0

И мамбаялдъ е великолепно постно ястие от турската кухня, което много хора отхвърлят, защото всички продукти в него се пържат и става мазно. Спестихме тази топлинна обработка на патладжана, който обича мазнината и поема доста, и задушихме предварително само плънката. Получи се чудна гозба, която задължително се хапва, след като е напълно изстинала.

Необходими продукти:

  • 4 патладжани
  • 3 глави лук
  • 2 зелени чушки
  • 3 домата
  • 3 скилидки чесън
  • 1 връзка магданоз
  • 100 мл олио
  • 1/2 лимон
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Разполовете патладжаните, издълбайте ги, посолете ги и оставете да престоят 15 минути. През това време нарежете лука на едро, а чушките, обелените домати и чесъна – на дребно. Нарежете и издълбаната месеста част на патладжаните. Загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете чесъна и лука. Добавете чушките, патладжана и доматите, задушете за 1-2 минути и поръсете със сол. Налейте 1 ч. ч. вода и задушете под капак 20 минути, докато водата се поизпари. Накрая добавете нарязания магданоз.

Подредете патладжаните в тава, покрита с хартия за печене, и ги запечете за 20 минути на 180 градуса. Извадете ги, поръсете ги със сол и захар и ги напълнете със зеленчуковата смес. Отгоре поръсете с лимонов сок. Печете ги 20-25 минути на 180 градуса. Сервирайте ястието охладено.

Още на matekitchen.com