0

Айвар по лесковачки

Айварът е характерен за балканската кухня, в това число и българската, но все пак кулинарни висоти достига при сърби и хървати. Сърбите обикновено поднасят айвар като гарнитура към печено месо, но и намазан върху филийка мек хляб е несравним. В айвара няма домати. Това е зеленчуков пастет, който се приготвя основно от червени печени чушки. В Лесковац му добавят патлаждан и малко чесън за допълнителен вкус. Домати обаче не се слагат.

Необходими продукти:

  • 3 червени чушки
  • 1 малък патладжан
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. олио
  • 1/2 с.л. винен оцет
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Изпечете чушките, обелете ги и ги почистете от семките. Нарежете суровия патладжан и го смелете (или накълцайте на дребно) заедно с чушките и чесъна. Сложете тази смес да се вари на тих огън докато се сгъсти. Бъркайте, за да не залепне.

За да проверите дали айварът е готов, сложете една лъжица в чинийка и изчакайте минута. Ако не се отдели сок, значи е готов. Добавете в готовия айвар оцета, олиото, солта и пипера. Разбъркайте и поднесете като гарнитура с печено месо или като разядка с топла питка.

Още на matekitchen.com