0

О гретенът или просто гретенът е известен със своята фина вътрешност и чудно препечена коричка. Името му се свързва с историята на френския граф Ги ІV от Албон, който решава да се обяви за „савойски делфин“ (дофин). Той дори нарича имението си в Алпите Делфиния (Dauphinе - Дофин) и включва в герба си делфинчета. По-късно продава титлата си на краля и престолонаследникът на трона започва да се нарича дофин. Междувременно населението в областта Дофин става известно с вкусното си ястие от картофи, което естествено става известно като огретен Дофиноа. Поднася се като самостоятелно блюдо или гарнитура. Обикновено се приготвя от картофи и сирене. Нашата рецепта за лек огретен с тиквички е по-пъстра и по-вкусна, с основание отбелязват от matekitchen.com.

Продукти:

3 тиквички

2 моркова

2 картофа, сварени на пара

3 с.л. брашно от нахут

1/4 ч.л. куркума

1/4 ч.л. черен пипер (дълъг)

1/2 връзка копър

1/4 ч.л. асафетида (вид изсушена смола, характерна на азиатските кухни) - по желание

1/4 ч.л. сол

Приготвяне: Измийте картофите, срежете на четвъртинки и ги сложете да се готвят на пара. Включете фурната да загрява на 170 градуса. Измийте тиквичките и морковите. Нарежете тиквичките по дължина на тънки филийки с дебелина 2-3 мм. Обелете морковите и с помощта на белачка по дължина ги направете на тънки лентички. В кръгла форма за печене (или тава) с приблизителен размер 26-28 см наредете в кръг, като редувате тиквички и моркови. Сварените на пара картофи поставете в каната на блендер заедно с подправките, без копъра. Добавете вода и нахутено брашно. Пасирайте добре, залейте огретена и сложете в загрятата фурна. Печете ястието около 30 минути. Сервирайте го леко охладено и поръсено с накълцан копър.