0

- Татко, какво е Аustralian Open@

- Турнир, в който хората стигат до финал, за да загубят от Джокович, синко.

Това е виц с героите от „Цар лъв“ - Симба и Муфаса, който се върти в социалните мрежи след 29 януари, когато новият стар №1 в мъжкия тенис спечели своята десета титла в Мелбърн и общо 22-ра от Големия шлем. Тук е неговият любим турнир, тук той е абсолютен властелин, нищо че преди година бе арестуван едва стъпил на летището, натикан в жилище за мигранти, а след това и депортиран.

Но той се върна по-амбициран от всякога, с контузия – разкъсване на мускула от 3 сантиметра, но готов да се бори до последно.

„97% от тенисистите биха се отказали, но не и той. Новак е от друга планета, мозъкът му работи по различен начин. Мина през 77 терапии на ден и с всеки мач ставаше все по-добър и по-добър“, заяви треньорът му Горан Иванишевич.

Неговите думи казват всичко. Няма друг като Джокович, който да се вдигне, когато е най-трудно. Мотивират го проблемите, омразата, нападките. Прави каквото поиска и казва каквото мисли. Не се вписва в рамките, противоречив е, затова е и силно любен и мразен.

„Толкова много лъжи, толкова грешна информация. Създава се лавина, от която не можеш да избягаш, тя те помита. Човек на себе си е най-големият съюзник и най-големият враг. Не е лесно, когато излезеш на корта, да се справяш с хиляди неща – външни и вътрешни. Някои хора ме осъждат, главно защото съм от Сърбия. Нося си кръста“, заяви големият шампион след триумфа над Стефанос Циципас на „Род Лейвър Арена“.

Вечният спор

Новак дава отговор и на вечния спор кой е най-великият в тениса – той, Рафаел Надал или вече пенсиониралият се Роджър Федерер.

„За себе си аз съм най-добрият и винаги ще бъда. Резултатите казват всичко. За мен е чест да бъда част от дискусията за най-добрия. Напрежението е част от спорта, то е привилегия, без него не мога да играя. Където и да се появя, особено на турнир от Големия шлем, има напрежение заради надпреварата с Надал“.

За Ноле един от най-големите му поддръжници – легендарният Джон Макенроу, каза: „Трудно е дори да си представим, че той няма да вземе поне още два-три турнира от Големия шлем. Роджър спечели три след 35-ата си година, Рафа също. Джокович е феноменален спортист, вероятно най-добър от тримата“.

Бившият му треньор – наскоро излезлият от затвора Борис Бекер, обаче има малко по-различно мнение: „Федер се отказа, Надал е на крачка да го последва. Ще играе на „Ролан Гарос“ и след това не се знае. Въпрос на време е кога Новак ще спечели титла №23. Той е на 35 и мечтата му е да бъде най-добрият, заяви го още като дете. Светът обаче не е виждал друг като Федерер. Играта му беше толкова съвършена. Заради него тенисът стана глобален спорт“.

Противниците на сърбина са цяла армия, включително и в Австралия, която той толкова обича и където е абсолютен властелин. „Джокович не признава грешките си. Само се оплаква и мърмори. Драмата го съпътства постоянно. Как пък един път не се погледна в огледалото и да се запита дали причината не е в него. Това не означава, че не трябва да уважаваме рекордите му, но в човек живеят двама души – герой и злодей. И си толкова велик, колкото добър е твоят злодей. А Джокович е злодей без герой“, написа журналист от австрийския портал The Age.

Легендата Джим Къриър пък твърди: „Той има повече титли от големи турнири от Рафа, повече седмици като №1, има една победа повече в директните им сблъсъци. Като погледнем само цифрите, то Новак се справя най-добре“.

А цифрите, с които Джокович превъзхожда останалите двама големи, са:

22 – Титлите от Големия шлем, които го поставят на пиедестала наравно с Надал. Последната е от миналата седмица в Австралия, първата също тук през 2008-а, когато на финала победи Жо-Вилфред Цонга. Освен от Australian Open той има и 7 от „Уимбълдън“, 3 от US Open и 2 от царството на Надал „Ролан Гарос“. Играл е на 33 финала, от които е загубил 11.

Надал – 22, Федерер – 20

374 – Седмици като №1. За първи път Ноле оглави световната ранглиста през 2011-а, в която спечели три от четири турнира от Големия шлем и пет Мастърса. Федерер обаче е абсолютен №1 по поредни седмици като най-добър – 237. Ноле пък има на сметката си 122, което му отрежда едва четвърто място след Роджър, Джими Конър и Иван Лендъл. Серията му прекъсна Анди Мъри през ноември 2016-а.

Федерер – 310, Надал – 209

7 – Годините, в които завършва като №1, което е рекорд в Оупън ерата (б.р., след 1968 г.). Той изпрати като най-добър 2011, 2012, 2014, 2015, 2018, 2020 и 2021 г. Така изпревари Пийт Сампрас, който е бил №1 в края на шест години.

Надал – 5, Федерер – 5

6 – Спечелените финали на заключителния АТП турнир, колкото има и Федерер. Ноле обаче е с четири поредни триумфа – от 2012-а до 2015-а, което не се е отдавало на никой друг. Печели и през 2008 и трудната за него 2022-а, когато бе депортиран от Австралия, а след това пропусна и турнирите в САЩ, включително и US Open заради отказа да се ваксинира. Именно това го свали от първото място в ранглистата, което той си върна със спечелването на Australian Open.

Федерер – 6, Надал – 0

57 – Победите срещу останалите двама от голямата тройка. 30 са над Надал, а 29 – загубите. Мнозина смятат тяхното съперничество за най-свирепото в историята. Ноле е и единственият, побеждавал Рафа във финал и на четирите турнира от Големия шлем. Първият им сблъсък е през 2006-а в четвъртфинал на „Ролан Гарос“, когато сърбинът се отказва заради контузия. Последната им битка също е в Откритото първенства на Франция и също в четвъртфинал, когато Надал спечели след четири часа игра. Така двамата направиха нещо невиждано до момента – изправиха се 10 пъти един срещу друг в един турнир.

Срещу Федерер пък статистиката е още по-категорична – сърбинът има 27 победи, швейцарецът – 23. 13 пъти Ноле е бил съперника си във финали. Джокович е единственият, побеждавал Роджър за трофей и в четирите турнира от Големия шлем, но обратното също е в сила. Съперничеството им започва през 2006-а с четири поредни победи на пенсиониралия се вече швейцарец, а последната им битка е през 2020-а в полуфинала на Australian Open и е спечелена от Ноле.

Джокович превъзхожда двамата си големи съперници и по победи над тенисисти от Топ 5 и Топ 10 – има съответно 115 и 243.

Надал – 53, Федерер – 39

“Доволен съм, душата ми празнува. Джокович показа, че е най-добрият. Оценявам това, което Роджър Федерер и Рафаел Надал направиха за тениса, но когато всички числа се сложат на масата, може да се каже, че Джокович е най-добрият за всички времена“, заяви финалистът от „Ролас Гарос“ през 1973 г. Никола Пилич, в чиято академия Ноле преминава, когато е на 12.

„Поради редица причини – някои от които негово дело – Джокович вероятно никога няма да бъде истински приет, поне в западния свят. Но истината има и друго лице – нападките, липсата на уважение, загубите и трудностите не го спират да прави кариера за историята, която да го отведе до признанието „най-велик“, пише The Agе.

Тези думи казват всичко – Ноле печели на инат, въпреки всичко и всички. Това не се харесва на всички, затова и него или много го обичат, или силно го мразят.