0

Д ецата, родени по времето, когато този сериал започва да се излъчва, днес са 29-годишни. А актрисата Джейн Сиймур, която зрителите смятаха, че ще е вечно млада и красива, е на достолепната възраст от 71 години. Феновете й обаче продължават да я виждат и възприемат най-вече като Доктор Куин Лечителката.

Не е много сигурно кои бяха повече – хората, които симпатизираха на крехката и спретната Микаела Куин, поела предизвикателството да се изнесе от големия град, за да се грижи за селяни и индианци. Или пък тези, които й завиждаха, че е в обятията на Съли (Джо Ландо). Със сигурност обаче и двамата бяха обичани и популярни герои. Тези, които смятаха, че Съли е видимо доста по-млад от партньорката си, имаха право – разликата им е десет години. И, както често се случва в живота, тя остаря доста по-бързо и интензивно от него.

Хетерохромия

Истинското име на Джейн Сиймур е Джойс Пенелопе Вилхелмина Франкенберг. Родена е в град Хейс, близо до Лондон, в семейството на акушер и медицинска сестра. В жилите й тече холандска, полска, немска и еврейска кръв. Може би това е повлияло на необичайния й външен вид – Сиймур има хетерохромия, едното й око е зелено, а другото е кафяво. Мнозина я бъркат с третата съпруга на английския крал Хенри VIII – Джейн Сиймур. Точно нея е имала предвид, когато си избирала псевдоним.

Това се случва, след като завършва драматично училище. Започва кариерата си у дома и след пет години вече участва в американски телевизионни сериали. Получава разнообразни роли: във филмовата адаптация на класически произведения („Нашият общ приятел“), фантастика „Бойна звезда Галактика“), биографии (играе Мария Калас във филма „Онасис: Най-богатият човек в света“).

Getty Images

За работата си актрисата получи няколко престижни награди, включително два "Златни глобуса" и "Еми", но неуспешни роли, както и номинация за "Златна малина". Във филмографията й има около сто филма. За един от тях тя не обича да си спомня. Ролята на едно от момичетата на Бонд във филма „Живей, а другите да умрат”, не е трамплин в кариерата й, както я е уверявал агентът й. Но пък разкрива достатъчно от нея – в буквалния смисъл. Може би за това на преклонна възраст тя предпочита целомъдрената си роля на Доктор Куин Лечителката.

В живота не й е писано да е с един партньор. Официално има четири съпрузи и четири развода. Внуците й са шест. Но баба Джейн няма кой знае какво време за тях, защото продължава да се снима. И то интензивно. Тази година има в програмата си два филма и сериал. И макар да не се вижда като Мис Марпъл, и тя се преструва на детектив.

Ако трябва да си призная, Джейн Сиймур винаги ми е била малко префърцунена и изкуствена и определено не съм от най-големите й фенове. Но дори и онези, които не я харесват, не могат да отрекат, че на тази възраст тя е много поддържана и е в завидна форма. На 67 дори се снима за „Плейбой”, което изисква смелост и е достойно за уважение. Но тъй като не е почитателка на ботокса и лифтинга, лицето и ръцете издават реалната й възраст.

Съпрузи

Въпреки че обича да се представя за жертва и твърди, че общото между четиримата й мъже е, че са избрали други пред нея, а тя е била твърде честолюбива да приеме изневярата, това си е нейната версия.

Първият съпруг на Джейн е Майкъл Атънбъро, син на режисьора Ричард Атънбъро, в чийто филм Сиймор дебютира. И двамата са амбициозни и млади. Стремежът към бляскава кариера и нежеланието да правят компромиси един към друг слага кръст на този брак, който продължава от 1971 до 1973 г.

Следват четири години безбрачие, след което бизнесменът Джефри Планър слага втора халка на актрисата. Само след година те са вече щастливо разведени. Мотив за това е, че Джейн Сиймур била твърде ангажирана с кариерата си и пренебрегвала нуждите на семейството си.

Третият брак на актрисата започва добре. Годината е 1981-ва, а разводът е през 1992-ра. Мениджърът Дейвид Флин е баща на две от децата на Джейн Сиймур. Катрин е родена през 1981 г., а Шон - през 1986 г.

Мъж №4 е Джеймс Кийч, а бракът е със срок на годност 1993-2015 г. По време на него през 1995 г. се раждат близнаците Джони и Крис.

Getty Images

Приятели

Нито един от тези мъже не може да се сравни с Джо Ландо, който е в списъка на 50-те най-красиви хора в света и има титла за най-привлекателния телевизионен актьор. Въпреки това в сериала между тях няма особена химия или поне на женската аудитория й се иска да е така. Двамата продължават да се виждат и да твърдят, че са приятели. Няколко години след развода обаче Джейн Сиймур се захваща с британския режисьор Дейвид Грийн, когото познава повече от 30 години. Така едно дългогодишно приятелство изведнъж се превръща в нещо повече. Но когато я питат дали няма да има и пета сватба, тя се смее: „На нашата възраст това вече е излишно”.

Едно от нещата, които я поддържат жизнена, са игрите с внуците, които понякога вмъква във филмовия си график. „Струва ми се, че когато играя с внуците, аз продължавам младостта си. Те имат много енергия и са толкова забавни”, радва се актрисата. След което признава, че друго нейно любимо занимание е да медитира. Тоест оставете я на спокойствие!