0

Е дин по-елегантен прочит на комбинацията от спанак, сирене и бутер тесто. Задушавате зеленолистните за плънката, редите в тавата и печете – за час ще сте готови. Може да си направите този пай също с лапад и киселец, а може и да комбинирате със спанак. Копривата не е много подходяща тук, защото има по-блудкав вкус, сготвена по този начин.

Бърз пай със спанак

Необходими продукти:

  • 1 лист бутер тесто
  • 600 г спанак или микс от спанак, лапад и киселец
  • 250 г сирене
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 2 с.л. брашно
  • 3 с.л. олио
  • 30 г масло
  • 1 скилидка чесън
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Почистете спанака, измийте го и го нарежете. Задушете го заедно с накълцания чесън в олиото и маслото. След като обемът му падне, го подправете със сол и черен пипер на вкус и дръпнете от котлона. След като спанакът се охлади леко, прибавете към него брашното, киселото мляко, 2 яйца и 1 белтък, както и натрошеното сирене. Разстелете бутер тестото в ниска тава, като направите борд, за да не изтича плънката. Запазете част от него, за да направите ленти. Изсипете вътре спаначената смес, отгоре кръстосайте ленти от бутер тесто, намажете ги с останалия жълтък и изпечете пая на 200 градуса за 30 минути.

Още на matekitchen.com