Н а receptite.com намираме различни идеи за доматена супа, някои са с подчертан вкус от други части на Европа и Средиземноморието, но пригодени за нашенския вкус.

С топчета

Необходими продукти:

  • 1 глава лук (голяма)
  • 1 морков (настърган)
  • 400 г домати консерва
  • на вкус – чубрица, черен пипер
  • фиде
  • 1 и 1/2 с.л. брашно
  • 4-5 с.л. олио

За топчетата:

  • 150 г бяло саламурено сирене
  • 1 яйце
  • 3-4 с.л. брашно
  • 1-2 с.л. царевичен грис
  • магданоз

За застройката:

  • 1 яйце
  • 2-3 с.л. кисело мляко

Начин на приготвяне:

В малко мазнина задушаваме лука, моркова и доматите. Доливаме около 1,5 л вода, подправяме със сол (или универсална подправка) на вкус, черен пипер и чубрица. След около 30-40 минути добавяме сиренените топчета, фидето и сгъстяваме супата с 1 и 1/2 с.л. брашно, разбъркано с 4-5 с.л. олио (така няма опасност брашното да стане на бучки). Доваряваме супата на тих огън за още десетина минути. За застройка разбиваме яйцето с 2-3 с.л. кисело мляко.

За топчетата натрошаваме сиренето, добавяме яйцето, царевичния грис, брашното, овкусяваме със ситно нарязан магданоз. Объркваме добре, трябва да получим смес, от която лесно да оформим топчета. Например с помощта на две чаени лъжички топчетата стават много бързо, лесно и ръцете остават чисти.

Крем супа от печен зарзават

Необходими продукти:

  • 500 г домати (от продълговатите)
  • 2 червени чушки
  • 2 зелени чушки
  • 1 глава червен лук
  • 2 скилидки чесън
  • 450 мл зеленчуков бульон
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 с.л. захар
  • на вкус – черен пипер, сол
  • пресен босилек по желание
  • сух хляб

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 190 градуса. Доматите се нарязват на четвъртинки, лукът – на лунички, чушките – на кубчета. Слагат се в тава и се разбъркват със зехтина и намачкания чесън. Пекат се 40-50 минути до омекване. Тавичката се изважда от фурната и се оставя леко да изстине. Всичко се изсипва в тенджера и се пасира заедно със захарта и бульона. Добавят се сол и черен пипер на вкус. Слага се на котлона и се оставя да заври, след което се изключва.

Хлябът се нарязва на кубчета, които се слагат в тавичка и се разбъркват с малко зехтин. Запичат се във фурната. Супата се поднася с крутоните, може и с листенца пресен босилек.