0

П атладжаните са използвани в европейската кухня още от древността, особено силно навлизат с нашествията на персите. През средните векове обаче в някои части на континента са смятали патладжана за отровна храна заради цвета му и присъствието на алкалоида соланин. Днес това отдавна е развенчан мит и дори е препоръчително той да присъства по-често на трапезата ни. Защото носи доста ползи за организма и е богат на калий, магнезий, мед, калций, фолиева киселина и желязо. Освен това укрепва костите. За да сме докрай честни, трябва да си признаем, че си го хапваме не защото е полезен, а защото е вкусен, възкликват от matekitchen.com. В съвремието пресни патладжани с добро качество има целогодишно, а не само през лятото и есента, затова още от пролетта се сещаме за този толкова вкусен и полезен зеленчук. А и лятото вече е тук.

Рулца с крема сирене и риба тон

Необходими продукти:

  • 2 патладжана
  • 1 консерва риба тон в собствен сос
  • 250 г крема сирене
  • 1/3 връзка магданоз
  • 1 с.л. лимонова кора
  • 200 мл олио за пържене
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжаните надлъжно на филии с дебелина около 0,5 см, посолете ги и оставете за 30 минути в наклонена тавичка да се отцедят от горчивия сок. В тиган с нагорещено олио запържете патладжаните и оставете върху салфетка да се изцедят. Ако предпочитате по-здравословен вариант, можете да ги изпечете на грил тиган. В купа намачкайте сиренето, добавете рибата тон, настърганата лимонова кора и ситно нарязания магданоз. Разбъркайте и с лъжица сложете от сместа върху всяка от изпържените филии патладжан. Навийте на рулца и сервирайте.

Съвет: Добре е, преди да поднесете готовите рулца, да ги оставите в хладилника за поне половин час.

Печен с моцарела

Необходими продукти:

  • 2 патладжана
  • 4 домати
  • 250 г моцарела
  • 3 скилидки чесън
  • 1/2 връзка магданоз
  • 100 мл зехтин
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжаните на кръгчета, посолете ги и оставете да се отцедят за 20-30 минути. След това ги изплакнете с вода. Наредете патладжаните в тава, покрита с хартия за печене, и ги изпечете за 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Почистете доматите и ги нарежете на кръгчета с еднаква дебелина. Същото направете и с моцарелата. Сипете част от зехтина в тава, разнесете добре и започнете да редувате патладжан, домат и моцарела. Редете по този начин по часовниковата стрелка, докато заключите цялата окръжност. След това попълнете и вътрешността. Подправете със сол и черен пипер и залейте с останалия зехтин. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. През това време накълцайте чесъна и магданоза на ситно и ги смесете в купичка с малко сол. Преди да поднесете, поръсете всяка порция със смес от чесън и магданоз.

Съвет: Може да поръсите отгоре не с магданоз и чесън, а с малко пресен босилек - ние харесваме и двата варианта.

Бюрек

Необходими продукти:

  • 2 патладжана
  • 200 г сирене
  • 1 яйце
  • 2 скилидки чесън
  • 5 стръка копър
  • черен пипер на вкус

За панировката:

  • 2 яйца
  • 100 мл олио
  • 100 г галета
  • За млечния сос:
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 100 г майонеза
  • 4 стръка копър
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

За основната част нарежете патладжаните на филийки с дебелина 3 мм и ги посолете. Запържете ги от двете страни в сгорещено олио, колкото да омекнат, извадете и отцедете в чиния със салфетка. За панировката натрошете сиренето, смесете го с яйцето, нарязания копър и накълцания чесън. Вземете една от изпържените филийки патладжан, намажете със сместа и затворете отгоре с друга филийка. Потопете в разбито яйце, после в галета, отново яйце и за финал галета и изпържете в тиган със загрято олио. Пригответе млечния сос, като смесите киселото мляко, майонезата, солта, чесъна, нарязания на ситно копър и черен пипер и залейте вече изпържените патладжани.

С доматен сос

Необходими продукти:

  • 2 патладжана
  • 800 г стерилизирани домати на кубчета
  • 50 мл олио
  • 4-5 скилидки чесън
  • 1 с.л. захар
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте патладжаните, нарежете ги на кръгчета, посолете ги и ги оставете настрани да се изцедят. След като си пуснат горчилката, ги изплакнете и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги в предварително загрята на 200 градуса фурна за 12-15 минути. През това време в тиган загрейте олиото и задушете в него ситно нарязания чесън за не повече от няколко секунди. Налейте при него доматите и варете соса до желаната от вас гъстота. Накрая подправете със ситно нарязания магданоз, сол, захар и черен пипер и добавете в тигана изпечените патладжани. Разбъркайте, оставете всичко да се готви заедно за 1-2 минути и дръпнете от котлона.

Още на matekitchen.com