0

З апочналата нова учебна година е добър повод за няколко идеи как и с какво да си направим сандвич. Любимо хапване за малки и големи. Правят се лесно и бързо, въпрос на налични продукти и въображение. А стане ли реч за продукти, качеството е особено важно при който и да е сандвич, другото е въпрос на запичане. Ето идеи от matekitchen.com.

С кюфте и кебапче

Необходими продукти:

  • 2 кюфтета
  • 2 кебапчета
  • 5 филии хляб
  • 150 г кашкавал
  • 100 г пушено сирене

Начин на приготвяне:

Нарежете кебапчетата и кюфтетата на тънки филийки. Разпределете ги върху филиите хляб и покрийте отгоре с настърган кашкавал. Подредете сандвичите в тава, покрита с хартия за печене. Нарежете пушеното сирене на парченца и сложете от тях върху кашкавала. Запечете сандвичите с кюфте и кебапче в загрята на 200 градуса фурна докато кашкавалът и сиренето се разтопят и придобият приятен златист загар.

Двоен с шунка и кашкавал

Необходими продукти:

  • 8 филийки тостерен хляб
  • 200 г кашкавал
  • 100 г шунка
  • 2 яйца
  • горчица на вкус
  • маслинова паста на вкус

Начин на приготвяне:

Разбъркайте добре яйцата и към тях прибавете нарязаната на малки кубчета шунка и половината от настъргания кашкавал. Намажете една филийка хляб с горчица, сложете от плънката и захлупете с друга филийка, намазана с маслинова паста. Притиснете добре, за да залепне. Наредете всички двойни сандвичи в тава, покрита с хартия за печене. Поръсете сандвичите с останалият настърган кашкавал и ги изпечете на 200 градуса до златист загар.

Съвет:

В списъка с продукти сме посочили маслинова паста и горчица, но със сосовете можете да импровизирате. Все пак ползвайте такива, които подлежат на топлинна обработка. Няма никакъв проблем да намажете филийките с майонеза. Шунката и кашкавалът се съчетават добре с босилеково песто, сосове на доматена основа, чеснов сос. Ако обичате лютото, може да добавите и няколко капки чили.

С прошуто и моцарела

Необходими продукти:

  • 1 чабата (с маслини или без – по избор)
  • 5 парчета прошуто
  • 60 г моцарела
  • 1 шепа рукола
  • 3 ч.л. сос песто

Начин на приготвяне:

Разрежете чабатата на две по дължина. Намажете двете половинки с песто. Върху едната подредете нарязаната на филийки моцарела. Върху нея надиплете парчетата прошуто. Отгоре разпределете измитата и подсушена рукола и покрийте с другата половина от чабатата.

Чабата с македонска наденица

Необходими продукти:

  • 3 бр. македонска наденица
  • 3 чабати
  • 250 г моцарела
  • 2 домата
  • 6-7 листа маруля
  • маслинова паста на вкус
  • барбекю сос на вкус

Начин на приготвяне:

Разрежете хлебчетата напречно през средата и ги запечете на барбекю. Разрежете македонската наденица през средата и я разтворете, така че да заприлича на пеперуда. Изпечете и нея на барбекю. След като чабатата и наденицата са готови, започнете да подреждате сандвича. Първо намажете долната част на хлебчето с маслинова паста. Отгоре подредете кръгчета домат, маруля и върху нея накъсана или нарязана моцарела. Най-отгоре сложете пеперудата от наденица. Намажете горната част на хлебчето с барбекю сос, покрийте сандвича и поднесете.

Ако обичате лютото, може да сложите и няколко чушлета да се парнат на скарата. Набързо настържете морков, скилидка чесън, малко оцет и олио и готово.

С телешки стек

Необходими продукти:

  • 3 телешки стека
  • 1 пакет микс за салата
  • 1 домат
  • 3 скилидки
  • 2 чабати
  • 2 с.л. маслинова паста - - 0.34 лв
  • 30 г масло - р - 0.69 лв
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 с.л. паста от хрян
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Обелете чесъна и го нарежете на тънки филийки. Нарежете домата на колелца. Подсушете телешките стекове. Намажете ги със зехтин от двете страни и ги подправете със сол и черен пипер. Загрейте тиган с незалепващо покритие. Сложете стековете в тигана, добавете бучка масло и малко чесън и ги изпържете от двете страни до златисто. Извадете месото в чиния, покрийте го плътно с алуминиево фолио и оставете да се задуши. Разполовете чабатите. Намажете едната половина на всяка чабата с пюре от хрян. Другата половина намажете с маслинова паста. Върху намазаните с хрян половини сложете от листата зелена салата. Върху тях подредете кръгчета домати. Нарежете всеки стек по диагонал и наредете парчетата върху кръгчетата домат. Полейте малко от соса, който се е отделил в чинията. Покрийте с намазаните с маслинова паста половинки. Разрежете сандвичите и ги поднесете със свежа зелена салата, овкусена по ваше желание.

Съвет:

За перфектен резултат ползвайте млечно телешко. То е крехко, сочно и с лек вкус, доста различен от класическото телешко, което познаваме. Освен това се готви бързо. Комбинирайте го само с първокласни продукти – розови домати, висококачествен зехтин, паста от хрян. А чабата можете да замените с всякакъв друг хляб по ваш вкус. Важното е да е с хрупкава коричка.

Още на matekitchen.com