Айвар по лесковачки
Айварът е характерен за балканската кухня, в това число и българската, но все пак кулинарни висоти достига при сърби и хървати. Сърбите обикновено поднасят айвар като гарнитура към печено месо, но и намазан върху филийка мек хляб е несравним. В айвара няма домати. Това е зеленчуков пастет, който се приготвя основно от червени печени чушки. В Лесковац му добавят патлаждан и малко чесън за допълнителен вкус. Домати обаче не се слагат.
Необходими продукти:
- 3 червени чушки
- 1 малък патладжан
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. олио
- 1/2 с.л. винен оцет
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Изпечете чушките, обелете ги и ги почистете от семките. Нарежете суровия патладжан и го смелете (или накълцайте на дребно) заедно с чушките и чесъна. Сложете тази смес да се вари на тих огън докато се сгъсти. Бъркайте, за да не залепне.
За да проверите дали айварът е готов, сложете една лъжица в чинийка и изчакайте минута. Ако не се отдели сок, значи е готов. Добавете в готовия айвар оцета, олиото, солта и пипера. Разбъркайте и поднесете като гарнитура с печено месо или като разядка с топла питка.
Още на matekitchen.com