М ного хора смятат, че да се направи домашен сладолед е много трудно, че изисква специално оборудване и много и скъпи продукти. Не, нужни са ви малко, но точните, 30 минути да ги смесите и едно денонощие търпение сместа да замръзне. След това можете да се насладите на чист вкус и естествен цвят.
Що се отнася до сорбето, то всъщност се прави от плодове, сладолед, сироп и вино. Поднася се във висока чаша и се хапва със сламка или десертна лъжичка с дълга дръжка. Според легендата император Нерон поставил началото на това, като смесил сняг с вино и мед, пишат от matekitchen.com.
Ванилов
Продукти:
280 мл течна сметана животинска
160 мл кондензирано мляко
1 шушулка ванилия
Приготвяне:
Разбийте сметаната с миксер до пухкав крем. Добавете кондензираното мляко и семенцата от ванилията и разбъркайте много добре. Изсипете сместа за сладоледа в подходящ съд и замразете във фризер за 24 часа. Можете да го поднесете в купичка, във вафлена фунийка, да го добавите в шейк или нектар и т.н. Важното е, че знаете какво точно ядете.
Съвет:
Можете да замените ваниловата шушулка с есенция или екстракт от ванилия, но ароматът и вкусът ще са различни. Семенцата ще изстържете и ще използвате за вашия лесен домашен ванилов сладолед. Шушулката обаче не изхвърляйте, а сложете в буркан със захар – бяла или кафява. Така сами ще си приготвите ванилова захар с наситен и богат аромат.
С течен шоколад
Продукти:
250 г течна сметана животинска
150 г кондензирано мляко
160 г течен шоколад
Приготвяне:
Разбийте сметаната с миксер до пухкав крем. Добавете кондензираното мляко и течния шоколад и разбъркайте много добре. Изсипете сместа в подходящ съд и замразете във фризер за 24 часа.
Съвет:
Какъв течен шоколад да ползвате – вкус, който ви допада най-много, с който правите палачинки или други шоколадови десерти вкъщи. Ако харесвате лешниковите кремове, сложете от тях. Така акцентът ще е по-ядков. Важно е само да спазвате пропорцията или поне да не добавяте много повече от посоченото количество. В противен случай текстурата ще се развали и всичките ви усилия и очаквания ще отидат напразно.
Малинов
Продукти:
130 мл течна сметана животинска
80 мл кондензирано мляко
50 г сладко от малини
Приготвяне:
Разбийте сметаната с миксер до пухкав крем. Добавете кондензираното мляко и сладкото от малини и разбъркайте много добре. Изсипете сместа за сладоледа в подходящ съд и замразете във фризер за 24 часа.
Ягодово сорбе с блат
Продукти:
За сорбето
500 г ягоди
150 мл вода
150 г захар
50 мл лимонов сок
1 стрък прясна мента
За блата:
240 г какаови бисквити
100 г масло
2 с.л. какао
Приготвяне:
За сорбето почистете и измийте ягодите, сложете ги в блендер и пюрирайте. Ако нямате блендер, ползвайте пасатор. Загрейте водата и в нея разтворете захарта и когато течността се поохлади, я изсипете при ягодовото пюре заедно с лимоновия сок и ментата. Пасирайте още веднъж и прецедете през фина цедка.
За блата смелете бисквитите в блендер или в машина за мелене и смесете получените фини трохи с какаото и разтопеното масло. Вземете няколко ринга и ги поставете на равна повърхност. Може да използвате тава или табла. Направете блат в долната част на ринга с дебелина около 2 см и отгоре сипете от сорбето. Поставете във фризер за 4-5 часа. Освободете готовия десерт от ринга, украсете с пресни ягоди и по желание с декорация от карамелизирана захар. Ако не разполагате с малки рингове, можете да ползвате форма за торта с подвижно дъно.
Съвет:
Можете да си приготвите същия десерт и с малини, къпини или боровинки или микс от различни горски плодове. С праскови, кайсии и киви също се получава доста добре. Всичко е въпрос на лични предпочитания и наличност в хладилника. Важно е само да прецедите добре плодовото пюре, за да не останат семенца в сместа.
С десертно вино
Продукти:
За сладоледа:
2 пакетчета крем Оле
800 мл прясно мляко
За топинга:
1,2 кг ягоди
350 г захар + 2 с. л. за разбъркване
1 пакет Gelfix Super
150 мл порто или друго десертно вино
1/2 к.л. черен пипер
Приготвяне:
За сладоледа в купа сипете студеното мляко, добавете съдържанието на двете пакетчета крем Оле и разбийте с миксер за 4 минути. Прехвърлете сместа в пластмасова кутия и сложете във фризер за 2-3 часа. Извадете сладоледа и гарнирайте с ягодовия топинг.
За топинга изчистете и нарежете ягодите, пасирайте ги и прецедете през цедка, за да се отделят възможно най-много семки. Налейте плодовия сок в тенджера и към него прибавете съдържанието на 1 пакетче Gelfix Super, разбъркано с 2 с. л. захар, и бъркайте често, докато заври. Щом заври, прибавете и останалата захар и варете 4-6 минути. След това прибавете виното порто и черния пипер. Намалете котлона и отпенете, след което отдръпнете от огъня, налейте в измити и подсушени бурканчета, затворете с капачките и обърнете надолу за около 15-20 минути.