1

О съденият на доживотен затвор за двойното убийство пред столичната дискотека „Соло“ Илиян Тодоров е примерен и активен в затвора в Пловдив, където изтърпява наказанието си.

Това съобщиха за „Телеграф“ от Министерството на правосъдието. В момента Илиян Тодоров е на първоначален специален режим. 

Примерен

„Преминал е периода на адаптация, разяснен му е правният статус и произтичащите от това последици. Тодоров спазва институционалните норми и режимните изисквания. Отнася се с нужното уважение към служителите. Дава заявка за активно участие в организирани групови мероприятия и специализирани програми. Няма наложени дисциплинарни наказания и не е награждаван на този етап“, гласи информацията на Министерството на правосъдието.    

Престъплението

18 април 2009 г., само ден преди Великден, 24-годишният Васил Александров празнува рождения си ден в столичната дискотека „Соло“, която се намира на метри от Съдебната палата. В компанията присъства и 21-годишният хокеист Кирил Въжаров. Същата вечер със свои приятели в заведението е и Илиян Тодоров, който носи със себе си нож, но го укрива в дамската чанта на приятелка.

УБИЕЦЪТ ОТ "СОЛО": Съдийка разбила защитниците в Темида на Илиян Тодоров

Двете компании напускат „Соло“ по едно и също време. Навън до Съдебната палата и в съседство с църквата „Света Неделя“ в ранното утро на Велика събота между двете компании прехвърчат искри. Според първоначалните данни на полицията „две групи младежи започнали разправия, която преминала в пиянски бой“. При него Илиян Тодоров намушква с ножа си в гръб бягащите Кирил Въжаров и приятеля му Васил Александров. Кирил умира на място, а Васил – на път за болницата. Трето момче също е ранено, но има късмет и оцелява. 

Обяснения

По това време Тодоров учи в Нов български университет и работи като специалист по софтуерната поддръжка в клон на естонска фирма у нас. В компанията им в дискотеката има момче и момиче естонци и затова говорят на английски. Според момче от групата това подразнило младеж от компанията на рожденика. При разминаване на ул. „Позитано“ той направил забележка, че говорят на английски, и казал, че в неговата държава ще се говори на български език. Забележката предизвикала отпор, започнал бой, в който се включили и други от компаниите.    

След като намушква с нож момчетата, 24-годишният тогава Илиян Тодоров бяга с такси. Видеокамери в района са запечатали част от боя и качването в таксито на Тодоров. Шофьорът по-късно посочва пред полицаите къде е оставил клиента си.  

Делото

На 20 април Тодоров се предава в полицията в Перник с променена външност – сменил е цвета на косата си от черен в светъл. Илиян е син на общинския съветник от БСП в Перник Венцислав Тодоров. Младият мъж е обвинен за двойното убийството, но на първа инстанция Софийският градски съд го оправдава. Това става въпреки показанията на момиче от Естония, което е било в компанията на Тодоров. Сирет Пук заявява пред нашия съд, че след като си тръгнали от дискотеката, високо момче се приближило до тяхната компания и последвал спор. Тя се уплашила и се отдръпнала от каращите се, а по-късно видяла как Илиян Тодоров размахва нож, а едно от другите момчета лежи на земята. Уплашена, естонката се прибрала с нейните сънародници с такси. По-късно Тодоров се свързал с нея и я помолил да продължат разговора си в скайп. В чата той казал, че каквото и да се е случило, било е при самозащита.   

Мотиви

Според съдия Румяна Ченалова от СГС доказателствата срещу Илиян Тодоров не са достатъчни. „Съдът се подчинява на правилата на закона. Трябва да бъде наказан този, който е извършил нещо конкретно и за което има определени доказателства“, обявява мотивите си пред журналисти съдията. Така в края на 2011 г. Тодоров излиза от ареста и повече не се появява в съдебната зала. Следва дело в Софийския апелативен съд, който отменя оправдателната присъда и постановява доживотен затвор. Наказанието е потвърдено от Върховния касационен съд, но се оказва, че Илиян Тодоров междувременно е избягал. В края на 2013 г. е обявен за издирване. 

В неизвестност

Във видеообръщения в интернет беглецът заявява, че убиецът на двете момчета е на свобода. „Видях извършителя, защото беше на метри от мен и погледите ни се срещнаха“, твърди Тодоров. Интерпол се включва в издирването му, но бе резултат цели 11 г. Само неговите близки знаят къде се е криел през това време. 

МВР издирва още 5-има като убиеца от „Соло“, сред тях килърите от „Амнезия“ и терористът от Сарафово!

На 6 март 2023 г. Илиян Тодоров е задържан на летището в столицата на Узбекистан – Ташкент, при опит да се качи на самолет за Истанбул с фалшив паспорт. След проверка и със съдействието на българските власти е установено, че това е Илиян Тодоров, който е под чуждо име в документа. 

Арест 

Заповедта за задържането му е издадена от пловдивската прокуратура, защото Тодоров, който е от Перник, преди време се регистрирал на пловдивски адрес, където живеят баба му и дядо му, разясняват от държавното обвинение. Затова изпълнението на присъдата му е в Пловдив. 

В Узбекистан Илиян Тодоров е осъден на 5 г. затвор за фалшивия паспорт, но тамошният президент го помилва, за да бъде върнат по-бързо у нас. От присъдата в Ташкент става ясно, че се е сдобил с фалшивия паспорт в Северен Кипър. 
На 1 март 2024 г. Тодоров е екстрадиран у нас с полет от Узбекистан през Мюнхен до София. На борда на самолета 38-годишният мъж е придружен от служители на „Съдебна охрана“.   

Възмездието 

“Болката си остава завинаги. По-важното е неговото наказание да бъде излежано. Но защо се стигна дотук и дали някога ще бъде потърсена отговорност на хората, които допуснаха да се чака 11 г. Може би моралното удовлетворение ще бъде не толкова само за нас, колкото и за тези хора, които през всички тези години бяха съпричастни с нас“, заяви бащата на Кирил Въжаров – Михаил.