0

З а абсолютно нищо не съжалявам на този свят. Другите ме гледаха, а аз си поживях. Към днешна дата близо 56-годишният Пол Гаскойн - Газа не би бил толкова категоричен в това.

Легендарният артист на зеления килим от Албиона е поредното доказателство в световната футболна летопис как злоупотребата с алкохол, а често в добавка и наркотици прекъсва без време една впечатляваща кариера.

Изоставен от съпруга и деца, Пол Гаскойн е все още жив, но представлява една развалина, която доскоро преживяваше дните си между алкохолния делириум и последвалото възстановяване в клиника за алкохолици.

От известно време насам футболната легенда бори алкохолната си зависимост с платени срещи със свои фенове в любимия си пъб „Мос Лейн“ в Олтринкъм, Лондон. Периодично около 200 човека се редят на опашка и плащат, за да са на "Вечер с Пол Гаскойн"! Не само там. Газа обикаля Албиона за тези шоута, които са по едно или две на месец. Приятно е, а и изкарва достатъчно, за да се издържа. От футбола не му остана и пени, профука всичко.

Розово

На срещите Газа разказва по неподражаемия си начин свои истории на хората, които продължават да го обожават. Футболният идол се появява винаги в розова риза, извадена, разбира се, извън панталона. Огромен кръст се показва над разгърдената горна част от облеклото. И винаги е с една кафява обувка. Обяснява през смях, че другият му крак е с бинтове и няма как да обуе обувка на него. Обещава, че повече никога папараци няма да го хванат как само по халат се опитва да изкупи всички бутилки с джин от кварталния магазин,

Лафовете му на моменти са трогателни, но на моменти стряскащи: "Исках да съм футболист от деня, в който бях в тръбата на майка ми".

Накратко

Пол Гаскойн е роден на 27 май 1967 г. в градчето Гейтсхед. Играе в „Нюкасъл“ от 1983 до 1988 г., „Тотнъм“ през 1988-1992 г., „Лацио“ от 1992 до 1995 г., „Глазгоу Рейнджърс“ - 1995-1998 г., „Мидълзбро“ - 1998-2000 г., „Евертън“ през 2000 г. През 1988 г. е обявен за най-добър млад играч. В Англия печели купата с „Тотнъм“ през 1991 г.

В националния отбор идолът на запалянковците, кръстен от тях Газа, или G8, дебютира на 14 септември 1988 г. срещу Дания. Участва на световното първенство през 1990 г. и на европейското първенство през 1996 г. Обявен е за Спортист на годината на Великобритания за 1990 г.

След като печели наградата за най-добър млад играч през 1988 година с екипа на „Нюкасъл“, интерес към Пол Гаскойн веднага проявяват „Манчестър Юнайтед“ и „Тотнъм“. Сър Алекс Фъргюсън успява да получи устна договорка с футболиста, който обаче е изкушен с доста по-добри условия от „Тотнъм“ и в крайна сметка Гаскойн преминава на „Уайт Харт Лейн“.

През цялата си кариера Газа забавлява публиката, като се плези, полива камерите с вода, показва корема си, целува страстно съотборниците си, а веднъж една лъвица в зоопарка за малко да му отхапе няколко пръста. Върхът е моментът, когато показа жълт картон на един съдия. Газа обиколи Европа с групата „Айрън Мейдън“, а докато играеше в „Лацио“, спука гумите на колата на своя съотборник Арон Винтер.

Контузии

Цялата футболна кариера на Гаскойн е съпроводена от контузии, алкохол и майтапи на терена и извън него. Травмите го връхлитат още с изгрева на неподражаемия му талант. Може би това е причината той от рано да посегне към чашката. Сам разказва по своя си начин как най-успешните му мачове са, когато е излизал на терена след три изпити джина. Той става идол за милиони запалянковци, които пълнеха стадионите, защото знаеха, че техният Газа пак е измислил нещо.

По негови разкази самият той е стимулиран да пие в някои от отборите, където е играл: „Когато отидох в „Рейнджърс“, мениджърът Уолтър Смит ми каза: „Синко, знаеш ли какво искам от теб? Да научиш тази пасмина да ходи заедно по пивниците!”. Станахме три пъти поред шампиони, беше фантастично… Друг път играх като истинско лай*о през първото полувреме. Мениджърът ме пита на почивката: „Пол, снощи пил ли си?”. Отговорих съвсем честно, че не съм. Той каза: „Бързо удари две на крак!”. Изпих тройно бренди и излязох за втората част. Шибнах им два гола, избраха ме за най-добър в мача!”.

Гаскойн разказва и за времето, когато носи екипа на „Евертън“: „Предстоеше ни мач срещу „Съндърланд“. Предната вечер чух, че един от техните е казал: „На Газа ще му пръдна в лицето!”. Изпих четири шишета вино, надрусах се и с хапчета. В 6 часа сутринта се събудих, целият треперех. Ободрих се с две чаши вино и три брендита, изпуших няколко цигари и заминах към стадиона. Играх отлично, избраха ме за най-добър в мача!”.

Негови приятели свидетелстват, че на ден Гаскойн е изпивал по 2 литра джин и 15 бири.

Злополука

Най-впечатляващият гол на Пол Гаскойн е от мача с Шотландия на Евро'96. Пас към него вляво, прехвърляне на бранителя с левия крак и веднага убийствено воле с десния. „Уембли“ избухва, а Газа, полудял от радост, изтичва до рекламните пана, ляга на земята с разперени ръце и под рева на трибуните прави възстановка на “зъболекарския стол” от злополучната нощ в Хонконг. Съотборниците му Алън Шиърър, Стив Макманаман и Дарън Андертон наливат в устата на Газа вода от две бутилки.

Дъно

Преди няколко години той удари поредното дъно, след като папараци го заснеха по халат на улицата да си купува джин. Приличащ на клошар с цигара в уста, халатът дори не е бил вързан и разкрил голото му тяло. Очевидци разказват пред таблоида The Sun, че той влязъл в магазин, за да си купи цигари и бутилка джин, носел и болкоуспокояващи: "Седеше на средата на улицата, всички съседи го видяха. Това беше един тъжен ден и голямо унижение за Пол. Всички сме притеснени за него", разказва очевидец на случката.

Преди година бившият английски футболист, който има 57 мача за националния отбор, е намерен припаднал край апартамента си в Пуул, Дорсет, държейки бутилка джин в ръка. И въпреки признанието му, че е достигнал дъното, той продължава да го дълбае.

Коктейл от тормоз

Под заглавие „По-силна: Как оцелях след Газа” бившата съпруга на Пол Гаскойн – Шерил, публикува книгата за съвместния им живот, който за нея и трите им деца се превръща в истински кошмар. Тя вече има един брак зад гърба си, от който Пол приема като свои сина й Мейсън и щерката Бианка. Шерил ражда на Газа техния малчуган Ригън. Според нея съвместният им живот е бил коктейл от тормоз, насилие, побоища и безразборен секс. Нещо повече – жената свидетелства как в мъртвопияно състояние Пол е возил Мейсън в колата си, а по-късно го е подтикнал към кокаина. В резултат на всичко това самата Шерил никога повече не поглежда мъж през живота си. А Газа остава самотен, без семейството си, след шумния развод през 1999 г.:

Синът му Ригън: Баща ми ще умре скоро, но няма да плача

Голям удар върху психиката на Пол Гаскойн нанася родният му син Ригън. Преди да навърши пълнолетие, той е търсен от вестниците, за да разказва за пиянските изцепки на прочутия си татко: „Баща ми скоро ще умре, но няма да плача. Няма да си хабя сълзите за него”, отсича той. Какво мисли за това Газа? „Въпреки всичко аз съм добър баща и синът ми го знае. Не мога да му забраня да говори по вестниците. Наясно съм, че го прави под влияние на майка си. Бях му купил три мобилни телефона, за да си говорим. Винаги са изключени! Бившата ми жена лъже, че ги е загубил. Веднъж опитах да се обадя на домашния им телефон. Онази кобра обаче записала разговора и ми прати полиция. Пуснала жалба за тормоз, представете си…”