0

К рис Картър от детството си се увличал по паранормални явления, четял книги на такава тематика, събирал в папка вестникарски изрезки и мечтаел някога да заснеме собствен филм за това.

Ето защо, когато го поканили на работа в телевизионната компания „Фокс Нетуърк“, той веднага предложил на ръководството идея за нов телевизионен сериал, героите на които били тайни агенти, разплитащи най-загадъчните и тайнствени случаи.

Актрисата Джилиан Андерсън постоянно усещала мистичното начало в личния си живот. „Аз действително смятам - казва тя, - че неочакваните обрати в моя частен живот понякога се оказват по-зловещи и ужасяващи от всеки от сюжетите в сериала. Понякога се събуждам посред нощ и мисля, че почти нищо не зависи от моята воля, че е възможно моят живот да се контролира от някой извънземен!“.

Като агент Скъли в Досиетата Х

 Като агент Скъли в Досиетата Х
Gettyimages

По повод извънземните Джилиан е убедена, че животът в Космоса съществува.

Ето защо вярва в съществуването на „малките зелени човечета“ и смята, че правителството на САЩ скрива от простосмъртните информацията за НЛО.

Pixabay

Съдейки по всичко, тайнствените „зелени човечета“ нито за миг не оставят актрисата в покой.

По време на снимките на филма House of Mirth („Къщата на радостта“), където Андерсън играе главната роля, нейната ръка буквално се залепила за джоба на сакото й. Колкото и да се стараела, Джилиан не можела да се освободи. Озадачени от странните движения на актрисата, режисьорът Терънс Дейвис и актьорът Ерик Щолц били готови да се притекат на помощ, но Джилиан започнала да се смее и казала, че не й е за пръв път и сама ще се справи с пакостливите „зелени човечета“.

Pixabay

Картбланш

В корпорацията харесали идеята на Крис Картър и му дали картбланш за написване на сценарий и подбор на актьори. С избора на актьор за ролята на агент Фокс Мълдър нямало затруднения: интелигентната външност и спортната дисциплина на Дейвид Духовни не предизвикали никакви коментари.

Второстепенните роли също били разпределени бързо. Единствено около ролята на агент Дейна Скъли възникнали спорове. Ръководството смятало, че героинята трябва да е сексапилна блондинка, докато Крис Картър бил убеден, че сексбомба с нулево ниво на интелект само ще прецака целия филм.

В търсенето на компромис Картър изгубил много време за кастинги, докато накрая пред него не се появила младата и никому неизвестна в света на киното Джилиан Андерсън.

Нюанси

Детството на Джилиан преминало в Лондон. Нейните родители се преместили там по работа от Чикаго и останали девет години.

Когато семейството се върнало в САЩ, Джилиан боядисала косата си в нюанси на розовото, придобила маниерите на лондонските пънкари и на 14 години си хванала приятел, също пънкар, по-голям от нея с десет години.

През уикендите тя и приятелите й засядали в местна закусвалня и създавали много проблеми на персонала, като вдигали шум и се заяждали с посетителите. Вече в колежа Джилиан най-накрая се взела в ръце и се увлякла по играта в любителски театър.

От ранно детство Джилиан се интересувала от паранормални явления и даже твърдяла, че е била очевидка на странни и необясними неща. Ето защо, когато агентът й донесъл сценария на “Досиетата Х”, го прочела на един дъх.

Дамаджана

На кастинга Джилиан се появила в черни джинси и черен торбест пуловер. Дългите й коси били на червени, кафяви и руси кичури. Прическата й била в стил “разплетена дамаджана”. “Не бях се ресала от 4 години”, споделя Джилиан. Тя съвсем не съответствала на изискванията на “Фокс Нетуърк”, но създателят на сериала Крис Картър, на когото му било писнало от безкрайната върволица от пищни цицорести блондинки, които кандидатствали за ролята, заплашил да зареже проекта, ако Джилиан не бъде избрана.

“Досиетата Х” добиват бързо популярност, но самата Джилиан на първо време остава в сянка: на банкета, организиран от телевизионната компания в чест на пускането на първите серии ва филма, тя даже е представена на журналистите като Джилиан Армстронг.

На снимките Джилиан се запознава с асистент режисьора Клайд Клоц. След два месеца се женят.

В края на първия сезон на сериала към актрисата неочаквано се приближила възрастна жена, която я докоснала по ръката и казала: „След девет месеца ще родиш дъщеря“. Джилиан само повдигнала рамене, след което се разсмяла. С Клайд още не планирали да имат дете. Върнала се вкъщи и забравила за странното предсказание. Но след няколко седмици отишла на профилактичен преглед и разбрала, че е бременна, а зачеването е станало непосредствено сред пророческото съобщение. След няколко месеца лекарите й казали: “Ще си имате момиче”.

Затруднения

Бременността на Джилиан била на път да провали кариерата й.

Плановете за снимките били подготвени за месеци напред и в един миг всичко щяло да рухне. Крис Картър и ръководството на компанията изпаднали в бяс, когато научили новината. Първата им работа била да изхвърлят безцеремонно Клайд Клоц от сериала. „Аз бях в шок - спомня си Джилиан.- Не се съмнявах, че е свършено с надеждите и мечтите ми. Но изобщо не ми е минавала мисъл да се откажа от детето. Не подозирах, че ще се окажа толкова ценен кадър за продуцентите, че те ще направят всичко възможно, за да ми помогнат”.

Сценарият за филма бил преправен на бърза ръка. Джилиан била снимана в широки дрехи или в гръб. А буквално няколко дни след раждането Картър поискал актрисата да се върне без отлагане на снимачната площадка.

Агент Скъли в Досиетата Х

 Агент Скъли в Досиетата Х
Gettyimages

Към този тормоз се добавял и фактът, че трябвало да мисли и за издръжката на безработния си мъж. Отгоре на всичко Джилиан научила, че ще й платят три пъти по-нисък хонорар, отколкото на партньора й Дейвид Духовни.

В тази критична обстановка Андерсън се върнала на снимачната площадка коренно променена.

Приела без никакви спорове да плати гигантска неустойка за загубеното време по нейна вина, подписала договор за следващия снимачен сезон със съществено увеличен хонорар, развела се с мъжа си и пристъпила към заснемането на новите серии.

Кой и какво е повлияло на Джилиан си остава нейна тайна. Според една версия актрисата наела частен детектив, с помощта на когото намерила ясновидката, която предсказала раждането на Пайпър Мери, и я помолила за съвет. Джилиан не коментира нищо за тази жена, но се отбива редовно при нея, когато й предстои да взема важно решение.

Закономерност

"Отдавна знам, че нищо в живота не е низ от случайности. Вярвам, че едни хора се оказват в живота на други хора с определена причина“, откровеничи Джилиан.

Веднъж след приключването на снимачния ден актрисата отишла в гримьорната да си смени обувките и се натъкнала на макет на извънземно. В полумрака първо се изплашила, но след това си помислила, че страхът е възможно най-неподходящото чувство. Дълго размишлявала, даже галила макета по черепа и разбрала, че може да вярваш във всичко, ако това ти доставя удоволствие.

Освен в извънземни актрисата вярва и в привидения, преселението на душата и в това, че на човека са дадени няколко живота.

Агент Скъли в действие

 Агент Скъли в действие
Gettyimages

Енергия

По време на снимки във Ванкувър например актрисата отседнала в стара сграда и получила такова прозрение. Повикала специалист, който установил, че в помещенията има чужда енергия”. Оказало се, че къщата е построена на мястото на старо индианско гробище, в което някога било погребано цяло племе, измряло от неизвестна болест.

За изгонване на “черното присъствие” специалистът посъветвал актрисата да се възползва от услугите на местен индиански шаман, който изчистил дома от „блуждаещите души“. След този обред Джилиан престанала да усеща зловещото присъствие там.

Джилиан Андерсън сега

 Джилиан Андерсън сега
Gettyimages

Интуицията на агент Мълдър

Дейвид Духовни, който играе специалния агент от ФБР Фокс Мълдър, също като Джилиан Андерсън вярва, че не сме сами във Вселената. „Струва ми се разумно това, че освен нас съществуват и други форми на живот. Така ми подсказва моята интуиция. Но нямам мисия като тази на Мълдър, просто признавам съществуването на още нещо и не изпитвам потребност да доказвам това или да убеждавам хората, които не са съгласни с мен“, казва Дейвид Духовни.

Дейвид Духовни като агент Мълдър

 Дейвид Духовни като агент Мълдър
Gettyimages

Актьорът твърди, че е виждал НЛО два пъти. Първия път през 1982 г. По това време той имал известни трудности и когато видял нещо във въздуха, което изчезнало, си казал: „Май се нуждаеш от почивка, Дейвид!“. През 1987 г. от балкона на дома си в Мериленд той отново забелязал в небето странен предмет, който отдалече наподобявал на самолет. Обектът тихо и безшумно се движел по въздуха. Съседи на Дейвид също го наблюдавали и даже позвънили в полицията. Но нито тогава, нито впоследствие актьорът разбрал какво е било това.

Бабата на Дейвид Духовни разказвала на внука си, че починалият й съпруг често я навестявал. Веднъж Дейвид го видял също, или по-точно усетил присъствието на дядо си. От този момент актьорът вярва, че близките и любимите хора, които са си отишли твърде рано, остават тук и продължават да ръководят живота ни като невидими добри ангели. Освен това Духовни има пророчески сънища.