0

В сички харесваме сложните десерти, но ако трябва да сме честни докрай, понякога нещо просто като цедено кисело мляко с пресни плодове или домашно сладко е много по-вкусно. От една страна, се приготвя бързо и лесно, а от друга, е кадифено меко и не тежи на корема, поясняват от matekitchen.com. Важната съставка в нашата рецепта за цедено кисело мляко с пресни боровинки, която успява да маскира млечния вкус, е ваниловата есенция. Благодарение на нея в първия момент дори няма да заподозрете, че ядете кисело мляко. Ще го помислите за много фин крем. Само не прекалявайте с количеството, тъй като тя е силна и има опасност да превърнете ефекта в дефект.

Важно е да разбиете млякото много добре със захарта до пълното й разтваряне, за да не остават да хрупат кристалчета. Може да направите това на ръка, но ако не искате да хабите време и усилия, просто пуснете миксера и за минута ще сте готови. Важно е и да ползвате твърди плодове като боровинките. Меките като малините и ягодите се отпускат и развалят целия вид на десерта, затова тях може да ги добавите преди непосредственото сервиране. Същото важи и за замразените плодове.

В днешно време сме много улеснени в приготвянето на такива кремове, защото в магазините се продава готово цедено кисело мляко. Това ни дава възможност да си спретнем елегантен и свеж десерт буквално за 5 минути. Ако искате да спазвате старите традиции, може да прецедите кисело мляко през тензух, но то изисква много време и е нерентабилно занимание.

Цедено кисело мляко с пресни боровинки

Необходими продукти:

  • 400 г цедено кисело мляко
  • 150 г захар
  • 200 г пресни боровинки
  • 1 есенция ванилия

Начин на приготвяне:

Смесете цеденото кисело мляко с ваниловата есенция. Разпределете сместа в 4 чашки или десертни купички и отгоре подредете измитите боровинки. Оставете да се охлади за поне 1 час, преди да сервирате.

Още на matekitchen.com