К рушите са вкусен, полезен и вкусен плод. В тях има витамини А, В1, В2, С, Е, както и желязо, мед, йод, цинк, фосфор, калций, магнезий, натрий. Крушата е известна с високото си съдържание на фолиева киселина. Затова се препоръчва на бременните и децата. А калият в нея я прави полезна за хората със сърдечни проблеми. В 100 г плод има само 42 г ккал. Което превръща крушата в добър избор при диета. Подходяща е за хората, които искат да отслабнат или имат диабет. Ободрява, освежава и подобрява настроението. Повишава имунитета. И са идеалният есенен десерт – могат да се хапват сурови или печени. Можете да ги включите при приготвянето на каши, да ги поднесете с извара или да ги полеете с мед.
Мармалад със сливи и ябълки
Необходими продукти:
- 1 кг сини сливи
- 1 кг круши
- 1 кг ябълки
- 1,3 кг захар
- 1 пакетче лимонена киселина 10 грама
- 300 мл вода
Начин на приготвяне:
Измийте плодовете, почистете ги от семките, костилките и дръжките и ги нарежете на средно едри парчета. Сложете плодовете в широка тенджера, налейте водата и ги сложете на котлона да заврат. Щом заврат, сипете захарта и варете на умерен огън до пълното им омекване. Извадете плодовете и ги претрийте през гевгир, за да отстраните люспите. Върнете плодовото пюре при сиропа в тенджерата, разбъркайте и варете до желаната гъстота. Накрая прибавете лимонената киселина, варете още 3-4 минути и оттеглете от котлона. Налейте горещото сладко в бурканчета, затворете плътно и обърнете с капачката надолу за вакуум.
Меден крем
Необходими продукти:
- 400 г извара
- 50 г орехи
- 2 ябълки
- 2 круши
- 5 с.л. мед
- 3 с.л. стафиди
Начин на приготвяне:
Обелете ябълките и крушите, почистете ги от семките и ги настържете в купа. Прибавете към тях стафидите. Разбийте с миксер изварата и меда докато се получи хомогенна смес. След това я добавете към настърганите плодове и разбъркайте добре. Прибавете и орехите. Разпределете крема в купички и го приберете в хладилника поне за час. Преди да поднесете, поръсете всяка купичка с натрошени орехи.
Кекс с кисело мляко
Необходими продукти:
За карамелизираните круши:
- 8 круши
- 100 г захар
- 2 ч.ч. вода
- 4 с.л. лимонов сок
- 2 с.л. масло
За блата:
- 225 г брашно
- 125 г масло
- 150 г захар
- 135 г кисело мляко
- 2 яйца
- 2 с.л. лимонова кора
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. джинджифил на прах
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Сложете крушите в купа с водата и лимоновия сок и ги дръжте 5 минути, след което ги извадете и изцедете добре. Разтопете маслото и захарта в голяма тенджера на средно силен огън и добавете крушите. Дръжте крушите на огъня 15-20 минути, като разбърквате често докато крушите се карамелизират. След това ги отсранете от огъня и ги оставете да се охладят леко.
За блата пресейте брашното, бакпулвера, джинджифила и солта в средно голяма купа. Разбийте маслото, захарта и лимоновата кора в голяма купа, докато сместа не заприлича на крем. Добавете яйцата, като разбивате докато се смесят. Прибавете сухите съставки и киселото мляко и разбъркайте. Наредете крушите със закръглената страна нагоре в намазена с масло кръгла форма за печене с диаметър 23 см. Върху тях изсипете течността, останала от топлинната им обработка. Изсипете с лъжица тестото върху тях. Печете кекса 45-50 минути на умерена фурна докато стане еластичен на пипане. Оставете го да се охлажда във формата за 10-15 минути. След това го обърнете върху чиния за сервиране.
Пита с глазирани плодове
Необходими продукти:
- 1 пакет бутер тесто
- 4-5 круши
- 200 г захар
- 1 пръчка канела
- 1 ч.л. джинджифил на прах
- 1/2 лимон - само кората
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Нарежете бутер тестото на 4 правоъгълника и ги разточете леко, за да не се надигат много по време на печенето. Завийте краищата леко навътре, за да се получи бордюр. Набодете тестото с вилица и запечете така получените лодки за 10 минути. Обелете крушите, почистете ги от семките и ги нарежете на филийки. Залейте ги с 1 и 1/2 ч.ч. вода и захарта, добавете канелата и джинджифила и ги сварете за десетина минути. Извадете крушите и ги оставете да се охладят, а течността, в която са се варили сгъстете до сироп. Подредете охладените круши върху подложките от бутер тесто като керемиди. Полейте всяка лодка с по 3 с. л. сироп и запечете питите до готовност или златист загар. Поднесете ги топли, поръсени обилно с пудра захар.
Сладкиш
Необходими продукти:
За тестото:
- 250 г брашно
- 100 г масло
- 1 с.л. захар
- 1 яйце
- 2 с.л. прясно мляко
- 1 щипка сол
За плънката:
- 3-4 круши, в зависимост от размера
- 200 г извара
- 350 мл прясно мляко
- 4 с.л. сладко от боровинки
- 2 яйца
- 2 с.л. лимонов сок
- 3 с.л. брашно
- 5 с.л. захар
- 1 щипка канела
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
От продуктите за тестото омесете тесто и го разпределете на дъното на форма с диаметър 26 см. Обелете крушите и ги нарежете на половинки. В тестото оформете 8 гнезда и във всяко сложете по половин лъжица сладко от боровинки, а върху него половинка круша. Разбийте изварата, прясното мляко, яйцата и лимоновия сок. Към тях прибавете брашното, захарта, солта и канелата и разбъркайте докато се получи хомогенна смес. Изсипете сместа върху тестото и крушите, загладете и изпечете десерта в загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути или до готовност.
Палачинки
Необходими продукти:
- 1/4 ч.ч. пълнозърнесто брашно
- 1/4 ч.ч. овесени ядки
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1 с.л. кафява захар, може да добавите още мъничко
- 1/2 ч.л. канела
- 1 яйце
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1/2 ч.л. олио
- 1 круша
- 30 г масло
Начин на приготвяне:
Измийте крушата и я разрежете на четири. Вземете едната четвъртинка, обелете я и я настържете на едро. В купа счупете яйцето. Налейте млякото и разбийте до хомогенност. Добавете брашното и овесените ядки и продължете да разбивате. Добавете канелата и бакпулвера, разбъркайте и налейте олиото. Разбийте още няколко секунди и прибавете настърганата круша. Разбъркайте внимателно с лъжица. Загрейте тиган с незалепващо покритие на умерена температура и изпържете малки палачинки. Имайте предвид, че заради плода в тестото на палачинките ще им е необходима малко по-ниска температура и по-дълго пържене.
Обелете останалата круша, почистете я от семките и я настържете на едро. В подходящ съд разтопете маслото и задушете в него настърганата круша, като разбърквате от време на време. Добавете кафявата захар и продължете да задушавате докато течността поизври и сосът се сгъсти. След това оттеглете от огъня. Поднесете палачинките със задушени круши и полети с щедро количество от образувалия се сос.
Италиански кейк
Необходими продукти:
- 1 и 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
- 1/4 ч.ч. царевично нишесте
- 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сода бикарбонат
- 3/4 ч.ч. захар
- 3 яйца
- 1 ч.ч. маскарпоне
- 2 и 1/2 с.л.
- 1/4 ч.л. сол
- 2 круши
Начин на приготвяне:
Почистете и обелете крушите. Нарежете едната на средноголеми кубчета, а другата – на тънки филийки. Запазете втората за украса на кекса. В купа разбийте яйцата и захарта до кремообразна консистенция. Добавете маскарпонето и продължете да биете докато получите гладка и хомогенна смес. В друга купа смесете сухите съставки – брашното, нишестето, солта, бакпулвера и содата. Разбъркайте добре. С помощта на дървена лъжица прибавете сухите съставки към яйчената смес. Бъркайте внимателно, за да се смесят. След това добавете олиото и бъркайте до получаване на еднородна смес. Добавете нарязаната на кубчета круша и отново разбъркайте. Намазнете и поръсете с брашно кръгла форма за торта с диаметър 23 см. Изсипете кексовата смес в нея. Отгоре наредете нарязаната на филийки круша и поръсете с 2 с. л. захар. Загрейте фурната на 175 градуса и печете италианския кекс с круши 45-60 минути или докато забитата в него клечка за зъби излезе чиста, без полепнало тесто.
Когато бъркате тестото, ползвайте дървена лъжица. В него няма течност, за разлика от традиционното кексово тесто, и това го прави много затормозяващо за миксера. То има по-скоро хлебна структура, но прясната круша, която се добавя вътре и се нарежда отгоре, го отпуска. Затова ви препоръчваме да ползвате по-сочен сорт.
Пълнени с козе сирене
Необходими продукти:
- 3 круши
- 1 лимон
- 1/2 ч.ч. орехи
- 1 с.л. кленов сироп (или мед)
- 150 г козе сирене
Начин на приготвяне:
Първо изпечете орехите. Оставете ги да изстинат и след това ги натрошете. Разрежете крушите на половинки. Отрежете заоблената част на всяко парче, за да може да стои стабилно. Изгребете сърцевината на крушите, така че да се получат лодки. Внимавайте да не издълбаете прекалено дълбоко и да нарушите целостта на лодките. Разрежете лимона и изцедете сока от едната половина върху крушите, за да не потъмняват. В малка купа смесете козето сирене, орехите и кленовия сироп. Напълнете крушите с така приготвената плънка. Изцедете върху тях сока от другата половина лимон. Загрейте фурната на 180 градуса. Наредете крушите в тава и ги изпечете за 20 минути. Поднесете пълнените круши с козе сирене, орехи и кленов сироп топли.
Съвет:
За съвършен резултат използвайте добре узрели круши от сорт със стегната и по-твърда месеста част. Те ще запазят формата и добрия си вид след топлинната обработка. Ако са меки, рискувате да омекнат още повече във фурната и да поднесете мармалад от круши в начален етап на готвене. Кленовият сироп е специфичен продукт, който не е традиционен за нашата кухня. Ако не ви допада, можете да го замените с мед.
Още на matekitchen.com