0

П оследното, което тригодишният Абдул-Гани Уахадж вижда на 4 август 2018 г., са лицата на неколцина оцъклени мъже, които го гледат втренчено. Това са лицата на смъртта. Свирепи, безчувствени, безжизнени. Обсебени от налудничави идеи, те извършват докрай свирепия ритуал. След което заравят детето в пустинния пясък на Ню Мексико.

Две седмици по-късно, по време на полицейска операция, останките на Абдул-Гани са открити. Други 11 деца, които се готвят да последват съдбата му, се оказват спасени като по чудо край коптор на север от град Таос. Те били пленници на петима възрастни, които издевателствали над тях. Сред задържаните имало и три жени, за които се предполага, че са майки на част от децата, на възраст от 1 до 15 години.

На снимките, с които Абдул-Гани е издирван, след като година по-рано е отвлечен от дома си в Атланта, се вижда усмихнато и чаровно момченце, което не предполага, че ще се озове право в ада. Детският му мозък не може да осъзнае това, което се случва. Знае само, че го наказват. До последно не разбира защо.

Прераждане

Организатор на похищението му е неговият собствен баща - 39-годишният Сирадж ибн Уахадж, известен мюсюлмански духовник в Ню Йорк. Пожертвал сина си, той е убеден, че малкият Абдул-Гани ще се завърне, прероден като Исус, за да посочи „покварени“ мишени, които трябва да бъдат нападнати. Точно това обяснявали възрастните на децата, на които още не им бил дошъл редът да умрат. Станало ясно, че под понятието „покварени“ се подразбират някои правителствени институции.

Според прокурора на окръга Джон Лавлейс става въпрос за опасна секта, която насилствено държала децата в импровизирания лагер и ги задължавала да се учат да боравят с истинско оръжие. Подготвяли ги да станат извършители на масови убийства в училища.

Момченцето, срещнало ангела Аня Рингрен Ловен, която го върнала към живота.

 Момченцето, срещнало ангела Аня Рингрен Ловен, която го върнала към живота.
Facebook/Anja Ringgren Lovén

Човешката лудост често е безгранична. Две години по-рано друга покъртителна снимка обикаля интернет пространството. На нея се вижда руса жена, която храни момченце с ужасяващ вид. Тя поднася към устните му бутилка минерална вода, а то жадно отпива. Родителите на детето го изоставили, след като си втълпили, че в него са се вселили зли духове. В продължение на осем месеца то бродило по улиците на Лагос, Нигерия. На 31 януари 2016 г. датчанката Аня Рингрен Ловен, живееща в Африка, го намерила – изтощено до краен предел и бъкащо от паразити. Нахранила го, напоила го и го отнесла в най-близката болница, увито в одеяло. Там се наложило спешно преливане на кръв, за да бъде спасено. Два дни по-късно тръгнала кампания по събирането на средства за заплащането на медицинските грижи. В нея от цял свят се влели около 1 милион долара.

Щастие

Осем месеца по-късно детето вече било неузнаваемо. Пухкаво и усмихнато, изпълнено с живот. „Хоуп е щастлив, забавлява се с новите си 35 братя и сестри, които се грижат за него и го обичат“, споделя русият ангел Аня Рингрен Ловен, основателка на Фонд за помощ на африкански деца в развитието и обучението им.

Новата визия на Хоуп и спасителката му Аня Рингрен Ловен 

 Новата визия на Хоуп и спасителката му Аня Рингрен Ловен 
Facebook/Anja Ringgren Lovén

Три години по-рано тя създала тази организация, за да спасява чрез нея деца, обвинени в магьосничество. Съдбата на тези деца била крайно жестока. Те били изоставяни и убивани от роднините си.

Никой не може да предположи какви са издайническите белези, които посочват, че даден човек е обсебен от зли духове. Понякога това може да е бенка с необичайна форма, брадавица или родилно петно. Точно такова петно погубило 18-годишно момиче в Тайланд. Будистки монах се вторачил в шията на девойката и забелязал дяволския знак. 43-годишният монах редовно спасявал хора от различни зависимости с помощта на изготвена от него „светена вода“.

Изоставен на произвола на съдбата от собствените си родители, Хоуп изглеждал по този начин. 

 Изоставен на произвола на съдбата от собствените си родители, Хоуп изглеждал по този начин. 
Facebook/Anja Ringgren Lovén

Тази течност обаче буквално прогорила вътрешностите на момичето. То загинало в адски мъки, а монахът отказал да коментира дали е свършил работата в крайна сметка или злите духове са оцелели и са се вселили в нечие друго тяло. И тъй като бил обвинен в непреднамерено убийство, се наложило да спаси сам себе си. Но не с помощта на „светена вода“. Монахът избягал в съседна провинция и започнал работа на риболовен кораб. Изчакал да позабравят какви ги е свършил и се завърнал обратно, за да продължи спасителната си мисия.

Огън

В някои части по света няма нужда от доказателства. На 1 март 2017 г. се появи информация за 25-годишна жена, хвърлена в огъня по време на ритуал по изгонване на зли духове. Четирима мъже, предвождани от свещеник евангелист, отвлекли жената и я изпратили на кладата. По данни на Асошиейтед прес тя получила над 80% изгаряния по цялото тяло. Нейни роднини я измъкнали от огъня, но лекарите не могли да направят нищо, за да я спасят. След седмица жената, майка на две малки деца, си отишла в мъки. „Не мога да повярвам, че сториха това с нея – споделя пред средствата за масова информация съпругът на жертвата Рейналдо Пералту Родригес. - Те я убиха хладнокръвно, без никаква милост“.

Полицията арестува организатора на ритуала Хуан Рочу, който отрича вината си. В разговор с местния вестник La Prensa главният обвиняем заявява, че не е направил нищо лошо. Той твърди, че жената е била обладана от демони, които я държали във въздуха над огъня. След това демоните захвърлили тялото й в пламъците и се оттеглили. Въпросният пастор получава за това убийство 23 години затвор. Престъплението е определено като „образец на фанатизъм и женомразство“.

Екзорсизъм

През 2010 г. в САЩ се гледа дело срещу вуду екзорсистка, наръгала многократно с нож двете си деца. Отначало тя смятала само да сплаши злите духове с ножа, но после ръката й сама се отплеснала и тя започнала да ръга по-голямата си дъщеря дето свари. След като осъзнала, че е станала убийца на собственото си дете, тя решила да приключи и с второто. След като нанесла над 50 удара с нож и върху нея, тя измила двете момичета, накиприла ги в нови дрехи и ги нагласила на леглата им. След това се заела да измие кървавите следи от цялата къща. Пред полицаите била лаконична: „Съжалявам, не исках да стане така“.

Две сестри в Масачузетс на 40 и 51 години са осъдени за ритуал, проведен от тях върху петгодишно момиче.

 Две сестри в Масачузетс на 40 и 51 години са осъдени за ритуал, проведен от тях върху петгодишно момиче.
Facebook/Anja Ringgren Lovén

Горе-долу по същото време две сестри в Масачузетс превръщат на пихтия лицето на момиченце, от което гонели зли духове. Петгодишната жертва била заведена при тях от нейната майка, която не предполагала, че ритуалът по прогонване на бесовете може да обезобрази детето й за цял живот.