и съвместимост с Apple CarPlay и Android Auto. Като опция се предлага навигационна система Dacia Media Nav с карта на България и Европа. Има и практични детайли като стойка за смартфон с вход за USB, поставени близо до волана, кука за закачане на чанта до крака на предния пътник, релси на покрива и багажник с двойно дъно, който също има четири куки за закачане на пазарски чанти. Този багажник има обем от 328 литра, който може да се увеличи до 406 литра, като се вземе предвид пространството, скрито под модулния под. Обемът може да достигне 1108 литра след сгъване на задните облегалки. На борда има приветливо пространство, което ще бъде удобно за четирима пътници.

Пъргав

Новата Dacia Sandero Stepway Extreme се предлага с три варианта на 1,0-литровия 3-цилиндров бензинов турбодвигател TCe. Първият е с мощност 90 к.с., съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия или автоматична CVT. Вторият вариант е със 110 к.с. и с 6-степенна механична скоростна кутия, а третият е версия ECO-G 100 на бензин и пропан-бутан (LPG) със 100 к.с. и 6-степенна ръчна скоростна кутия. Нашият тестов модел е оборудван с 1,0-литровия агрегат TCe със 110 к.с. и 200 Нм въртящ момент, съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия. Благодарение на турбокомпресора, този 3-цилиндров агрегат е доста пъргав, както при стартиране, така и по време на ускорение. Тягата значително подобрява неговата динамика, като ускорението от място до 100 км/ч отнема малко над 10 секунди, а въртящият момент осигурява повече гъвкавост в ежедневието. Въпреки това, понякога ще трябва да превключите на по-ниска предавка, за да осигурите безопасно изпреварване.

Разход

Според данните на производителя, консумацията на Dacia Sandero Stepway е 5,5 до 5,6 л/100 км в комбиниран цикъл WLTP, т.е. емисиите са от 124 до 126 г/км CO2 в зависимост от версията и оборудването. По време на тестовото ни пътуване на извънградски път, разходът беше средно 5,1 литра/100 км. При шофиране на магистрала със 130 км/ч на круиз контрола, разходът достига около 6 литра на 100 км, което е приемливо. В същия диапазон е консумацията в градски цикъл. Звукоизолацията несъмнено не е най-добрата, тъй като шофирането по магистрала усилва аеродинамичния шум и шума от търкаляне на колелата. В останалата част на пътя Dacia Sandero Stepway остава като цяло комфортна за шофиране кола, въпреки окачването, което понякога не успява да се пребори с всички неравности на пътя.

Офроуд

За още по-добра проходимост новата Dacia Sandero Stepway във варианта Extreme е серийно оборудвана с функцията Extended Grip. С натискането на един бутон на централната конзола, системите ESP и ASR се настройват така, че да контролират колелата независимо едно от друго и да подобрят сцеплението върху нестабилни повърхности. Освен това Sandero Stepway има голям пътен просвет, вариращ от 174 до 201 мм според натоварването, и може да се покатери на места, където повечето леки коли няма да успеят, като с лекота ще се справи с лек офроуд и снежни преспи.

Цената на Dacia Sandero Stepway в новия вариант Extreme започва от 34 640 лева. На фона на високите цени на останалите нови коли, с такава цена е трудно да се намери конкуренция. За толкова пари тази кола е наистина страхотен и практичен избор, а съотношението между цена и предлагане не може да бъде победено от никой.

Технически характеристики:

Dacia Sandero Stepway Extreme TCe 110

Двигател 1,0-литров 3-цилиндров турбобензинов

Задвижване на колелата предно

Трансмисия 6-степенна механична

Мощност 110 к.с. при 5000-5250 об/мин

Въртящ момент 200 Нм при 2900-3500 об/мин

Ускорение от 0 до 100 км/ч 10,5 секунди

Максимална скорост 183 км/ч

Среден разход на бензин 5,5 л/100 км

Емисии на СО2 124 г/км

Цена на тествания модел от 34 640 лева