0

Б езспорно играчът на тази седмица у нас е световноизвестният актьор Джон Малкович, който пристигна в България, за да играе на сцената на Народен театър „Иван Вазов“ в спектакъла „В самотата на памуковите полета“ с режисьор Тимофей Кулябин. Малкович прекара цяла седмица у нас, а утре ще си тръгне от София.

Мнение

Специално пред „Телеграф“ той разкри, че обожава да се разхожда из софийските улици. Припомняме ви, че преди 6 години, когато снимаше у нас филм с Бандерас, той нямаше много време да обиколи родината ни. Оказа се, че и сега е така. „Съжалявам, че няма да имам време да изляза извън София, защото много харесвам България. Обичам да се разхождам по улиците ви. Впечатлен съм от църквите и музеите в столицата ви. Чувствам се добре тук“, каза пред медията ни Малкович. За българските си колеги той заяви: "От своя личен опит и от работата, която съм имал с български актьори - и в театъра, и в киното, те са невероятни, страхотни, изключително добре подготвени Не знам дали има нещо повече, което ние можем да дадем от това, което те биха могли да дадат". Малкович не крие, че голямата му любов е театърът, но обича и киното. "Израснах в театъра, а киното го научих, за което придобих умения, но обичам и двете" , категоричен е актьорът.

Запитан за мнението му относно лентата на един от най-коментираните нови филм в навечерието на раздаването на Оскарите тази година - "Вавилон", той каза, че единственото, което знае, е, че е филм и че е историческо място. Действието на събиращия противоречиви коментари и оценки филм се развива през 20-те години на миналия век, когато Холивуд преминава от неми към озвучени филми.

Пиеса

След като многократно получи въпроси за "Да бъдеш Джон Малкович", в който той играе, както казват критиците, друга версия на себе си, актьорът не можа да каже дали е дилърът или клиентът. „Бих бил всекиго, стига да съм жив. Не искам да бъда никого другиго, мога да бъда само себе си“, категоричен е Малкович.

Решението да участва в постановката, която игра у нас - „В самотата на памуковите полета“, е дошло след множество репетиции в платформата "Зуум" с екипа и разговори, в които да се установи има ли в този текст пиеса всъщност, има ли какво да се изиграе. "За мен не е важно дали харесвам или не харесвам героя или пиесата, а дали има пиеса в текста, има ли какво да се изиграе“, категоричен е актьорът.

Пиесата с автор френския драматург Бернар-Мари Колтес е написана през 1985 г., четири години преди авторът й да почине от СПИН. Кратката анотация на текста е, че действието се развива "от другата страна на времето" - в тъмните часове на нощта, когато се срещат един Дилър и един Клиент и се оплитат в опасна игра на купуване и предлагане, в която властват страхът, желанието, сексуалността, потиснатата вина и агресията. Малкович коментира, че не смята, че самата пиеса има послание сама по себе си. Според него тази постановка се опитва да покаже какво е влиянието на неизразените желания, които "сякаш не можеш да изразиш и оползотвориш, или нямаш право да изразиш". Така че това е един поглед върху цената на желанието, което човек не може да изживее, допълва актьорът.

Ингеборга му партнира 30 години

Ингеборга Дапкунайте e партньор на Малкович повече от 30 години. А преди горе- долу толкова е играла заедно и с Брад Пит. „С Брад Пит работихме преди 30 години и той е невероятен и страхотен, доколкото си спомням. С Джон работим от 30 години и съм благословена, че мога да имам колега като него. Разбира ме и аз го разбирам', заяви актрисата. Тя съвсем наскоро бе в България - през декември тя гледа в Народния премиерата на „Нора“ с режисьор Тимофей Кулябин. „Българските ми колеги са уникални. За мен бе удоволствие да ги гледам. Страхотно впечатление ми направи и Народният театър. За мен тази премиера и посещението ми тук бяха едно от най-хубавите неща, които са ми се случвали не само тази година, а и от много време насам“, категорична е Ингеборга Дапкунайте.

Относно спектакъла „В самотата на памуковите полета“ тя заяви: „Не мога да кажа, че всеки ще се наслади на нашето представление, но това е пътешествие, което ще предприемат с нас. Това, което имам предвид, е, че ще бъде интересно. Ще бъде предизвикателство и се надявам да си тръгнат от театъра вдъхновени“.

Не обича да играе с гласа си

Малкович е от актьорите, които обичат да играят с гласа си. Аз лично не съм от тези актьори, които се заиграват с гласовете си. Не се старая една определена роля да я играя с малко по-писклив глас или обратното. Така че предпочитам да не претоварвам своите роли с ненужни според мен неща. Гласът ми е такъв, какъвто е, независимо дали го харесвам или не" сподели той и допълни: „"Това, което е от значение за мен, са различните театри, в които работя, звуковата система, с която работя. Работил съм по цял свят - от Сантяго де Чили, Южна Корея, Истанбул, София, Бъркли, Калифорния - и навсякъде има разлика в озвучаването. И това е единственото нещо, което оказва влияние на начина, по който ще се чува моят глас, и начина, по който работя със своя глас" .

Има собствена марка дрехи

Талантливият актьор има и свой собствен моден лейбъл за мъжка мода. Името на марката е толкова любопитно, колкото самият актьор - Technobohemian,

“Прочетох фразата в един все още неиздаден италиански роман. Заех я с разрешението на автора и възнамерявам да я използвам мъдро”, това споделя Малкович на официалната уебстраница на лейбъла си. За линията актьорът е почерпил вдъхновение от бохемския стил на новото хилядолетие и това личи в моделите. “За мен модният дизайн е просто още една форма на изразяване”, споделя още Малкович. Актьорът създава сам моделите - от скиците до избора на материи. Работи с екип от италиански майстори, материите са италиански и самите дрехи се изработват в Италия, “с изключение на денима, който идва от Япония”. Фенове на дрехите, измислени от Малкович, са кинорежисьорът Бернардо Бертолучи и актьорът Хавиер Бардем.