0

С тане ли реч за бишкоти, първият сладкиш, за който човек се сеща, най-често е тирамису. Тук има идеи за различни фантазии по въпроса или по-скоро различни вариации, забелязани са на receptite.com.

Лекота

Необходими продукти:

  • 300-400 г бишкоти
  • 400 г кисело мляко
  • 150-200 г пудра захар
  • 2 ванилии на прах

Начин на приготвяне:

Смесете киселото мляко с пудрата захар и ванилията. Разбийте ги до получаване на кремообразна смес. Подредете бишкотите в тава плътно една до друга. Посипете със сместа хубаво, докато се покрият навсякъде. След това подредете още един ред бишкоти. Отгоре отново кисело мляко. И така редувайте, като най-отгоре трябва да завършите със сместа. Поставете прозрачно фолио и оставете да престои поне 5-6 часа в хладилника. От млякото бишкотите ще омекнат и ще придобият леко сладко-кисел вкус. Може да настържете и кората на 1 лимон в киселото мляко за още повече профирен вкус.

С маскарпоне

Необходими продукти:

  • 200 г бишкоти
  • 250 г сирене маскарпоне
  • 400 г заквасена сметана
  • подсладител или пудра захар на вкус
  • 1 - 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 3-4 с.л. какао
  • 1 ч.л. ром

Начин на приготвяне:

Една пълна супена лъжица какао се разтваря в малко от прясното мляко, предварително затоплено. Долива се останалото студено прясно мляко и се добавя ромът. Маскарпонето и сметаната се смесват с подсладителя (пудрата захар) до еднороден, гладък крем. В правоъгълна тавичка се нареждат половината от бишкотите, като всяка се потопява за по секунда от двете страни в прясното мляко. Отгоре равномерно се разпределя половината от крема и се поръсва обилно с какао. Нарежда се втори пласт от бишкоти и отгоре се разпределя останалата половина от крема. Поръсва се обилно с какао, завива се с фолио или найлон. Престоява в хладилника поне 5-6 часа (най-добре 24 часа).

С чаени бисквити

Необходими продукти:

  • 250 г бишкоти
  • 300 г чаени бисквити с какао
  • 200 г течен шоколад
  • 1 ч.ч. смлени орехи (за украса)
  • 2 с.л. какао
  • 3 пакетчета топла напитка 3 в 1 или друга разтворима топла напитка с кафе или какао

За крема:

  • 400 г заквасена сметана
  • 200 г течна сметана
  • 2-3 с.л. пудра захар
  • 1-2 ванилии

Начин на приготвяне:

В тортена форма с диаметър 26 см се подреждат половината от бишкотите, като се потапят в разтворените пакетчета 3 в 1 (не трябва да е горещо). След това се маже с 1/3 от крема, който се приготвя от заквасената сметана, течната сметана,ванилиите и пудрата захар, поръсват се половината от натрошените бисквити (смесени с двете с.л. какао) и върху тях се полива с разтопен течен шоколад (3 с.л.). Следват пак бишкоти, крем, бисквити, течен шоколад и се завършва с крем. Украсява се със смлените орехи или по избор.

С тиква и ванилов крем

Необходими продукти:

  • около 800 г сварена тиква
  • мед на вкус
  • 10-12 бишкоти
  • 6-7 какаови бисквити закуска
  • крем за сладкиши с вкус на ванилия
  • 500 мл прясно мляко
  • 3-4 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

Сварената тиква се намачква с вилица и се подслажда с меда. На дъното на тортена форма с диаметър 22 см се нареждат бишкотите, потопени в половината топло прясно мляко (250 мл), следва половината количество тиква, бисквитите, също потопени в прясно мляко и останалата тиква. Завършва се с крема, приготвен по указанието на опаковката, с 250 мл прясно мляко и 3-4 с.л. пудра захар.

Шоколадова любов

Необходими продукти:

  • 200 г масло
  • 250 г какао
  • 250 г течен шоколад
  • 3 яйца
  • 200 г захар
  • 150 г брашно
  • 10-12 бишкоти
  • 2 ябълки
  • сладко от ягоди
  • 20 г бакпулвер - 2 пакетчета

Начин на приготвяне:

Нарязваме двете ябълки на малки кубчета и ги слагаме в тавичката (където ще печем сладкиша) на слаб котлон с 50 г масло и малко захар да омекнат. Върху задушените ябълки се нареждат бишкотите - не са плътно една до друга, а в зависимост от тавичката, произволно с разстояние между тях. В свободното място между бишкотите се слага сладко от ягоди. След това разбиваме последователно яйцата със захарта прибавяме маслото, какаото, бакпулвера, течния шоколад и брашното сместа е малко по-рядка от кексово тесто, но това е целта, защото заливаме бишкотите с тази смес и след като опечем сладкиша, шоколадовата смес е много пухкава и лека и много фино се съчетава с бишкотите. Печем на по-умерена фурна за около 30-45 минути.

Студена торта с плодове

Необходими продукти:

  • 400 г бишкоти
  • 160 г масло
  • 160 г пудра захар
  • 4 яйца
  • 160 г смлени орехови ядки
  • 100 г ром (ликьор, коняк)

За украса:

  • 250 г сметана
  • 100 г пудра захар
  • 500 г плодове според сезона

Начин на приготвяне:

Във форма за торта се подреждат 1 ред бишкоти, напръскани с ром (коняк, ликьор). Празнините се запълват с натрошени бишкоти. Намазват се с половината от крема, приготвен по следния начин: белтъците се отделят от жълтъците на 4-те яйца и се разбиват на сняг. Маслото също се разбива с пудрата захар и към него се прибавят един по един при непрекъснато бъркане четирите жълтъка. Изсипват се по малко разбитите белтъци и смлените орехови ядки. Върху крема се нареждат останалите бишкоти, също напръскани с ром. Най-отгоре се маже остатъкът от крема. Тортата се оставя в хладилника за няколко часа, за да стегне. След това се изважда от формата и се украсява с разбитата сметана с пудра захар и с плодове според сезона.

Тирамису без яйца

Необходими продукти:

  • 500 г сирене маскарпоне
  • 400 г заквасена сметана
  • 100 г пудра захар
  • 400 г бишкоти (със захар от едната страна)
  • 250-300 мл кафе еспресо
  • какао за поръсване

Начин на приготвяне:

Маскарпонето се разбива със заквасената сметана и пудрата захар. Бишкотите се напояват в охладеното кафе (еспресо) преди поставяне в тавичка или купички за единични порции (по избор). Редуват се при подреждането ред крем, ред напоени бишкоти. Поръсва се с какао преди сервиране.

С боровинки

Необходими продукти:

  • 600 г замразени боровинки
  • 600 г крем сирене
  • 300 г боровинково кисело мляко
  • 200 г бишкоти
  • 125 г масло
  • 1 ч.ч. захар
  • 15 листа желатин
  • 5 с.л. захар
  • 1 с.л. нишесте

Начин на приготвяне:

Боровинките се оставят на стайна температура да се размразят. Бишкотите се смилат или се натрошават на много ситно. Мекото масло се смесва с бишкотите до получаване на хомогенна смес. В тортена форма (покрита с хартия за печене) равномерно се разпределя бишкотената смес. С лек натиск се оформя блатът на тортата и се оставя на хладно. 10 листа желатин се накисват в студена вода за 10 минути и се разтапят на водна баня. В дълбока купа се разбиват крема сиренето, киселото мляко и 1 ч.ч. захар. Добавя се охладеният желатин и се разбърква. Сместа се изсипва в тортената форма, заглажда се и се охлажда, докато се стегне. 5 листа желатин се накисват в студена вода. Сокът от боровинките (отделил се при размразяването) се смесва с вода до получаване на 300 мл течност. Нишестето се размива в малко вода. Сокът от боровинките се загрява с 5 с.л. захар и при непрекъснато бъркане се добавя нишестето. Вари се до сгъстяване и се охлажда леко. В охладената смес се добавя изцедения желатин и се разбърква до разтварянето му. Прибавят се боровинките и с получената смес внимателно се залива тортата. Охлажда се най-малко 3 часа.

Съвети: Боровинковото кисело мляко, може да се замени с натурално кисело мляко, смесено с пасирани боровинки или сладко от боровинки.

Желателно е кантът на тортената форма да бъде намазнен, за да не залепва. Преди да бъде свален кантът, с нож се отделя тортата от стените на формата. Тортата се реже с нож, потопен в студена вода.