0

М ъфини в различен цвят и вкус. Правят се лесно и бързо, с малко на брой и количество продукти, които обичайно се намират в хладилника или шкафа. Прекрасни са, дори децата могат да ги забъркат и да ви изненадат, смятат от matekitchen.com.

Със сладко от кайсии

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 400 г сладко от кайсии
  • 1 ч.л. сода бикарбонат

Начин на приготвяне:

В купа сложете 250 грама от сладкото и го разбъркайте със содата. Разбийте яйцата със захарта. Щом сместа изсветлее, прибавете на струя олиото и млякото при непрекъснато бъркане. След това добавете сладкото с угасената в него сода и най-накрая сипете брашното на порции. Разпределете сместа в предварително намазнена тавичка или алуминиеви форми за мъфини. Пълнете ги до 2/3 от обема им. Изпечете мъфините на 170-180 градуса за 10-15 минути. Извадете ги от фурната, оставете ги да изстинат напълно и ги извадете от формата. С ножче изрежете връхчето и оформете кладенче, което напълнете с останалото сладко.

С лимон

Необходими продукти:

  • 300 г брашно
  • 300 г захар
  • 200 г кисело мляко
  • 100 мл олио
  • 3 яйца
  • 1 лимон
  • 10 г бакпулвер рама - 1 пакетче
  • 1 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

Измийте лимона много добре. Настържете кората, а сока изцедете. Разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане светла. Постепенно налейте олиото, а след него добавете киселото мляко, лимоновата кора и сока. Разбийте всичко много добре и прибавете ванилията и бакпулвера. Разбъркайте много добре, след което прибавете брашното на порции и разбивайте до пълното му усвояване. Загрейте фурната на 180-190 градуса и разпределете тестото в тавичка за мъфини. Във всяко гнездо сложете хартиена формичка. Печете лимоновите мъфини около 20-25 минути.

Двойно шоколадови

Необходими продукти:

  • 250 г брашно
  • 200 г захар
  • 250 г кисело мляко
  • 200 г натурален шоколад
  • 50 г какао
  • 100 мл олио или масло
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцето и захарта, след което добавете киселото мляко и олиото. Щом сместа стане хомогенна, добавете брашното, в което сте разбъркали бакпулвера. Накрая добавете и какаото. Начупете шоколада на парченца със средна големина, така че да се усещат, когато отхапете от изпечения мъфин. Добавете го към сместа, разбъркайте добре и разпределете във формички за мъфини. Пълнете ги до 2/3 от обема. Печете мъфините на 170 градуса за около 30 минути.

Съвет: Вашите мъфини ще имат перфектен вкус, ако си вземете шоколад със 70 или 80% съдържание на какао. Начупете го на парченца със средна големина, че да се усещат, когато отхапете. Да ви е сладко!

Със сирене и червена чушка

Необходими продукти:

  • 300 г брашно
  • 200 г сирене
  • 250 г кисело мляко
  • 50 г кашкавал
  • 160 м олио
  • 2 яйца
  • 7 г бакпулвер рама - 1 пакетче
  • 1/2 червена чушка

Начин на приготвяне:

Смесете бакулвера с брашното. В купа разбъркайте яйцата, киселото мляко и олиото. Добавете натрошеното сирене, нарязаната на ситно червена чушка и брашното на порции. Бъркайте до пълното му усвояване. Разпределете сместа в предварително намазнена тава за мъфини или алуминиеви формички и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути. По средата на печенето поръсете мъфините с настърган кашкавал.

Съвет: Веднага щом извадите готовите мъфини от фурната, ги разчупете внимателно през средата, сложете още настърган кашкавал, поръсете с чубрица и поднесете.

С пармезан и маслини

Необходими продукти:

  • 250 г брашно
  • 250 г кисело мляко
  • 1 яйце
  • 100 г маслини каламата
  • 100 мл олио
  • 20 г пармезан
  • 10-12 листа пресен босилек
  • 1 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

Разбъркайте брашното с бакпулвера. В дълбока купа разбийте яйцето заедно с киселото мляко и олиото. Добавете обезкостените и нарязани маслини, пармезана, босилека и накрая брашното с бакпулвера на порции. Разбъркайте до хомогеност и разпределете сместа в предварително намазнена тавичка за мъфини или в алуминиеви формички. Печете мъфините в предварително загрята на 170-180 градуса фурна за около 30 минути.

Спаначени

Необходими продукти:

  • 200 г брашно
  • 250 мл  прясно мляко
  • 100 г сирене
  • 80 мл олио
  • 50 г спанак
  • 1-2 скилидки чесън
  • 2 яйца
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 1 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

Първо почистете и измийте спанака и го оставете да се отцеди. След това го нарежете на ивички. В купа разбийте яйцата с млякото и олиото. В отделен съд смесете брашното с бакпулвера. Добавете спанака, чесъна и натрошеното сирене и разбъркайте. На порции прибавете и сухите съставки. Разбъркайте докато получите хомогенна смес. Намажете с олио тавичка за мъфини и разпределете в гнездата сместа. Пълнете ги до 2/3 от обема им. Изпечете спаначените мъфини на 180-190 градуса за 20-25 минути.

С бекон, праз и кашкавал

Необходими продукти:

  • 300 г брашно
  • 1 бакпулвер
  • 1 стрък праз
  • 100 г бекон
  • 50 г кашкавал
  • 125 мл прясно мляко
  • 125 мл зехтин
  • 3 с.л. олио
  • 60 мл готварска сметана
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. захар
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете бекона и бялата част на праза на дребно и ги задушете заедно в няколко лъжици загрято олио за 5-6 минути. Когато празът омекне, а беконът се стопи, ги дръпнете от огъня, извадете ги от мазнината и ги оставете да се охладят. В голяма купа пресейте брашното и добавете бакпулвера, захарта, настъргания кашкавал и охладените бекон и праз. В отделна купа разбийте млякото, зехтина, сметаната, яйцата и черния пипер. Изсипете при сухите продукти и разбъркайте всичко с лъжица много добре. Разпределете сместа в намазани формички за мъфини или огнеупорни купички и печете на 180 градуса за 10-12 минути или до готовност. Изчакайте готовите мъфини да се охладят за 5 минути и тогава ги извадете от формичките. Може да ги поднесете и топли, и студени.

Със замразени боровинки

Необходими продукти:

  • 1 яйце
  • 1/2 ч.ч захар
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.ч. замразени боровинки
  • 1 ч.л. есенция ванилия

Начин на приготвяне:

Угасете содата в киселото мляко. Разбийте яйцето със захарта. Налейте олиото на части, а след него прибавете шупналото мляко и ванилията. Постепенно добавете брашното и разбъркайте до хомогенна смес. След това добавете предваерително отпуснатите замразени боровинки и разбъркайте. Разпределете сместа във форма за мъфини, като пълните гнездата до 2/3 от обема им. Изпечете мъфините в предварително загрята на 180-190 градуса фурна за 20-25 минути.

Още на matekitchen.com