0

Т иквата е перфектният есенен плод, подходящ за диетично хранене със съдържанието си само на 25 ккал в 100 г. Тя може да бъде приготвена по най-различни начини: печена, варена, панирана, на пара, на пюре, на супа, на омлет и т.н. С малко повече въображение може да сътворите чудеса от тиква и да получите в замяна подсилена имунна система и понижено кръвно налягане, пише edna.bg.

Тиквата е удачен избор за есенно-зимната диета заради богатото съдържание на калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, а също така и ценните витамини С, В1, В2, РР.

Освен всичко оранжевият плод се бори успешно със свободните радикали и спомага за свежия тен и сияйната кожа, благодарение на каротиноидите в нея. Диетата с тиква е идеалният вариант за тези, които искат да отслабнат с няколко килограма и в същото време искат да подобрят здравословното си състояние, тъй като тиквата превъзхожда останалите есенни плодове по съдържание на полезни вещества. Например по съдържание на провитамин А тиквата е 5 пъти по-богата в сравнение с морковите и 3 пъти повече в сравнение с наличието му в говеждия черен дроб. Това е причината офталмолозите да препоръчват на хората с нарушено зрение да консумират често ястия с тиква, сготвена по различни начини, и да пият тиквен сок.

Но внимавайте с консумацията на сурова тиква, ако имате проблеми със задстомашната жлеза или стомашно-чревния тракт. Тиквата действа благоприятно на отоците по краката заради диуретичното си действие. Полезна е за отслабване, за болни бъбреци, черен дроб, анемия, запек. Ако я подслаждате с лъжичка мед вместо захар, ще прочистите организма си само за седмица! Нужно е малко движение и обилна консумация на билкови чайове и вода.

Ето вкусна и питателна рецепта за десерт с тиква

Продукти:

1,300 кг обелена и почистена сурова тиква

200 г стафиди

150 г орехи

1 ч.ч. прясно мляко с 3.6% масленост (може и обезмаслено).

Всички продукти се задушават, докато омекнат и след това част от микса се добавя в порция кисело мляко, с малко канела по желание.

Неслучайно диетолозите смятат тиквата за идеално средство в борбата с излишните килограми. С подходящ хранителен режим с тиква може да се отървете с 8 кг за 12 дни и като бонус ще пречистите организма си, ще засилите имунитета си и ще изчистите шлаките.

Диетичният режим е с продължителност от общо 12 дни, които са на 4-дневни етапи, т.е. менюто се повтаря на всеки 4 дни.

Първи ден:

Закуска - тиквена салата и тиквена каша

Обяд - тиквена супа

Вечеря - печена тиква.

Втори ден:

Закуска - тиквена салата и тиквена каша

Обяд - постна зеленчукова супа и пържена тиква

Вечеря - печени ябълки на фурна с 3 сини сливи.

Трети ден:

Закуска - тиквена салата и тиквена каша

Обяд - супа топчета

Вечеря - салата от тиква с ананас.

Четвърти ден: Закуска - тиквена салата и тиквена каша

Обяд - зеленчукова супа, задушени чушки

Вечеря - тиквено рагу.

А ето и как се приготвят някои от предложените ястия:

Тиквена салата:

Нарежете сурова тиква и 2 моркова, смесете и полейте с лимонов сок.

Тиквена каша:

Нарязаната тиква варете 30 минути. Прибавете към нея няколко супени лъжици зърнена култура (жито, овес, елда) и варете още 30 минути. Не подслаждайте със захар.

Тиквена супа:

Нарежете тиква, морков, чушка и два картофа. Всичко се вари и към края на приготвянето се прибавя нарязан на ситно домат и магданоз на вкус.

Салата от тиква с ананас:

Направете си сухари от бял хляб, нарежете тиквата и ананаса, смесете ги и това е всичко.