0

Апетитно в гювече


Когато се правят гювечета, импровизацията е на първо място. В тях обикновено влиза това, което е останало в хладилника, и по тази причина вкусът им никога не се повтаря. Както обикновено става с гювечетата, подготовката на продуктите отнема повече време, отколкото същинското готвене. След като ги опитате обаче, ще се съгласите, че резултатът си струва досадната част, отбелязват от matekitchen.com.

Карначе

Продукти:
2 карначета
1 домат
1 тиквичка
2 глави лук
3 люти чушки по желание
2-3 скилидки чесън
100 г кашкавал

Приготвяне:

Обелете и нарежете лука на ситно и го разпределете в 2 гювечета. По същия начин направете с тиквичката, като махнете семките и нарежете месестата част на ситни кубчета. Прибавете накълцания чесън. Обелете домата, изчистете семките, а месестата част нарежете на ситно и прибавете в гювечетата. Разбъркайте зеленчуците много добре, след което във всяко гювече сложете по 1 люта чушка, нарязана на две. Най-отгоре върху зеленчуците сложете карначето, покрийте с капак и поставете гювечетата в студена фурна. Печете ги на 200 градуса за около 30-35 минути. След това ги извадете, поръсете с настъргания кашкавал и върнете обратно във фурната да се запекат до златист загар.

Може да ползвате за канапе домати и печени чушки, добре изпържен лук, само тиквички и чесън, картофено пюре, което не сте успели да изядете предишната вечер. Възможностите са неограничени и зависят изцяло от вашия вкус и предпочитания.

Стар хляб и забулени яйца

Продукти:
6 филии хляб стар
200 г сирене
100 г масло
2 яйца
1 с.л. винен оцет
1 ч.л. червен пипер
чубрица на вкус

Приготвяне:

Нарежете или начупете хляба на хапки, разпределете ги в две гювечета и ги сложете да се изпекат във фурната на 180 градуса, като разбърквате от време на време. След като ги извадите, натрошете върху тях сиренето. Във вряща вода с оцет забулете яйцата. Сменяйте водата за всяко яйце. Сложете по едно яйце във всяко от гювечетата. Разтопете маслото, запържете в него червения пипер и полейте обилно гювечетата. Накрая поръсете с чубрица на вкус и поднесете.


Пилешко месо

Продукти:
600 г пилешко месо без кост
200 г гъби
2 глави лук или 1 връзка пресен
4 печени чушки
1 домат
2 скилидки чесън
300 г кашкавал
4 яйца
50 мл бяло вино
50 мл олио
1 ч.л. сминдух
1 ч.л. чубрица
1 щипка кимион
черен пипер на вкус
сол на вкус

Инструкции

Нарежете лука на едро и го задушете в тиган. Добавете нарязания на филийки чесън и гответе още 5 минути. Нарежете пилешкото месо на хапки и го сложете при лука. Разбъркайте и оставете да се задуши десетина минути. Добавете нарязаните на едро гъби, нарязаните на ивици чушки, обеления и нарязан на кубчета домат, бялото вино, сминдуха, черния пипер, кимиона и солта. Покрийте с капак и оставете да къкри не повече от 5 минути. Разпределете сместа в 4 гювечета. Нарежете кашкавала на едри кубчета и го разпределете върху пилешката смес. Печете около 10 минути на 250 градуса, извадете и чукнете по едно яйце. Върнете гювечетата обратно във фурната, докато яйцата се забулят и хванат коричка. Ако обичате лютото, може да добавите малко чили или пък да ги запечете с половин прясна люта чушка отгоре. Става чудесно, а сосът просто моли за повечко мек хляб.


Сирене по шопски

Продукти:
600 г сирене
1 глава лук
4 домати
4 яйца
100 г масло
50 мл олио
1 с.л. ронена чубрица
4 люти чушки по желание
1 зелена чушка

Приготвяне:

Нарежете лука на ситно и го запържете. Нарежете доматите на колелца. Пригответе четири гювечета и на дъното на всяко сложете от доматите. Отгоре подредете запържен лук, нарязано на едри кубчета сирене и най-отгоре отново домати. Сложете по 25 г масло във всяко гювече, поръсете с чубрица, и завършете с люто чушле - по желание. Печете на 180 градуса в продължение на 20 минути. Лютата чушка може да не се пече, а да се поднесе сурова отстрани на гювечето. Извадете гювечетата от фурната, чукнете по едно яйце и върнете за няколко минути, колкото да стегне белтъкът.


Мусака

Продукти:
500 г кайма смес
1 глава лук
6 картофи
2 домата
50 мл олио
1 ч.л. чубрица
1/2 връзка магданоз
черен пипер на вкус
сол на вкус

За заливката:
4 яйца
200 мл прясно мляко
3 с.л. брашно
1 щипка сол

Приготвяне:

За мусаката нарежете лука и го запържете в тиган с нагорещено олио. Прибавете каймата, чубрицата, черния пипер и нарязания на ситно магданоз. Пържете, докато каймата стане на трохи. Обелете и измийте картофите, нарежете ги на кубчета и посолете. Нарежете доматите на колелца. Пригответе 4 гювечета. На дъното на всяко сложете от картофите, отгоре пласт кайма, колелца домати и накрая отново картофи. Залейте ги с вода и печете на 200 градуса около 40 минути или докато картофите омекнат.
Пригответе заливката, като разбиете яйцата с брашното, млякото и солта. Разпределете я в четирите гювечета и върнете във фурната. Печете само на горен реотан около 10 минути.

Съвет: В мусаката може да добавите и домати, но задължително пресни. Те ще придадат допълнителен вкус и сочност на ястието. Само ги обелете, за да не остават люспи.