0

И ма три песни, които звучат на всеки абитуриентски бал и за толкова години са се превърнали като химни на празниците на завършващите ученици.

Това са „Един неразделен клас“ на “Тоника СВ“, „След 10 години“ на ФСБ и в по-ново време „Добра среща, приятели“ на Ивана.

Мелодия на годината

„Един неразделен клас“ е записана от „Тоника СВ“ през 1980 г., но е създадена няколко години по-рано. Тя е включена в първата грамофонна плоча на групата, а на обложката е написано, че музиката е композирана от Недко Трошанов - диригент на оркестъра в Ансамбъла на строителни войски, по стихове на художника и поет Милчо Спасов. През 2010 г. обаче дъщерята на маестрото – Юра Трошанова, изненадващо обяви, че всъщност тя е измислила музиката на песента още през 1976 г., когато е била 6-годишно момиченце. „Тогава беше невъзможно в публичното пространство да се появи песен от напълно непознат автор, още повече дете”, споделя пред радио „Алма матер“ Трошанова.

Затова се съгласява творбата й да бъде обявена под авторството на баща й. Първоначално обаче мелодията е била с друг текст. „Ние я приехме като нещо, което е сякаш вътре в нас. Може би защото бяхме прекалено млади. Ние бяхме на по 20 години. Разбрахме, че тази песен ще стане хит. И ще остане във времето“, споделя Милица Божинова. „Един неразделен клас” е първата българска песен, която „Тоника СВ” записва и тя се класира на второ място на „Мелодия на годината” за 1981 г. Първото място печели пак същата група, но с песента „Приятели”, популярна с рефрена „Те се скитаха в полето винаги двама, винаги...”.

Оригинал

Две години по-късно, през 1983 г., ФСБ издават петия си студиен албум, който кръщават „След десет години“. Именно тогава избухва вторият абитуриентски химн, но любопитното е, че музикантите от легендарната Формация студио „Балкантон“ правят няколко други версии на песента и в предишните си албуми. Румен Бояджиев разказва, че още преди да съществува ФСБ с колегите му Константин Цеков и Александър Бахаров са харесали мелодията на Томи Палюча, изпълнена от италианската група Le Orme в албума им Smogmagica през 1975 г.

„Ние бяхме студийни музиканти в „Балкантон“ и нямахме самостоятелни проекти. Чакахме момента, за да се появим на сцената с нещо наше. Искахме да направим албум и през 1976 г. това се случи. Той съдържаше наши аранжименти на хитове и „След 10 години“ беше сред тях. Помолихме Мишо Белчев да напише български текст. Нямахме претенции да се придържа към оригинала или към някаква конкретна тема“, разказва Румен Бояджиев. Именно текстът на Михаил Белчев я превръща в суперхит и една от визитките на бандата. „Това си е мой авторски текст, не е превод. Всеки си го свързва с каквото иска – с абитуриентски вечери, със срещи на випуски, по всякакви поводи. Всеки си го тълкува както иска. А всъщност това е песен, посветена на гибелта на моя най-близък приятел Владко Заимов, който загина в самолетна катастрофа“, разказа пред „Телеграф“ бардът. Той е съученик с внука на ген. Владимир Заимов и са седели на един чин в техникума „Попов“.

Скандал

Преди няколко години избухна скандал със „След 10 години“, тъй като италианците, които държат правата на мелодията, поискаха да го спрат след 35 г. Фирмата е изпратила писмо до „Музикаутор“, в което е изложила своите мотиви и искания. Едно от тях е, че искат да вземат правата и на българския текст на песента. От сдружението за колективно управление на авторските права са информирали големия поет, че трябва да подпише декларация, че се съгласява с това. Той обаче категорично е отказал.

„Фирмата, която представлява композитора, иска да подпиша декларация, че няма да взимам никакви отчисления за моя български текст, а те ще получат всичко. Все пак тази песен съществува близо 40 години в България, благодарение на това, което аз съм написал. Но може и да стане така, че да забраня тази песен да се пее на български. Нека да си я изпълняват на италиански. Да видим тогава дали хората ще й се радват чак толкова“, казва авторът на някои от най-хубавите стихове в родната музика. Белчев признава, че се правят опити да го принудят да подпише декларацията, но е твърд, че няма да успеят. „Преживял съм най-голямата радост – пълни салони, зали и стадиони, в които публиката пее „След 10 години“. Това ми стига“, заяви Мишо.

100 патрона

„Добра среща, приятели“ е най-новата песен, посветена на абитуриентите. Тя излиза през 2000 г. в дебютния албум на Ивана „100 патрона“, издаден от „Пайнер студио“. „В попфолка нямаше песен за баловете и аз реших да направя такава. Мисля, че първо се роди музиката, а после текстът. Вече е издържала проверката на времето, защото след 20 г. продължавам да я пея. Всички са в еуфория и пеят с пълно гърло с мен“, разказа пред „Телеграф“ Ивана. Музиката и текстът са дело на Свобода Даскалова, която е написала някои от най-знаковите песни в попфолка като „Мистерия“ и „Думи две“ (Деси Слава), „Присъда“ (Глория), „Чупката“ (Галена), „Къде си ти“ (Камелия) и други. Аранжиментът е на Ангел Ефтимов.