0

Т радиционно в нашата кухня се смята, че патладжанът е подходящ предимно за ястия през есента. Но традициите отдавна не са това, което бяха, а и пресни патладжани има целогодишно. Особено подходящи са през лятото, когато не всеки иска да хапне месо, но пък държи да му е вкусно.

Любопитен факт в полза на патладжана е славата му на зеленчук на дълголетието. Причината – той може да поддържа киселинно-алкален баланс в организма. Богат е на фибри, калий, витамини В и С, които доказано понижават риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това спомага за образуването на червени кръвни клетки и нормализирането нивото на хемоглобина. Препоръчителен е в менюто на хората, страдащи от диабет, затлъстяване, подагра, бъбречни заболявания. Добрата новина е, че не губи ценните си свойства при термична обработка. Патладжанът е вкусен всякак – печен, пържен, задушен, пълнен.

Пълнени патладжани

Необходими продукти:

  • 2 патладжана
  • 1 глава лук
  • 3 домата
  • 200 г кашкавал
  • 50 мл олио
  • 1 морков
  • 50 г галета
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Приготвяне:

Разрежете патладжаните на две по дължина и издълбайте вътрешността. Посолете и ги оставете да се отцедят. Задушете нарязания на ситно лук заедно с вътрешността на патладжана и моркова за 10 минути. Прибавете нарязаните на кубчета домати и задушавайте още 5 минути, като разбърквате от време на време. Посолете, поръсете с черен пипер и ситно нарязания магданоз. Напълнете издълбаните патладжани със сместа и ги подредете в тава. Налейте един пръст вода, покрийте с фолио и печете 30 минути на 180 градуса. Извадете тавата от фурната, махнете фолиото, поръсете всеки патладжан с настърган кашкавал и галета и запечете още 10 минути само отгоре. Пълнените патладжани са най-вкусни студени.

Може да добавите нарязана на ситно люта чушка. По желание може да увеличите и количеството на доматите за допълнителен вкус и сочност на плънката. Знаете, че сините и червените доматите са добри приятели, така че няма как да развалите рецептата. Единствената правилна подправка за това зеленчуково ястие е пресният магданоз, не експериментирайте с други. Може да поръсите и галета отгоре за хрупкавост.

Хайвер с яйца и патладжани

Нобходими продукти:

  • 2 патладжана
  • 2 яйца
  • 3-4 скилидки чесън
  • 5 с.л. олио
  • оцет на вкус
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Опечете патладжаните, обелете ги и ги намачкайте до гладко пюре. Прибавете счукания чесън, солта и олиото и разбъркайте сместа много добре. Сварете яйцата и след като изстинат, ги нарежете на ситно и ги прибавете към хайвера от патладжан. Подправете разядката с оцет на вкус, разбъркайте и поднесете.

Подмамени от здравословната мода, някои ще заменят олиото със зехтин и лимонов сок. Не го правете, ще останете разочаровани от резултата! Зехтинът ще промени вкуса на печения патладжан, а лимоновият сок няма да го подкисели достатъчно. Понякога храната има нужда точно от олио и оцет, дайте й го!

Патладжани с доматен сос

Необходими продукти:

  • 2 патладжана
  • 800 г стерилизирани домати на кубчета
  • 50 мл олио
  • 4-5 скилидки чесън
  • 1 с.л. захар
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте патладжаните, нарежете ги на кръгчета, посолете ги и ги оставете настрани да се изцедят. След като си пуснат горчилката, ги изплакнете и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги в предварително загрята на 200 градуса фурна за 12-15 минути. През това време в тиган загрейте олиото и задушете в него ситно нарязания чесън за не повече от няколко секунди. Налейте при него доматите и варете соса до желаната от вас гъстота. Накрая подправете със ситно нарязания магданоз, сол, захар и черен пипер и добавете в тигана изпечените патладжани. Разбъркайте, оставете всичко да се готви заедно за 1-2 минути и дръпнете от котлона.

Съвет:

Това е по-лек вариант с печен патладжан. Ако държите на класиката, няма сила на света, която да ви спре да го изпържите. Можете да направите соса и с пресни домати, но трябва да предвидите повече време за готвене, тъй като течността трябва да изври и да се сгъстят. Ако го харесвате без чесън, не слагайте. Ако пък ви допада, може и да увеличите количеството. Задължително обаче подправете с повечко пресен магданоз.

Патладжани с пилешко и сирене

Необходими продукти:

  • 4 патладжани
  • 4 пилешки филета
  • 200 г топено сирене
  • 200 г кашкавал
  • 500 г кисело мляко
  • 4 скилидки чесън
  • 50 мл зехтин
  • 1/2 ч.л. горчица
  • 4-5 стръка прясна мента
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжаните на колелца и ги сложете в намаслена тавичка, след което ги посолете. Загрейте зехтина и запържете нарязаното на хапки пилешко месо, като го обръщате няколко пъти докато промени цвета си. Подправете със сол и пипер, добавете ситно нарязан чесън и оставете да се готви за минута-две. Изсипете месото върху патладжаните и отгоре наредете кубчета сирене и кашкавал. В купа смесете млякото, накълцаната мента и горчицата и покрийте ястието с дебел пласт от млечната смес. Печете в предварителна загрята на 200 градуса фурна за около 25-30 минути или докато заливката направи коричка.

Ако искате по-плътен сос, можете да наслагате парченцата топено сирене между колелцата патладжан. Така ще се разтопи по време на печенето и ще се разнесе равномерно из цялата тава. В случай че задушеният патладжан не ви допада, можете да го запържите предварително. Така ястието става по-мазно, но вкусът е по-плътен.

Още на matekitchen.com