0

М ного хора смятат, че да се направи домашен сладолед е много трудно, че изисква специално оборудване и много и скъпи продукти. Не, нужни са ви малко, но точните, 30 минути да ги смесите и едно денонощие търпение сместа да замръзне. След това можете да се насладите на чист вкус и естествен цвят.

Що се отнася до сорбето, то всъщност се прави от плодове, сладолед, сироп и вино. Поднася се във висока чаша и се хапва със сламка или десертна лъжичка с дълга дръжка. Според легендата император Нерон поставил началото на това, като смесил сняг с вино и мед, пишат от matekitchen.com.

matekitchen.com

Ванилов

Продукти:

280 мл течна сметана животинска

160 мл кондензирано мляко

1 шушулка ванилия

Приготвяне:

Разбийте сметаната с миксер до пухкав крем. Добавете кондензираното мляко и семенцата от ванилията и разбъркайте много добре. Изсипете сместа за сладоледа в подходящ съд и замразете във фризер за 24 часа. Можете да го поднесете в купичка, във вафлена фунийка, да го добавите в шейк или нектар и т.н. Важното е, че знаете какво точно ядете.

Съвет:

Можете да замените ваниловата шушулка с есенция или екстракт от ванилия, но ароматът и вкусът ще са различни. Семенцата ще изстържете и ще използвате за вашия лесен домашен ванилов сладолед. Шушулката обаче не изхвърляйте, а сложете в буркан със захар – бяла или кафява. Така сами ще си приготвите ванилова захар с наситен и богат аромат.

matekitchen.com

С течен шоколад

Продукти:

250 г течна сметана животинска

150 г кондензирано мляко

160 г течен шоколад

Приготвяне:

Разбийте сметаната с миксер до пухкав крем. Добавете кондензираното мляко и течния шоколад и разбъркайте много добре. Изсипете сместа в подходящ съд и замразете във фризер за 24 часа.

Съвет:

Какъв течен шоколад да ползвате – вкус, който ви допада най-много, с който правите палачинки или други шоколадови десерти вкъщи. Ако харесвате лешниковите кремове, сложете от тях. Така акцентът ще е по-ядков. Важно е само да спазвате пропорцията или поне да не добавяте много повече от посоченото количество. В противен случай текстурата ще се развали и всичките ви усилия и очаквания ще отидат напразно.

matekitchen.com

Малинов

Продукти:

130 мл течна сметана животинска

80 мл кондензирано мляко

50 г сладко от малини

Приготвяне:

Разбийте сметаната с миксер до пухкав крем. Добавете кондензираното мляко и сладкото от малини и разбъркайте много добре. Изсипете сместа за сладоледа в подходящ съд и замразете във фризер за 24 часа.

matekitchen.com

Ягодово сорбе с блат

Продукти:

За сорбето

500 г ягоди

150 мл вода

150 г захар

50 мл лимонов сок

1 стрък прясна мента

За блата:

240 г какаови бисквити

100 г масло

2 с.л. какао

Приготвяне:

За сорбето почистете и измийте ягодите, сложете ги в блендер и пюрирайте. Ако нямате блендер, ползвайте пасатор. Загрейте водата и в нея разтворете захарта и когато течността се поохлади, я изсипете при ягодовото пюре заедно с лимоновия сок и ментата. Пасирайте още веднъж и прецедете през фина цедка.

За блата смелете бисквитите в блендер или в машина за мелене и смесете получените фини трохи с какаото и разтопеното масло. Вземете няколко ринга и ги поставете на равна повърхност. Може да използвате тава или табла. Направете блат в долната част на ринга с дебелина около 2 см и отгоре сипете от сорбето. Поставете във фризер за 4-5 часа. Освободете готовия десерт от ринга, украсете с пресни ягоди и по желание с декорация от карамелизирана захар. Ако не разполагате с малки рингове, можете да ползвате форма за торта с подвижно дъно.

Съвет:

Можете да си приготвите същия десерт и с малини, къпини или боровинки или микс от различни горски плодове. С праскови, кайсии и киви също се получава доста добре. Всичко е въпрос на лични предпочитания и наличност в хладилника. Важно е само да прецедите добре плодовото пюре, за да не останат семенца в сместа.

matekitchen.com

С десертно вино

Продукти:

За сладоледа:

2 пакетчета крем Оле

800 мл прясно мляко

За топинга:

1,2 кг ягоди

350 г захар + 2 с. л. за разбъркване

1 пакет Gelfix Super

150 мл порто или друго десертно вино

1/2 к.л. черен пипер

Приготвяне:

За сладоледа в купа сипете студеното мляко, добавете съдържанието на двете пакетчета крем Оле и разбийте с миксер за 4 минути. Прехвърлете сместа в пластмасова кутия и сложете във фризер за 2-3 часа. Извадете сладоледа и гарнирайте с ягодовия топинг.

За топинга изчистете и нарежете ягодите, пасирайте ги и прецедете през цедка, за да се отделят възможно най-много семки. Налейте плодовия сок в тенджера и към него прибавете съдържанието на 1 пакетче Gelfix Super, разбъркано с 2 с. л. захар, и бъркайте често, докато заври. Щом заври, прибавете и останалата захар и варете 4-6 минути. След това прибавете виното порто и черния пипер. Намалете котлона и отпенете, след което отдръпнете от огъня, налейте в измити и подсушени бурканчета, затворете с капачките и обърнете надолу за около 15-20 минути.