0

Л ора и Стоян от „Бон Апети“ имат чудесни идеи за всякакви видове сладки неща, подходящи и за този сезон. Още рецепти на bonapeti.bg.

Сладкиш с орехи и сливи

Необходими продукти:

  • 400 г брашно
  • 100 г захар + за поръсване
  • 60 г краве масло (студено)
  • 1 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • 3 яйца
  • 200 г орехи
  • 400 г сладко от сини сливи

Начин на приготвяне:

Брашното се смила в блендер заедно с маслото, половината захар, бакпулвера и солта до получаването на трохи. Добавят се 2 яйца и 2–3 с.л. студена вода и отново се смила. Орехите се смилат с останалата захар. Тестото се разточва в правоъгълна форма и се поръсва с половината орехи. Намазва се със сладкото и се поръсва с останалите орехи. След това се прегъва като писмо. Намазва се с останалото яйце и се поръсва със захар. Сладкишът се пече 30 минути в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор.

Пай със солен карамел

Необходими продукти:

  • 400 г брашно + за поръсване
  • 220 г краве масло (студено)
  • 50 г кафява захар мусквадо
  • 2 яйца

За плънката:

  • 4 зелени ябълки
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/4 ч.л. сух джинджифил
  • 40 г захар
  • 30 г стафиди
  • 2 с.л. галета

За соления карамелен сос:

  • 170 г захар
  • 100 мл животинска сметана
  • 90 г краве масло
  • 1 ч.л. морска сол

Начин на приготвяне:

Тестото се приготвя, като брашното и маслото се претриват с пръсти, докато се получат трохи. Добавят се захарта и яйцата и се разбърква. Тестото се оформя на топка, покрива се с прозрачно фолио и се оставя в хладилник, за да стегне. Захарта за соса се карамелизира и щом придобие желания цвят, към нея се налива сметаната. Когато карамелът се разтвори и сосът се сгъсти, се прибавя солта, леко счукана в хаванче. Съдът се дърпа от котлона и се добавя маслото. Разбърква се и се оставя да се охлади. Ябълките за плънката се обелват, нарязват се на кубчета и се овкусяват с канелата, джинджифила и захарта. Добавят се стафидите и галетата и се разбърква. Студеното тесто се разточва върху набрашнен плот на кора, с която се покриват дъното и стените на форма за тарт с подвижно дъно (с диаметър 22 см).

Излишното тесто се изрязва, разточва се на кора и се слага в хладилник. Плънката се сипва във формата върху тестената кора и се заравнява. Върху нея се налива сосът. От останалото тесто с помощта на форма се изрязват звезди, с които се покрива плънката. По желание паят може да се намаже с жълтък и да се поръси със захар. Пече се около 40 минути в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. Охлажда се и се поднася.

Японски палачинки дораяки

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 120 г захар
  • 2 с.л. мед
  • 130 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • олио за намазване и пържене

За крема:

  • 330 мл прясно мляко
  • 1 ванилия
  • 3 ч. л. какао
  • 75 г захар
  • 4 жълтъка
  • 25 г брашно

Начин на приготвяне:

Кремът се приготвя, като млякото се загрява и се дърпа от котлона. Жълтъците се разбиват със захарта и ванилията, добавят се какаото и брашното и отново се разбива. При постоянно разбиване се налива млякото и се готви на слаб огън до сгъстяване при постоянно бъркане. Готовият крем се оставя в хладилник. Яйцата се разбиват със захарта и меда, добавят се брашното и бакпулверът, разбърква се и се оставя за 15 минути в хладилник. В намазан с олио загрят тиган с лъжица се сипва от сместа и се правят малки палачинки, като се обръщат. Палачинките се слепват като сандвич с шоколадовия крем.

Чийзкейк с моркови

Необходими продукти:

  • 500 г крем сирене
  • 600 – 700 г моркови - 200 мл сок
  • 150 г чаени бисквити
  • 100 г заквасена сметана
  • 100 г пудра захар
  • 50 г краве масло
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • 1 щипка индийско орехче
  • 1 щипка джинджифил
  • 1 щипка канела

За заливката:

  • 100 мл животинска сметана
  • 50 г захар
  • 50 г орехови ядки

Начин на приготвяне:

Бисквитите се натрошават и се разбъркват с разтопеното масло. Сместа се разстила във форма за печене с подвижно дъно (с диаметър 26 см), като се притиска, за да се оформи блат. Прибира се в хладилник за 20 минути, за да стегне. Крем сиренето се разбива с пудрата захар и с ваниловата захар. Морковите се изстискват в сокоизстисквачка – трябва да се получи 200 мл сок. Морковеният сок се сипва при крем сиренето и хубаво се разбърква. Прибавят се заквасената сметана и ароматите – канелата, индийското орехче и джинджифилът. Разбърква се. Кремът се изсипва върху бисквитения блат и десертът се прибира в хладилник за поне 6 часа. Захарта за заливката се карамелизира. Налива се сметаната и се готви, докато се разтвори карамелът. Охлажда се. Чиизкейкът се залива с карамела и се поръсва със запечени и накълцани орехи. Оставя се в хладилник за още 1 час.

Луиза

Необходими продукти:

  • 125 г краве масло (на стайна температура)
  • 150 г захар
  • 3 жълтъка (на стайна температура)
  • 250 г брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • 200 г сладко от сливи

За топинга:

  • 3 белтъка
  • 50 г захар
  • 100 г чипс от кокос
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар

Начин на приготвяне:

Маслото се разбива със захарта. При постоянно бъркане, един по един, се добавят жълтъците и се ароматизира с ваниловата захар. Сипват се сладкото от сливи, брашното и бакпулверът и се разбърква. Тестото се разпределя в квадратна форма, застлана с хартия за печене. Топингът се приготвя, като белтъците се разбиват. Към тях се прибавят захарта и ваниловата захар и отново се разбива. Сипва се кокосовият чипс и се разбърква. Сместа се разпределя върху тестото. Сладкишът се пече 30 минути в загрята на 150 градуса фурна с вентилатор.

Постни кокосови сладки

Необходими продукти:

  • 250 г кокосови стърготини
  • 2–3 с. л. кокосово масло
  • 2 с. л. мед
  • 100 г шоколад без животински продукти

Начин на приготвяне:

Кокосовите стърготини се смилат много добре в блендер. Добавят се маслото и медът и отново се смила за кратко. Оформят се топчета, които се подреждат в тава с незалепващо покритие. Пекат се 10 минути в загрята на 170 градуса фурна без вентилатор и се охлаждат. Шоколадът се разтопява на водна баня или в микровълнова фурна. Сладките се потапят до половината в разтопен шоколад и се подреждат върху пергаментова хартия, за да се охладят.

Ябълков кръмбъл

Необходими продукти:

  • 2 кг ябълки „Грени смит“
  • 100 г мед
  • сокът от 1/2 лимон
  • 1 с.л. царевично нишесте
  • 1/8 ч.л. канела
  • 1/8 ч.л. бахар
  • 1 щипка карамфил

За тестото:

  • 130 г овесени ядки
  • 40 г брашно
  • 2 с.л. мед
  • 2 с.л. олио
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ванилия
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Ябълките се белят и се почистват от семките. Нарязват се на тънко. Поливат се със сока от лимон и меда. Разбъркват се. Поръсват се с канела, бахар, нишесте и карамфил и отново се разбъркват. Прехвърлят се в тава и се пекат в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 20–25 минути. В купа се смесват овесените ядки, брашното, канелата, медът, олиото, ванилията и солта. Разбърква се добре. Омекналите ябълки се поръсват със сместа и кръмбълът се пече още 20 минути.

Руло с бадемово-шоколадова плънка

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода
  • 300 г мед
  • 3 яйца
  • 1 бадемова есенция

За пълнежа:

  • 200 г бланширани бадеми
  • 100 г мед
  • 100 г черен шоколад
  • 30 г какао
  • 1 ванилия

Начин на приготвяне:

Брашното се смесва с бакпулвера и содата. Оформя се кладенче и се прибавят бадемовата есенция и две разбити яйца. Малко по малко се налива медът, като се бърка непрекъснато, докато се получи меко тесто. Разделя се на две равни части. Бадемите за плънката се запичат на сух тиган до златисто и се оставят да се охладят. Шоколадът се разтопява на водна баня. Дърпа се от огъня и се смесва с меда, бадемите, какаото и ванилията. Оставя се да се охлади. Тестото се разточва на тънки, правоъгълни кори и краищата им се заравняват.

Плънката се разпределя върху тях, като се маже само половината от кората. Ненамазаната част се прехлупва, така че да се образува руло. Рулата се прехвърлят в тава, покрита с пергаментова хартия, надупчват се с вилица и се мажат с жълтък, разбит с малко вода. Пекат се около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна. Охлажда се, нарязват се и се сервират.