0

„Слънчеви песнички“ е заглавието на най-новия детски албум на композитора Доно Цветков.

„Случайно стана заглавието. Първоначално беше „Слънчеви усмивки“, но това повече ми хареса. А не съм го мислил като продължение на „Ало, слънчице“, сподели пред „Телеграф“ маестрото.

Роклята на мама

Различното от останалите му албуми е, че всички стихове са на Райна Пенева, а освен от Детско шлагерно студио „Да“ се изпълняват и от естрадната прима Петя Буюклиева. „Не всеки поет усеща така добре детския дух както Райна Пенева. Тя е вече над 80-годишна, има награда от Съюза на писателите и по нейни стихове правя повечето от песните си в последните години. Един приятел – Панко Анчев, ми я препоръча и ме свърза с нея. После разбрах, че е и от Варна. Първата песен, която направихме, е „Роклята на мама“ и тя се превърна в най-популярната ми след „Ало, слънчице“, разказа Доно Цветков. Една от най-новите им песни се нарича „Тортичка“, а последната е „Вечният Дядо Коледа“.

Лудница

Сътрудничеството му с Петя Буюклиева пък започва още преди повече от 30 г. Първоначално е неин мениджър за участието й в два от най-престижните световни музикални фестивали. Преди 15 г. я поканил като специален гост на фестивала си „Откритие“ във Варна. Тогава Силвия Медзаноте от „Матиа Базар“ изпяла с децата „Ало, слънчице“, а авторът решил да направи версия и с български изпълнител и я поверил на Жената на всички времена. „Не съм очаквал, че тези песни ще станат толкова популярни, но те сами успяха да стигнат до слушателите. Едно дете не можеш насила да го накараш да хареса нещо“, споделя композиторът. Затова сега той е решил да включи певицата във всички записи. „Беше голяма лудница около записа. След като записахме албума, Петя Буюклиева хареса още 3 песни. Че и тях записахме преди седмица и те също влизат в програмата“, допълва маестрото.

Турне

Нещо повече – по албума двамата са направили детски музикален спектакъл, какъвто в последните години не е правен. Неговата премиера беше тази седмица в НДК, а тепърва ще обиколят страната. „Петя влиза в ролята на Феята на слънчевите песнички. Тя пише и сценария и въобще подсказа много идеи за проекта. Участва и кукленият актьор Боян Стоянов, Детско шлагерно студио „Да“, балет „Веда джуниър“. В детските песни Буюклиева направо се преобразява, толкова е различна от това, което публиката я познава с нейните хитове. Петя се оказа тотален работохолик! Неуморно работи върху сценария заедно с актьора Боян Стоянов, сценографията, присъства и танцува на репетициите с децата от балетните състави, стремейки се всеки детайл да е отработен“, разказва още Доно Цветков. На сцената се събират над 70 деца.

Аниматор от Лондон прави визията

Корицата и дизайнът на диска „Слънчеви песнички“, както и плакатът, скрийншотът и всички продукти, свързани с визията на спектакъла, и анимацията в клипа на песента „Мишчици“, са дело на талантливия художник аниматор Рая Конярска, която живее и твори в Лондон, и е много търсена за оформление и дизайн на музикални продукти на много популярни звезди от Европа и САЩ. Аранжиментите на песните са съвременни и звучат актуално, поставени сценично със съответна хореография.