1

Д ърво в банята – това е възможно най-доброто интериорно решение в последните десет години, намерило своите верни привърженици. Топлината и текстурата го нареждат сред най-обичаните и използвани материали, придаващи на дома уют и стил. Въпреки че на пръв поглед малцина могат да визуализират елементите точно в това помещение, на финала естествената връзка и усещането за хармония са налице. Ето затова нашият съвет е да не губите време в търсене на перфектния дизайн, а със замах да го реализирате и то в процес на работа.

Избор

Най-разпространен е дървеният под. “Паркетът е по-добър избор за настилката в банята, отколкото, да речем, килимът, но то все пак може да бъде и доста проблематично. Влагата унищожава твърдата дървесина, а банята е може би най-влажната територия на целия дом – затова внимавайте”, коментират специалисти. И все пак, за да стигнете до това решение, трябва добре да сте преценили помещението и параметрите му. Освен това е необходимо да отбележите количеството естествена светлина, което се пропуска, както и възможността за проветряване. Повярвайте, горещите душове сутрин и вечер биха навредили сериозно на подовата настилка, ако не разполагате с гореизброеното.

Ако сте собственици на малка баня, не бива да се отчайвате. Решението в този случай са дървени плотове, които са знак за лукс и в същото време карат гостите да се чувстват като у дома, или пана, разположени на една от четирите стени. Много често това е фокусната точка в банята, по която се намества и всичко останало. Ако желаете уникален дизайн, поръчайте си дървен шкаф при мивката например. Не щадете средства, що се касае до добрия вид на жилището ви. И преди всичко отбележете плюсовете на дървото – позволява абсолютно всякакви форми и дизайн, пасва на всеки стил, екосъобразно е и е лесно за обработка.

Изберете светъл цвят.

 Изберете светъл цвят.

Светлина

Избягайте жълтата приглушена светлина. Да, банята е мястото, където повечето мъже и жени решават да избягат от проблемите си в ежедневието, отдавайки се на топла вана и ароматерапия, но невинаги е техният отдушник. Всъщност е доста по-позната като стая за грижи – за тяло, коса и пр. Ето затова е необходимо да имате достатъчно добра и силна светлина, при която дори най-малките несъвършенства да бъдат видени. Нашият съвет е да монтирате кръгло огледало. Повечето са с вградени лампи, които още повече допринасят за добрата атмосфера. На пазара се предлагат и форми тип луна, това, което остава на последно място, са познатите правоъгълни и квадратни рамки.

Растенията провокират добра енергия.

 Растенията провокират добра енергия.

Обзавеждане

Кой е казал, че банята не може да се обзавежда – истината е, че това е мястото, където можете да реализирате всяка идея. След като прецените къде ще са разположени тоалетната чиния, душ кабината, мивката и останалата част, бихте могли да изготвите план на допълнително обзавеждане – т.е. украсата като преносими лампи, вази с цветя, саксии, килими, картини и пр. Ползите от живите растения са десетки, ето защо е добре да предприемете този ход, дори да не сте чудесен градинар по природа. Ако зоната е голяма – задължително поставете килим! Ще видите как една стъпка изцяло и градивно променя вида на банята.

По отношение на стените – запознайте се с философията на фън шуй, много от сувенирите и рисунките биха провокирали щастие, стига да са разположени на точното място в точното време. Декорирайте и с кърпите си. Направете усилие и съчетайте цветовете им с общия интериор.

Внесете усещане за хармония в дома.

 Внесете усещане за хармония в дома.