Е дин по-елегантен прочит на комбинацията от спанак, сирене и бутер тесто. Задушавате зеленолистните за плънката, редите в тавата и печете – за час ще сте готови. Може да си направите този пай също с лапад и киселец, а може и да комбинирате със спанак. Копривата не е много подходяща тук, защото има по-блудкав вкус, сготвена по този начин.
Бърз пай със спанак
Необходими продукти:
- 1 лист бутер тесто
- 600 г спанак или микс от спанак, лапад и киселец
- 250 г сирене
- 3 яйца
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 2 с.л. брашно
- 3 с.л. олио
- 30 г масло
- 1 скилидка чесън
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете спанака, измийте го и го нарежете. Задушете го заедно с накълцания чесън в олиото и маслото. След като обемът му падне, го подправете със сол и черен пипер на вкус и дръпнете от котлона. След като спанакът се охлади леко, прибавете към него брашното, киселото мляко, 2 яйца и 1 белтък, както и натрошеното сирене. Разстелете бутер тестото в ниска тава, като направите борд, за да не изтича плънката. Запазете част от него, за да направите ленти. Изсипете вътре спаначената смес, отгоре кръстосайте ленти от бутер тесто, намажете ги с останалия жълтък и изпечете пая на 200 градуса за 30 минути.
Още на matekitchen.com