С бутер тесто сякаш до безкрайност могат да се измислят рецепти – и сладки, и солени. Но ето няколко прекрасни идеи с класически привкус от receptite.com.
Сълзица
Необходими продукти:
- 500 г бутер тесто
- захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Размразеното бутер тесто се разрязва на квадрати със страна около 15 см. Всеки от тях се намазва с вода и отгоре се поръсва със захар. Навива се на руло, което се нарязва на шайби. Така получените охлювчета се подреждат в тава без мазнина и се пекат в предварително загрята до 220 градуса фурна. Сълзиците са готови, когато захарта се карамелизира в приятен кафяв цвят. В захарта може да се добави канела или ванилия за аромат.
Плодов пай
Необходими продукти:
- 2 листа бутер тесто (450-500 г)
- 3-4 ябълки
- 100 г орехи
- 2 с.л. мед
- 1 ч.л. канела
- пудра захар
Начин на приготвяне:
Ябълките се обелват и заедно с орехите и канелата се смилат. Слагат се в тенджера да се задушат и се добавя медът. Разстила се единият лист бутер тесто върху тавичка, застлана с хартия за печене, като краищата се оставят да се показват малко. По желание, за да стане по-хрупкаво бутер тестото, може да се запече за малко, като предварително се надупчи с вилица на няколко места. Изсипва се сместа и се прегъват краищата. За по-гъста смес може да се добавят повече орехи. Вторият лист бутер тесто се нарязва на лентички (широки 1 см), които се нареждат вертикално и хоризонтално върху сместа на разстояние 0,5 см една от друга, за да се получи решетка. По желание се намазва с яйце. Пече се до порозовяване на 200-220 градуса. Когато изстине, се поръсва с пудра захар.
Сладкиш с мармалад
Необходими продукти:
- 450 г бутер тесто
- мармалад по избор
- 1 яйце
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Бутер тестото леко се разточва на правоъгълник. Дясната половина се намазва с мармалад, а лявата половина се нарязва на ленти около 2 пръста широки. Всички краища на двете кори се намазват с разбито яйце. Нарязаната лява половина се прехвърля върху дясната и се притиска. Отгоре се намазва с остатъка от яйцето. Пече се в умерена фурна. След като изстине, се поръсва с пудра захар.
Пълнени тригуни
Необходими продукти:
- 250 г бутер тесто
- 3 с.л. смлени лешници
- 3 с.л. галета
- 1 с.л. масло меко
- 1 с.л. кафява захар
- За сиропа:
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Бутер тестото се размразява, леко се разточва и нарязва на 8 равни квадрата. В купа смесваме смлените лешници, мекото масло, кафявата захар и галетата. Във всеки квадрат се поставя по 1 ч.л. от плънката, прегъва се по диагонал и с вилица се притискат краищата. Нареждат се в тава и печем на 200 градуса в загрята фурна за 15 минути. Предварително се сварява сиропът от захарта и водата и се оставя да се охлади. Заливат се тригуните в тавата и се оставят поне за 3-4 часа да попие сиропът.
Рози
Необходими продукти:
- 500 г бутер тесто
- 2 бр. ябълки (може също праскови, круши, сливи)
- пудра захар за поръсване
- канела по желание
Начин на приготвяне:
Бутер тестото се размразява и се реже на ленти около 3 см широки и около 20 см дълги. Върху всяка лента се подреждат тънки парченца ябълки, така че отгоре да е кръглата част от ябълката и леко да стърчи. Навиват се на руло, обръщат се и вече са придобили вид на розичка. Слагат се в тава, покрита с хартия за печене, и се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса. Готовите рози се поръсват с пудра захар и канела по желание.
Крем пита
Необходими продукти:
- 500 г бутер тесто
- 1 пакет крем без варене или друг крем по избор
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Бутер тестото се реже на квадрати. Слагат се в намаслена тава и се пекат в загрята фурна на 180 градуса до златисто. Докато се пекат, се приготвя кремът по упътването на опаковката. Когато изстинат, квадратчетата се разрязват по средата и се пълнят с крема. Отгоре се поръсват с пудра захар.
Облечени ябълки
Необходими продукти:
- 3-4 зелени ябълки
- 400 г бутер тесто (1 лист)
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 ч.л. канела
- 1 жълтък
- 1/2 ч.ч. карамелен сос или дулсе де лече, или течен шоколад
Начин на приготвяне:
Ябълките се обелват и изчистват от семките, като дъното остава непокътнато. Захарта и канелата се смесват, разбъркват се добре, след което ябълките се овалват добре в получената смес. Бутер тестото се разстила на леко набрашнена повърхност и се разрязва на 8-9 ленти с ширина около 2 см, като от едната се изрязват листенца за ябълките. Ябълката започва да се обвива с лента от бутер тестото отдолу нагоре, продължава се с втора лента бутер тесто и така, докато цялата ябълка бъде обвита, като е необходимо краищата на лентите леко да се припокриват. Отгоре се поставят две листенца. Във всяка ябълка се поставя около 1-2 с.л. от карамеления сос (може да се замени с дулсе де лече, блокче шоколад, течен шоколад). Жълтъкът се разбива и с него се намазва бутер тестото. Ябълките се пекат на 180-200 градуса за около 25-30 минути до златистокафяв цвят.
Лотос
Необходими продукти:
- 500 г бутер тесто за кошничките
- За крема:
- 200 мл течна сметана
- 200 г бял шоколад
- 250 г заквасена сметана
- 125 г крема сирене
- 6 равни с.л. захар
- 20 г желатин
- ванилия
Начин на приготвяне:
Загряваме течната сметана, като внимаваме да не кипне. Слагаме шоколада, начупен на парченца, и бъркаме до пълното му разтопяване и изчезване в сметаната. Оставяме да се охлади и след това прибираме в хладилник. Разбиваме заквасената сметана, крема сиренето, захарта и ванилията. Накисваме желатина в студена вода и изчакваме да набъбне. Когато течната сметана в хладилника се е охладила до степен на много студено, изваждаме и разбиваме с миксер за кратко (леко да бухне и леко да се сгъсти). Желатина разтопяваме на водна баня. Към сместа от сметана и крема сирене добавяме сметаната с разтопените шоколади, разбиваме с миксер и на тънка струйка сипваме желатина. Разбиваме само още малко, до хубаво хомогенизиране.
Насипваме крема в чашки (9 малки) и прибираме в хладилник до пълно желиране. (Аз приготвям крема ден по-рано).
За лотосите използвах 500 г бутер тесто. Разточих го на тънко (около 3 мм) и с остър нож изрязах цвете с 6 листа. Поставих цветето върху хартия за печене, която срязах между листчетата. След това го сложих на дъното на купичка, която похлупих с отвора надолу. Заедно с купичките сложих в предварително нагрята до 220 градуса фурна. След това се наложи да намаля на 200. Когато се запекоха хубаво отгоре, ги обърнах и махнах купичките. Оставих да се запекат и отвътре.
Изваждам ги внимателно от фурната и оставям да изстинат. Желираният крем обръщам върху кошничката и украсявам.