0

Р етроспективна изложба „Живописни откровения“ на голямата българска художничка Дора Бонева (1936-2021) бе открита в столичната галерия „Нюанс“ и може да бъде разгледана до 7 май.

Експозицията представя поглед към различните етапи в творчеството на художничката. Съпътстващ изложбата ще бъде и каталогът “Дора Бонева, представена от Иван Маразов”, който беше представен в началото на март тази година.

Оазис

В изложбата „Живописни откровения“ са включени непоказвани картини от младежкия период на Дора Бонева, такива от 50-те и 60-те години на миналия век, както и рисувани до 2021. Марта Левчева, дъщерята на Дора Бонева и Любомир Левчев, споделя за изложбата: “В културния оазис на галерия „Нюанс“ ще имате възможност да видите „Живописни откровения“ на Дора Бонева и да погледнете от една интересна гледна точка, без претенции за всеобхватна ретроспекция. Ранни непоказвани нейни творби, творби от 50-те и 60-те години и такива, които са рисувани до 2021 година, могат да изненадат зрителите. Ще видите етюди, рисунки, ескизи, живописни платна и картони, както и „истинска светлинна феерия “ в дипломната и работа „Балерини“ - 1959 г., както я нарича проф. Иван Маразов. Всички, които я познавахме, ще я помним ухаеща на терпентин с четка или дълга черна цигара в ръка (или и двете), понякога с чаша кафе, но винаги много красива! Това изключително елегантно присъствие с лекота и небрежна дистанция виждаме и в картините й, но само на пръв поглед. После идва плътната и дълбока живопис. Петър Увалиев нарича четката й „тежка и мъжка“ - в най-добрия смисъл, а в същото време тя е деликатна и съзерцателна, както я нарича проф. Маразов“.

Ученичка

Дора Бонева е родена на 11 април 1936 г. в гр. Габрово. През 1959 г. завършва специалност „Живопис“ във Висшия институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович“ в класа на проф. Дечко Узунов. Има повече от 60 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. В продължение на 25 години е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и литература в Париж. В края на 90-те години участва в Есенния салон в Париж, а през 1994-1995 г. е гостуващ художник по покана на „Грифис арт център“ в Ню Лондон, САЩ. Нейни картини има в сградата на ЮНЕСКО в Париж, в галерии и частни колекции в България, Великобритания, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, Израел, Латинска Америка и САЩ.