О т огромното количество салати, които Йоланта Делибозова-Йоли показва на yoli-bg.com, подбрахме две доста пъстроцветни.
С мариновани гъби
Необходими продукти за 4 порции:
- 500 г пресни печурки
За маринатата:
- 40 мл ябълков оцет
- 100 мл бяло сухо вино
- 50 мл вода
- 20 г мед
- сол
- 1-2 зърна бахар
- 1 ч.л. микс черен и бял пипер
- 1 гвоздейче карамфил
- 3-4 клончета прясна или сушена мащерка
Начин на приготвяне:
Почистете гъбите и ги нарежете на филийки. Бланширайте ги за 5 минути в подсолена вода с малко оцет. Изцедете ги в цедка и охладете със студена вода. Кипнете марината от посочените продукти. Сипете гъбите в нея и ги оставете да престоят няколко часа. Отцедете ги и ги подредете в 4 чинии като рози, като застъпвате резенчетата керемидообразно. Полейте с малко зехтин и гарнирайте със свежа салата.
Към маринованите гъби чудесно подхожда хрянова паста с майонеза, магданоз и кисело мляко. Остротата на хряна придава активна нотка на салатата и подчертава вкусовете. Ето как да я приготвите: Към 2 с.л. паста от хрян (готов продукт) добавете 1 с.л. пасиран магданоз и 50 г майонеза. Разредете до желана от вас гъстота с кисело мляко и овкусете със сол и лимонов сок.
С моркови и ябълки
Необходими продукти за 4 порции:
- 400 г моркови
- сол на вкус
- 1 с.л. захар
- 1 кисела ябълка
- сок от 1 лимон
- 2-3 с.л. зехтин
- 20 мл ябълков сок
- 2 с.л. стафиди
- 2 с.л. кедрови ядки
- рукола за гарниране
Начин на приготвяне:
Нарежете морковите на дълги тънки ленти. Посипете ги със сол и захар и ги оставете да престоят 15 минути. Отцедете ги и ги подредете в чиния. Накиснете стафидите в ябълковия сок за 10 минути, след което ги отцедете. Към морковите прибавете ябълката, нарязана на чипс, стафидите и кедровите ядки. Овкусете салатата с лимонов сок и зехтин, сложете тук там рукола и сервирайте.
Да ви е сладко!