0

П рекрасни рецепти и за питателен обяд или вечеря намираме на matekitchen.com. Манатарки със сметана и топено сирене – това си е направо нашенско гурме от най-висша класа. Другите са си рецепти от общоевропейската кухня, в това число и българската.

Манатарки със сметана и топено сирене

Необходими продукти:

  • 300 г манатарки
  • 50 г масло
  • 5 бр. триъгълно топено сирене
  • 100 мл готварска сметана
  • 6 стръка копър
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете манатарките на парчета и ги задушете в тиган с разтопено масло за десетина минути. Когато се позачервят, прибавете топеното сирене и сметаната. Бъркайте, докато топеното сирене се разтопи. Добавете черния пипер и сол, ако е необходимо. Оставете да къкрят около 5 минути и оттеглете от котлона. Поднесете ястието топло, поръсено с нарязан копър.

Пиле с ориз, бекон и сушени домати

Необходими продукти:

  • 6 пилешки бутчета
  • 600 г ориз
  • 300 г бекон
  • 1 буркан - 285 г сушени домати
  • 4 моркови
  • 3 глави лук
  • 3 дафинови листа
  • 3-4 стръка пресен розмарин
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 връзка пресен босилек
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Сложете пилешките бутчета в голяма тенджера заедно с един морков и една глава лук, нарязани на едро, дафиновия лист, два стръка розмарин, сол и 4-5 лъжици от мазнината от сушените домати. Варете 30-35 минути. Щом месото се свари, дръпнете тенджерата от котлона, извадете бутчетата и прецедете бульона. Загрейте останалата част от мазнината от сушените домати в тенджера, задушете бекона за 2-3 минути и към него прибавете нарязаните на ситно моркови и лук. След като омекнат, подправете с червения пипер, солта и черния пипер. Разбъркайте и прибавете предварително измития и отцеден ориз. Задушете всичко за десетина минути. През това време нарежете сушените домати. Прибавете ги към ориза, гответе още 2-3 минути и добавете ситно нарязаните розмарин и босилек. Налейте 1 част от прецедения пилешки бульон, разбъркайте и оставете на котлона докато оризът усвои течността. Прехвърлете всичко в голяма тава и добавете още 2 части от бульона. Разпределете добре, отгоре подредете вече сварените пилешки бутчета и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.

Патладжан с пармезан на фурна

Необходими продукти:

  • 3 патладжана
  • 1,6 кг стерилизирани домати на кубчета
  • 1 глава голяма лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 връзка пресен босилек
  • 375 г моцарела
  • 100 г пармезан
  • 50 мл зехтин
  • 200 мл олио
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжаните на филийки, посолете ги от двете страни и ги сложете в гевгир за половин час, за да се отцеди горчилката. През това време обелете лука и го нарежете на ситно. Загрейте зехтин в тенджера и задушете лука. Щом омекне, налейте доматите и оставете соса да се готви под капак на тих огън. Обелете чесъна, смачкайте го с малко сол и го прибавете към доматения сос към края на готвенето, когато вече се е сгъстил. Посолете, подправете с пресен босилек и оттеглете от котлона. Подсушете филийките патладжан, оваляйте ги в брашно и ги изпържете в загрято олио. Нарежете моцарелата на филийки. Вземете дълбока тава с подходящ размер и покрийте дъното с доматен сос. Върху него наредете от филийките пържен патладжан. Поръсете с настърган пармезан и разпределете от моцарелата. Продължете така до изчерпване на продуктите. Завършете със слой доматен сос, покрит с настърган пармезан и кръгчета моцарела. Печете ястието на 200 градуса до апетитен загар на моцарелата.

Сандвич с омлет и прошуто

Необходими продукти:

  • 4 филии тостерен хляб
  • 3 яйца
  • 1 домат
  • 20 г масло
  • 4 парчета прошуто
  • 4 парчета чедър или друго жълто сирене
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Счупете яйцата в купа, овкусете със сол и черен пипер и разбийте добре. В тиган разтопете маслото, излейте разбитите яйца и върху тях наредете филийките хляб, като ги напоите и от двете страни. След като омлетът се запече от долната страна, обърнете и върху хляба подредете нарязания на кръгчета домат, чедъра и прошутото. Прегънете, запечете за още няколко минути, извадете и сервирайте.

Още на matekitchen.com