Б ързо и лесно, а и особено вкусно е, когато се готви с различни видове паста.
Запеканка
Необходими продукти за две порции:
- 100 г макарони
- 250 г броколи
- 100 г пушено пилешко или пушено пилешко бутче
- 50 г кашкавал или пармезан
- 1/2 ч.ч. пилешки бульон
- 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 2 с.л. масло
- 1 с.л. брашно
- 1 щипка индийско орехче
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете макароните до полуготовност в подсолена вода и ги отцедете. Разтопете маслото и запържете брашното в него. Налейте бульона и млякото, разбъркайте и варете соса докато се сгъсти. Подправете го със сол, черен пипер и индийско орехче. Накъсайте броколите на розички, нарежете месото на малки парчета, а кашкавала на тънки парчета. Намажете тавичка с подходящ размер с масло и разпределете на слоеве макароните, месото и броколите. Полейте със соса, отгоре наредете кашкавала и запечете на 180 градуса до златисто. Поднесете запеканката топла.
Канелони с доматена плънка и бекон
Необходими продукти:
- 8 канелони
- 800 г стерелизирани домати на кубчета
- 150 г бекон
- 100 г пармезан
- 250 г сирене рикота
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. олио
- 1 ч.л. риган
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете бекона на тънки ивици и го запържете в зехтина. Извадете го и на негово място сложете чесъна само да се парне и веднага след това излейте доматите. Оставете ги да се варят около 30 минути. След като ги дръпнете от котлона, добавете при тях рикотата, ригана и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре. Част от сместа разпределете на дъното на намазнена тава. Напълнете канелоните и ги подредете в тавичка, а останалото количество сос разпределете между тях. Върху канелоните подредете ивиците запържен бекон, поръсете ги с пармезана и сложете ястието да се запече за 30 минути на 200 градуса.
Пиле с каперси и маслини
Необходими продукти:
- 1 кг пилешко филе
- 1 глава лук
- 2 домата
- 2 скилидки чесън
- 1/2 връзки магданоз
- 1/3 ч.ч. каперси
- 100 г маслини зелени, без костилки
- 300 г макарони по избор
- 40 г пармезан настърган
- 75 мл зехтин
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на кубчета с размери 4х4 см. Загрейте зехтина в тенджера и запържете месото на умерен огън за 5-8 минути, като разбърквате от време на време. Трябва да започне да се зачервява от всички страни. Извадете месото с решетъчна лъжица и върнете в тенджерата отцедилата се в чинията мазнина. В нея задушете нарязания на дребно лук и нарязания на филийки чесън за 5 минути, докато поомекнат. Добавете доматеното пюре и гответе още 2-3 минути при непрекъснато бъркане. Добавете обелените, почистени от семките и нарязани на малки кубчета домати и запърженото пилешко и подправете със сол и черен пипер. Сложете капака на тенджерата и задушавайте 15-20 минути, докато пилешкото се сготви. Добавете вода, ако смятате, че е прекалено гъсто. Изплакнете каперсите и маслините под течаща вода, отцедете ги и ги подсушете. Каперсите отделете, а маслините нарежете на филийки и ги добавете в тенджерата. Оставете ги да се готвят заедно с останалите продукти за около 5 минути, след което поръсете с нарязан на ситно магданоз.
Междувременно сварете макароните, като следвате инструкциите, описани на опаковката. Отцедете много добре и прехвърлете в затоплена дълбока чиния. Разпределете от пилето и соса върху макароните и поръсете с каперси и настърган пармезан. Сервирайте докато е още горещо.
Съвет: Маслините задължително да са зелени, защото вкусът им е по-остър и кисел и се усеща в соса, но въпреки това не се бие с доматите. Каперсите пък не добавяйте в соса, а при самото поднасяне, във всяка чиния. Вместо талиатели може да използвате всякакъв вид широка и дълга паста.
Фарфале със сос от кисело мляко и авокадо
Необходими продукти:
- 500 г фарфале
- 400 г кисело мляко
- 1 авокадо
- 1 лимон
- 1 голяма глава лук
- 1 малка глава целина
- 2 скилидки чесън
- 2 люти чушки
- 1 и 1/2 ч.л. каперси
- 4 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 с.л. бяло сухо вино
- 2-3 стръка магданоз
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете лука и чесъна на ситно и ги запържете в половината зехтин на средно силен огън докато чесънът стане светлозлатист. Добавете виното и дръжте на огъня докато се изпари. Сварете фарфалето в голяма тенджера с подсолена вряща вода. Трябва да е ал денте. Обелете авокадото, извадете костилката и го нарежете на кубчета. Поръсете го с лимонов сок, за да не потъмнее. Разбийте киселото мляко с останалия зехтин в голяма купа. Поръсете със сол и пипер. Добавете нарязаните на тънко люта чушка и целина, каперсите и магданоза. Изцедето фарфалето и го размесете с киселото мляко. Добавете лука и авокадото, разбъркайте отново и сервирайте.
Ако искате само да загатнете пикантност, отстранете жилките и семките. Ако обичате да ви е люто, ги запазете. Изборът е изцяло ваш.
Справка: Фарфале е от най-популярните видове паста, чиято история се проследява поне до XVI век и северните региони Ломбардия и Емилия-Романя. Тези макарончета често се наричат пеперудки, панделки или папийонки заради формата си. Думата идва от италианското farfalle, което означава пеперуда. Подходящи са за студени и топли салати, както и за рецепти с по-малко и гъст сос.
Още на matekitchen.com