0

Г ювечът е ястието, което не спира да доказва, че храната не се нуждае непременно от месо, за да донесе наслада за небцето. Тази рецепта за гювеч е по-различна от традиционната - той е напълно веган и няма никаква мазнина. Освен това се вари, а не се пече. Интересна добавка са сините сливи, които му придават специфична сладост, уточняват от matekitchen.com.

Продукти

1 кг картофи

2 моркова

200 г стерелизиран зелен боб

200 г бамя

2 червени чушки

2 зелени чушки

2 ч.л. чубрица

1 ч.л. червен пипер

1/2 ч.л. черен пипер (дълъг)

5 дафинови листа

1/2 връзка магданоз

8 сушени сини сливи без костилка

800-1000 мл вода

сол на вкус

Приготвяне: Измийте и обелете картофите - ако са био, само ги измийте добре с помощта на четка или гъбичка. Нарежете ги на едри парчета. Измийте морковите и ги нарежете на шайби. Ако нямате пресни бамя и зелен боб, използвайте замразени. Бобът може да е и стерилизиран. Измийте чушките и ги срежете през средата по дължина. Почистете ги от семките и ги нарежете на полумесеци. Налейте водата в подходяща тенджера да заври. Сложете зеленчуците вътре. Оставете гювеча да ври на бавен огън под капак за 30 минути. Добавете подправките и сините сливи, оставете да ври до готовност. Посолете и гответе още няколко минути. Преди сервиране поръсете готовия веган гювеч със ситно нарязан магданоз. Можете да го поднесете както топъл, така и студен. Еднакво вкусен е.