0

Д жейми Оливър е може би най-разпознаваният готвач на планетата. У нас рецептите му се излъчват по кулинарния канал 24Kitchen. Оливър споделя със зрителите си рецепти, с които можем пълноценно да се възползваме от основните продукти, налични в кухнята ни. С находчиви хрумвания за това какво да правим с продуктите, с които сме се презапасили, и със забравените замразени храни, той ще ни предложи нови идеи за това какво да сготвим с простите съставки, които имаме под ръка, и с какво да заменим онези, които нямаме. А преди това ето и няколко от емблематичните му рецепти, още на 24kitchen.bg и jamieoliver.com.

Бързо печено пиле

Необходими продукти:

  • 1 цяло свободно отглеждано пиле
  • 2 глави червен лук
  • 4 ч.л. хариса
  • 4 чушки (жълта, червена, оранжева и зелена)
  • 1 шепа листа прясна мента
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • червен винен оцет

Начин на приготвяне:

Направете разрез по гръбнака на пилето и го разтворете като книга. В дълбока тава сипете пастата хариса. Поръсете обилно със зехтин и винен оцет. Почистете чушките от дръжките и семките и ги накъсайте на едро направо в тавата. Обелете лука и го разрежете на четвъртини. Отделете слоевете и ги разпръснете в тавата. Разбъркайте всичко много добре с ръце. Втрийте остатъка от хариса по ръцете ви в пилето и го поставете върху зеленчуците. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 50 минути. Отделете по-малките листенца мента, а останалите сложете в купичка и поръсете със зехтин и оцет и разбъркайте. Извадете печеното пиле върху дървена дъска или голямо плато и го нарежете на парчета. Добавете овкусените листа мента при зеленчуците и разбъркайте. Пресипете зеленчуците при пилето и поръсете с листенца мента.

Сицилиански кюфтета със сос и полента

Необходими продукти:

  • 400 г кайма сме
  • половин връзка магданоз
  • 1 с.л. семена от фенел
  • сол
  • зехтин
  • 1 патладжан
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. сладък чили сос
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 400 г белени цели домати
  • 200 г качамак
  • бучка масло
  • 40 г пармезан

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно магданоза с дръжките. Добавете го към каймата, овкусете със сол и черен пипер и омесете добре. Разделете каймата на 20 топченца. Оформете кюфтенцата с намокрени ръце, между дланите си. Сипете семената от фенел в чиния и оваляйте добре всички кюфтенца в тях. Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган и изпържете кюфтенцата до златисто, от всички страни.

За соса измийте и подсушете патладжана. Нарежете го на малки кубчета. разстелете ги в тавичка и ги посолете обилно. След десет минути изстискайте добре кубчетата и ги запържете в дълбок съд с малко зехтин. Добавете чесъна през преса. След това добавете чили соса, балсамовия оцет и доматите. Добавете и малко вода. Сложете изпържените кюфтенца в доматения сос и оставете да къкри десетина минути.

През това време сипете литър вряща подсолена вода качамака на струйка, като бъркате енергично, докато не се получи гладка каша. Варете според указанията на пакета. Щом дръпнете от котлона, добавете бучка масло и прясно настърган пармезан. Разбъркайте добре. Сипете качамака върху дървена дъска и направете кладенче в него. В кладенчето сипете кюфтенцата с доматен сос. Поръсете със ситно нарязан магданоз и малко настърган пармезан.

Испанска супа с чоризо

Необходими продукти:

  • 150 г салам чоризо
  • зехтин
  • 1 глава кромид лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 стръка селъри (целина)
  • 500 г пресен спанак
  • 8 домата
  • 410 г консерва нахут
  • 1300 мл телешки бульон
  • смлян черен пипер
  • 55 г шунка
  • 2 твърдо сварени яйца

Начин на приготвяне:

2-3 с.л. зехтин се загряват в голяма тенджера и се прибавя дребно нарязаният салам. Запържва се за няколко минути. Добавят се ситно нарязаните лук, чесън и целина (селъри). Огънят се намалява, а тенджерата се похлупва и сместа се задушава за 15 минути. Прибавят се обелените, почистени от семки и нарязани на едро домати. След това се добавят измитият и нарязан спанак, отцеденият и измит нахут и бульонът. Супата се кипва и огънят се намалява. Вари се 40 минути. Супата се сваля от огъня и се разпределя по чинии. Всяка порция от испанската супа се гарнира с нарязана на кубчета или ивици шунка и настъргано яйце.

Паста с бекон и грах

Необходими продукти:

  • 10 резена бекон
  • 1 шепа прясна мента
  • 150 г настърган пармезан
  • сол
  • смлян черен пипер
  • 1-2 с.л. зехтин
  • бучка краве масло
  • 400 г паста по избор (пене, мидички, ригатони и т.н.)
  • 300 г замразен грах
  • 3 с.л. готварска сметана
  • 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

Пастата се сварява според инструкцията на опаковката. В голям тиган се загряват двете мазнини. Прибавя се нарязаният на дребно бекон. Поръсва се със смления черен пипер и се пържи до златист цвят. Добавя се замразеният грах и се готви 5-6 минути. Накрая се прибавят сметаната и ситно нарязаните листа мента. Сварената паста се отцежда, като се запазват няколко лъжици от течността. Изсипва се в тигана и всичко се разбърква (ако е прекалено гъсто, се добавя течност от варенето на пастата). Полива се със сока от половината лимон. Когато пастата започне да бълбука, тиганът се оттегля от котлона. Накрая ястието се разпределя в чинии и се поръсва с пармезан.