0

О т огромното количество салати, които Йоланта Делибозова-Йоли показва на yoli-bg.com, подбрахме две доста пъстроцветни.

С мариновани гъби

Необходими продукти за 4 порции:

  • 500 г пресни печурки

За маринатата:

  • 40 мл ябълков оцет
  • 100 мл бяло сухо вино
  • 50 мл вода
  • 20 г мед
  • сол
  • 1-2 зърна бахар
  • 1 ч.л. микс черен и бял пипер
  • 1 гвоздейче карамфил
  • 3-4 клончета прясна или сушена мащерка

Начин на приготвяне:

Почистете гъбите и ги нарежете на филийки. Бланширайте ги за 5 минути в подсолена вода с малко оцет. Изцедете ги в цедка и охладете със студена вода. Кипнете марината от посочените продукти. Сипете гъбите в нея и ги оставете да престоят няколко часа. Отцедете ги и ги подредете в 4 чинии като рози, като застъпвате резенчетата керемидообразно. Полейте с малко зехтин и гарнирайте със свежа салата.

Към маринованите гъби чудесно подхожда хрянова паста с майонеза, магданоз и кисело мляко. Остротата на хряна придава активна нотка на салатата и подчертава вкусовете. Ето как да я приготвите: Към 2 с.л. паста от хрян (готов продукт) добавете 1 с.л. пасиран магданоз и 50 г майонеза. Разредете до желана от вас гъстота с кисело мляко и овкусете със сол и лимонов сок.

С моркови и ябълки

Необходими продукти за 4 порции:

  • 400 г моркови
  • сол на вкус
  • 1 с.л. захар
  • 1 кисела ябълка
  • сок от 1 лимон
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 20 мл ябълков сок
  • 2 с.л. стафиди
  • 2 с.л. кедрови ядки
  • рукола за гарниране

Начин на приготвяне:

Нарежете морковите на дълги тънки ленти. Посипете ги със сол и захар и ги оставете да престоят 15 минути. Отцедете ги и ги подредете в чиния. Накиснете стафидите в ябълковия сок за 10 минути, след което ги отцедете. Към морковите прибавете ябълката, нарязана на чипс, стафидите и кедровите ядки. Овкусете салатата с лимонов сок и зехтин, сложете тук там рукола и сервирайте.

Да ви е сладко!