С тане ли въпрос за диети и отслабване, тиквичките незаслужено остават извън менютата и диетичните режими.
Този вкусен зеленчук, който иначе с удоволствие похапваме, е недооценен, що се отнася до диетичното хранене. Причината е прозаична – щом чеум тиквички, на секундата ги асоциираме с много мазнина и пържене. Затова и мозъкът ни ги отхвърля на мига като здравословна и диетична храна. Безспорно пържените са класика, но тиквичките позволяват да бъдат приготвени по всякакви начини. А освен това са изключително вкусни и сурови, като свежа салата.
Подценяване
Всъщност тиквички можем да си приготвим по най-различни начини, да ги ядем сурови и да ги включим в програмата си за рационално хранене. Те са богати на полезни вещества – вит. С, магнезий, манган, калий, каротиноиди. Не е за подценяване и фактът, че в 100 г тиквички има само 18 калории. Зеленчукът съдържа и много фибри, които активизират обмяната и прочистват храносмилателната и кръвоносната система и детоксикират организма.
Това оказва влияние и върху кожата, която става свежа и хидратирана, и върху косата. Въпреки изтъкнатите ползи трябва да имате предвид, че тиквичките не са достатъчни, за да участват самостоятелно в хранителни режими, по причина, че съдържащите се в тях витамини и минерали не са в нужните за организма количества. Затова и в диетата с тиквички задължително трябва да присъстват и други продукти, чрез които да се осигурят на тялото необходимите ежедневни дози от витамини, минерали и незаменими аминокиселини.
Диетата с тиквички може да се спазва продължително време, стига да сте комбинативни и да добавяте към тях и други продукти.
Предлагаме ви 5-дневна програма за бързо и здравословно стопяване на мазнини, с която е възможно да се отслабне с цели 3 кг. Освен по-стройна фигура този хранителен режим е полезен и за повишаване на имунитета.
1-ви ден
Закуска: Към чаша настъргани тиквички добавете 4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. счукани орехови ядки и копър.
Обяд: Пригответе си ризото от 40 г ориз, 1 тиквичка и 1 морков, като добавите малко растителна мазнина.
16 ч.: сезонен плод по избор (без грозде).
Вечеря: Изпечете на скара 120 г риба и я гарнирайте с 1 тиквичка, нарязана на резени, запечена на плоча и подправена със сос от кисело мляко и копър.
2-ри ден
Закуска: Филийка пълнозърнест хляб, извара и 2 тънки резенчета сурова тиквичка. Изпийте и чаша зелен чай с мед.
Обяд: Направете си салата от зеле, настъргани тиквичка и морков, желателно без мазнина. Може да добавите и 4-5 маслини и лимонов сок.
16 ч.: 2 пълнозърнести бисквити или препечена филийка с чай.
Вечеря: Настържете 1 тиквичка. Добавете 50 г натрошено сирене, 2 с.л. кисело мляко, 1 с.л. сурови тиквени семки и копър. Разбъркайте, изсипете в намаслена тавичка и запечете във фурната.
3-ти ден
Закуска: Към купичка кисело мляко добавете 2 с.л. овесени ядки и 1 ч.л. ленено семе.
Обяд: Изпечете или сварете 200 г бяло пилешко месо без кожата. Гарнирайте с 1 нарязана на кубчета тиквичка, задушена в зеленчуков бульон и подправена на вкус.
16 ч.: сезонен плод по избор.
Вечеря: Пригответе си салата от нарязана на кубчета тиквичка, 1 чаша сварена леща, 1 чушка и/или 1 домат. Подправете я с дресинг от 1 ч.л. зехтин, лимон и копър.
4-ти ден
Закуска: Филийка пълнозърнест хляб намажете с доматено пюре и я гарнирайте със сирене и 2-3 филийки сурови тиквички. Добавете и чаша прясно изцеден сок от портокал или ябълка.
Обяд: Салата от спанак, нарязана на кубчета тиквичка, 1 домат, 1 с.л. тиквени семки и краставица. Може да добавите 1 ч.л. зехтин и лимонов сок. Към обяда е позволено да добавите и едно сварено яйце.
16 ч.: чаша зелен чай и 1 пълнозърнеста бисквитка или препечена филийка.
Вечеря: Нарежете на кръгчета 2 тиквички. Задушете ги със зеленчуков бульон и 1 ч.л. зехтин. Подправете ги на вкус и ги изяжте с 1 филийка черен хляб.
5-и ден
Закуска: чаша зелен чай, 1 варено яйце и филийка черен хляб.
Обяд: Срежете 1 тиквичка по дължина. Издълбайте половинките, нарежете на ситно вътрешността и смесете с 2 с.л. настъргано сирене, 1 яйце и подправки на вкус.
Напълнете тиквичките със сместа и ги запечете във фурната. Едната половинка изяжте на обяд, а другата – на вечеря.
16 ч.: чаша айран.
Вечеря: половинката пълнена тиквичка и плод по избор или свежа салата от сурови тиквички, подправена с лъжица зехтин и лимонов сок.