0

Т урското кино даде на света много зашеметяващи мъжки образи, които спечелиха любовта на милиони зрители. В разгара на темата за домашното насилие у нас един екранен герой предизвиква умиление и надежда - всяка жертва има правото да срещне своя Тахир. А в тази роля в сериала „Ти разкажи, Черно море“ успешно влиза актьорът Улаш Туна Астепе.

Съчетаващ талант и харизма със скромност, той е истинско съкровище. Въпреки това феновете знаят малко за личния му живот, който съвсем не е лек.

Биографията на Улаш Туна Астепе започва на 5 май 1988 г. в морския град Измит, разположен в Северозападна Турция. Майка му е държавен служител, баща му обикновен работник. По времето, когато се ражда Улаш, в семейството вече расте седемгодишен син (по-късно той също ще избере път, далеч от изкуството - ще стане инженер).

Трагедия

Детството на бъдещия актьор е помрачено от трагедия. На 17 август 1999 г. родният му град е ударен от мощно земетресение. То е с магнитуд 7,5. Епицентърът му е в Измитския залив в Мраморно море. По официални данни жертвите на земетресението са около 17 000 души, но според някои оценки достигат 35 000 души. Бедата не идва сама - земетресението предизвиква цунами. Вълни с височина 3 метра се удрят в брега. За щастие на Улаш всичките му роднини оцеляват, но разрушените къщи и многото трупове, които са докарани за идентификация на територията на местния спортен комплекс, се запечатват в паметта му.

На 16 години претърпява и лична трагедия - баща му почива. Двамата с брат му трябва да са опора на майка си. Малко преди това Астепе се прехвърля в Истанбулския лицей. Животът далеч от дома калява характера му.

Зад кулисите

Още в гимназията Улаш се интересува от театъра, така че не мисли дълго за бъдещия си път. Всъщност запознанството му със сцената започва със.. закачалка. Благодарение на приятел той получава работа на непълен работен ден в театрален гардероб. Докато окачва връхните дрехи на посетителите, младият мъж се радва на възможността не само да проследи представленията, но и да се запознае с живота зад кулисите.

След като напуска училище, той постъпва в театралния отдел в Университета за изящни изкуства „Мимар Синан“. За всички студенти от курса има строга забрана да снимат по време на час, но Улаш намира вратичка, за да се доближи до магическия свят на киното. През 2008 г. работи като асистент по костюми в сериала "Османска република".

След като завършва университета, Астепе играе в театъра. В киното той изиграва първия си епизод през 2010 г. - това е късометражният филм "Университет". По-значима роля получава няколко години по-късно в Карадайъ. Следващата стъпка е филмът "Мечта". В него Улаш вече получава ролята на главния герой, който успешно въплъщава на екрана.

Този проект му помага да получи първата сериозна слава. Но истинският триумф предстои. И той е точно в сериала, покрай който българските зрители се влюбиха в Тахир - главен герой в „Ти разкажи, Черно море“. Сериалът е високо оценен не само в Турция, но и в чужбина.

Улаш винаги е искал да опита силите си в исторически сюжети и през 2021 г. този шанс му се предоставя. Той изиграва една от главните роли в телевизионния сериал "Братя Барбароса: Мечът на Средиземно море" - за легендарен турски адмирал, преминал труден път от обикновен моряк до командир на флота.

Актьорът придобива интересен опит и докато работи върху телевизионния сериал "Животът днес". Неговият герой е лекар, който се сблъсква с несправедливост в своята област и решава да сложи край на това.

Потаен

За разлика от много свои колеги Улаш Туна Астепе рядко се появява в клюкарските рубрики и не вълнува обществеността със скандали. Актьорът изключително неохотно разкрива подробности от личния си живот. Той не е активен потребител на социалните мрежи и рядко качва снимки, направени извън снимачната площадка. Има няколко профила в Инстаграм, които поддържат негови фенове.

През 2014 г. има кратка връзка с актрисата и модел Йойкю Карайел, която четири години по-късно се омъжва за друг. В допълнение, пресата приписва на Улаш афера с Ирем Хелваджъоглу, която е негова партньорка в „Ти разкажи, Черно море“ - именно това е жената, която е насилвана в продължение на осем години от садист. А Тахир се явява спасителят и лъчът светлина в живота на Нефес.

От информация, появила се на сайта IMDB, става ясно, че през 2015 г. актьорът се е оженил за Шрифа Авад (която и да е тя) и дори имат две деца. Подробностите за тяхното запознанство и съвместния им живот остават загадка за феновете.

Любопитни факти

  • Улаш посочва за свои учители турския поет Ашък Вейсел и писателя Яшар Кемал.
  • Дуетът им с Ирем Хелваджъоглу в „Ти разкажи, Черно море“ печели наградата за най-добра филмова двойка.
  • Любимото му занимание в свободното време е четене и колоездене.