П атладжаните са използвани в европейската кухня още от древността, особено силно навлизат с нашествията на персите. През средните векове обаче в някои части на континента са смятали патладжана за отровна храна заради цвета му и присъствието на алкалоида соланин. Днес това отдавна е развенчан мит и дори е препоръчително той да присъства по-често на трапезата ни. Защото носи доста ползи за организма и е богат на калий, магнезий, мед, калций, фолиева киселина и желязо. Освен това укрепва костите. За да сме докрай честни, трябва да си признаем, че си го хапваме не защото е полезен, а защото е вкусен, възкликват от matekitchen.com. В съвремието пресни патладжани с добро качество има целогодишно, а не само през лятото и есента, затова още от пролетта се сещаме за този толкова вкусен и полезен зеленчук. А и лятото вече е тук.
Рулца с крема сирене и риба тон
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- 1 консерва риба тон в собствен сос
- 250 г крема сирене
- 1/3 връзка магданоз
- 1 с.л. лимонова кора
- 200 мл олио за пържене
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжаните надлъжно на филии с дебелина около 0,5 см, посолете ги и оставете за 30 минути в наклонена тавичка да се отцедят от горчивия сок. В тиган с нагорещено олио запържете патладжаните и оставете върху салфетка да се изцедят. Ако предпочитате по-здравословен вариант, можете да ги изпечете на грил тиган. В купа намачкайте сиренето, добавете рибата тон, настърганата лимонова кора и ситно нарязания магданоз. Разбъркайте и с лъжица сложете от сместа върху всяка от изпържените филии патладжан. Навийте на рулца и сервирайте.
Съвет: Добре е, преди да поднесете готовите рулца, да ги оставите в хладилника за поне половин час.
Печен с моцарела
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- 4 домати
- 250 г моцарела
- 3 скилидки чесън
- 1/2 връзка магданоз
- 100 мл зехтин
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжаните на кръгчета, посолете ги и оставете да се отцедят за 20-30 минути. След това ги изплакнете с вода. Наредете патладжаните в тава, покрита с хартия за печене, и ги изпечете за 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Почистете доматите и ги нарежете на кръгчета с еднаква дебелина. Същото направете и с моцарелата. Сипете част от зехтина в тава, разнесете добре и започнете да редувате патладжан, домат и моцарела. Редете по този начин по часовниковата стрелка, докато заключите цялата окръжност. След това попълнете и вътрешността. Подправете със сол и черен пипер и залейте с останалия зехтин. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. През това време накълцайте чесъна и магданоза на ситно и ги смесете в купичка с малко сол. Преди да поднесете, поръсете всяка порция със смес от чесън и магданоз.
Съвет: Може да поръсите отгоре не с магданоз и чесън, а с малко пресен босилек - ние харесваме и двата варианта.
Бюрек
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- 200 г сирене
- 1 яйце
- 2 скилидки чесън
- 5 стръка копър
- черен пипер на вкус
За панировката:
- 2 яйца
- 100 мл олио
- 100 г галета
- За млечния сос:
- 1/2 кофичка кисело мляко
- 100 г майонеза
- 4 стръка копър
- 1 ч.л. чесън на прах
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
За основната част нарежете патладжаните на филийки с дебелина 3 мм и ги посолете. Запържете ги от двете страни в сгорещено олио, колкото да омекнат, извадете и отцедете в чиния със салфетка. За панировката натрошете сиренето, смесете го с яйцето, нарязания копър и накълцания чесън. Вземете една от изпържените филийки патладжан, намажете със сместа и затворете отгоре с друга филийка. Потопете в разбито яйце, после в галета, отново яйце и за финал галета и изпържете в тиган със загрято олио. Пригответе млечния сос, като смесите киселото мляко, майонезата, солта, чесъна, нарязания на ситно копър и черен пипер и залейте вече изпържените патладжани.
С доматен сос
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- 800 г стерилизирани домати на кубчета
- 50 мл олио
- 4-5 скилидки чесън
- 1 с.л. захар
- 1/2 връзка магданоз
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните, нарежете ги на кръгчета, посолете ги и ги оставете настрани да се изцедят. След като си пуснат горчилката, ги изплакнете и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги в предварително загрята на 200 градуса фурна за 12-15 минути. През това време в тиган загрейте олиото и задушете в него ситно нарязания чесън за не повече от няколко секунди. Налейте при него доматите и варете соса до желаната от вас гъстота. Накрая подправете със ситно нарязания магданоз, сол, захар и черен пипер и добавете в тигана изпечените патладжани. Разбъркайте, оставете всичко да се готви заедно за 1-2 минути и дръпнете от котлона.
Още на matekitchen.com