0

30-годишната учителка Мирела Ходжева всеки ден изминава 100 километра от дома си до работното място и обратно, за да преподава история и география в Средно село, община Златарица. Това разказа пред „Телеграф“ младата преподавателка, която живее в красивия град Елена. Мирела е приета в университет със специалност „География и история“, като мечтата й е да учи география. На третата година прекъсва образованието си, за да даде живот на нейния син. След като приключва с майчинството, се връща обратно в университета и завършва образованието си.

Тази година й е връчена дипломата и веднага започва да търси работа. В Елена няма свободни места за учители по география и история. Намира в Средно село, което е около 50 километра от дома й, но приема работата, защото е амбицирана да работи с деца. Въпреки че училището е отдалечено, Мирела всеки ден пътува с огромно желание до работното си място с личния си автомобил. Държавата отпуска средства за гориво на учителите, които пътуват до работното си място, но те не са достатъчни, споделя Мирела. Въпреки това тя не се отказва и твърдо е решила да продължи да работи с децата от защитеното училище в Средно село. Преподава на около 20 деца. Трудно ми е, защото е нещо ново за мен, казва 30-годишната учителка. Освен това, понеже учениците са малко, сливат класовете и трябва да преподава на 5-и и 6-и клас в един час, което й коства много усилия, тъй като трябва да предаде материала, който обичайно трябва да е за 40 минути в 20 минути.

Майка

Синът на Мирела е 2-ри клас и често той споделя на майка си, че е прекалено натоварен с домашни. Съпругът й работи в чужбина и Мирела, и синът й се справят сами. „Синът ми ходи на училище и занималня, а след това е на тренировки по борба.

След тях го взимам и се прибираме заедно“, споделя тя. Мирела разказва, че синът й е много самостоятелен и това й помага с грижите около него.

Респект

Въпреки че е млада, тя много държи на дисциплината. По думите й учениците я харесват, но пък имат повече респект към по-възрастните учители. Проблемът е, че учениците знаят само правата си, а към задълженията не се отнасят сериозно. Проблемът с дисциплината идва и от това, че младежите са малко мързеливи и доста изнервени. Много са обсебени от електронните устройства и може би това се отразява негативно, смята Мирела.

„Аз съм отскоро учител, но мисля, че задаването на много домашни е излишно, тъй като основно трябва да се усвои материалът по най-важните теми, а това не може да стане с работа у дома. Трябва да има домашни, но смятам, че малко се претоварват децата“, обясни Мирела. И допълва, че трябва да има повече време в училище за упражнения и разясняване на материала. Мирела споделя, че дава домашни, но най-важното за нея е да се научи урокът.

В заключение Мирела заявява, че никога не е мислила и мечтала да стане учител. „Сега обаче, когато съм в училище, децата ме мотивират да не се отказвам и да продължа“, казва младата учителка.

Отличие

Заради отдадеността си към професията Мирела Ходжева получи грамота по време на традиционната церемония по случай 1 ноември, където всички новоназначени учители през годината от областта се събират на паметника „Асеневци“, за да получат поздравления за избора си да влязат в образователната система.

Тази година те са 110. Най-младата учителка е 20-годишната Светлана Николова, която вече е част от екипа на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във Велико Търново.

Церемонията се организира от Регионалното управление на образованието и Сдружение за образователни инициативи 19. Празникът беше уважен от областния управител Ивайло Здравков и директора на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в община Велико Търново Пенка Игнатова.

27 са новоназначените млади учители в детски градини, а в училищата – 83. Те бяха приветствани от областния управител Ивайло Здравков.

„Празникът на будителите е този, който дава на всички просвещенци, учители, читалищни дейци и хора на духа силата да продължат напред. Да трасират пътя на нашите деца в общочовешките и националните ценности. Сигурен съм, че често пъти вие самите ще се питате това ли е пътят. Бъдете уверени, че тези, които вече сме минали по този път и имаме опит, ще бъдем до вас. Ще бъдем тези, към които винаги може да протегнете ръка. На добър час!“, пожела на младите Ивайло Здравков, цитиран от в. „Борба“.