Я бълките сякаш са най-вкусни през зимата - независимо дали тя прилича повече на циганско лято или ни е отрупала с дълбоки преспи сняг. Не случайно с ябълка е сравняван плодът на библейското изкушение. Най-полезни ябълките са сурови и с кората, казват лекари, които препоръчват хапването на този забележителен плод всеки ден. Ако държите все пак да сготвите ябълки.
Бухтички
Необходими продукти:
- 2 ябълки
- 2 яйца
- 240 г брашно
- 180 мл прясно мляко
- 50 г захар
- 30 г масло
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 пакетче ванилия или ванилова захар
- 1/2 ч.л. канела
- 1 щипка сол
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
В купа разбийте млякото с яйцата. След като се смесят, добавете разтопеното масло. В друга купа смесете сухите съставки – брашното, захарта, бакпулвера, солта, канелата и ванилията. Добавете ги постепенно към млечно-яйчената смес и бъркайте до гладкост. Обелете ябълките, почистете ги от семките и ги нарежете на малки кубчета. Изсипете ги в тестото и разбъркайте. Налейте повече олио в тенджерка и го загрейте много добре. Гребвайте с лъжица от тестото и пускайте топките да се изпържат до червено от всички страни. Извадете ги върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина, и ги поднесете поръсени щедро с пудра захар.
Пържете бухтичките в добре сгорещено олио. Така изплуват бързо и не поемат много мазнина. Все пак ги отцедете върху кухненска хартия, преди да ги поднесете. Поръсете ги с пудра захар. Ако я смесите с пакетче ванилия, ще бъде още по-вкусно.
Пълнени и печени
Необходими продукти:
- 4 ябълки
- 1 к.ч. натрошени орехи
- 2 с.л. мед
- 1 с.л. ром
- 1/2 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
В купа смесете орехите, меда, канелата и рома. Разбъркайте много добре. Почистете ябълките от семките, като внимавате да не ги пробиете от долната страна. Напълнете ги с приготвената орехова смес. Подредете ябълките в тавичка, налейте 0,5 см вода и покрийте с алуминиево фолио. Печете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна, покрити, за 20 минути, за да се задушат. След това махнете фолиото и ги допечете за още 20-25 минути. Ябълките трябва да са кадифено меки.
Съвети: Ако подберете по-кисел сорт, ще контрастира приятно на медената сладост. Ако пък е по-сладък, ще омекоти меда. Можете да сложите златни стафиди в плънката, както и да комбинирате орехите с други ядки. Не бързайте да вадите ябълките от фурната, дайте им достатъчно време да се сготвят. Ще познаете, че са готови, когато се пукнат встрани и ръбчетата се запекат. Изчакайте да изстинат напълно и ги поднесете полети със соса, който се е отделил при печенето. Можете да им приготвите и ванилов сос за компания или пък да ги сервирате с топка ванилов сладолед.
Бърз щрудел
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница
- 1 кг ябълки
- 1/2 ч.ч. галета
- 1 пакет масло
- 1 ч.л. канела
- 1/2 ч.ч. орехи счукани
- 4 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Обелете ябълките, почистете ги от семките и ги настържете. Изстискайте ги добре от сока и ги сложете в купа. Поръсете ги със захарта, канелата, галетата и счуканите орехи. Разбъркайте добре. Разтопете маслото. Вземете една кора за баница, намажете я с масло и сложете върху нея друга. Втората също намажете с масло. В единия край на кората сложете от ябълковата плънка, прихлупете краищата и навийте на руло. Процедирайте по същия начин с останалите кори. Наредете щруделчетата в намазнена тава. Намажете го с масло отгоре и ги печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато придобият златист загар. Преди да ги поднесете, ги поръсете обилно с пудра захар.
Може да си направите комбиниран пълнеж от тиква и ябълка. Дюлите също ще придадат приятен зимен вкус и аромат.
Торта
Необходими продукти:
- 1 кг ябълка
- 100 г масло краве
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. брашно
- 1 есенция ванилия
- 1 ч.л. канела
- 4 яйца
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото в тавата, в която ще печете тортата. Обелете ябълките, почистете ги от семките и ги нарежете на тънки филийки. Сложете ги в тавата при маслото. Посипете ги с 4-5 лъжици захар и канелата и ги запечете във фурната, докато омекнат и започнат да порозовяват. През това време разбийте яйцата и захарта в купа. Постепенно прибавете брашното и ванилията и бъркайте до гладка смес. Когато ябълките се задушат, изсипете яйчената смес върху тях и върнете тавата във фурната. Печете тортата на 160 градуса до готовност. Проверявайте с клечка за зъби. Щом по нея вече не остава полепнало тесто, тортата е готова. Извадете я от фурната, оставете да се охлади малко и я обърнете върху поднос. Поднесете със сладолед или бита сметана по желание.
Медена баклава
Необходими продукти:
За основната част:
- 1 пакет кори за баница
- 125 г масло
- 80 г стафиди
- 30 мл ром
- 500 г ябълки
- 400 г орехи
- 4 с.л. захар
- канела на вкус
За сиропа:
- 400 мл вода
- 1 и 1/2 ч.ч. мед
Начин на приготвяне:
Накиснете стафидите в рома. Докато киснат в него, обелете ябълките, почистете ги от семките и ги настържете на едро в голяма купа. Без да ги отцеждате, прибавете към тях счуканите орехи, захарта, канелата и стафидите и разбъркайте добре. Разделете плънката на две равни части. Разтопете маслото и с помощта на четка намажете дъното на правоъгълна тава. Намажете с масло 4 кори и ги сложете една върху друга. Покрийте с тях дъното на тавата и разпределете отгоре половината от ябълковата плънка. Отгоре сложете още четири намазани с масло кори и разпределете другата половина от плънката. Завършете с четири намазани с масло кори. Нарежете баклавата на форми по ваш вкус и я изпечете на 180 градуса за около 30 минути, докато се зачерви равномерно. Извадете баклавата от фурната и я оставете да изстива.
За сиропа в тенджерка сипете водата и меда и оставете да кипне. Излейте горещия сироп върху охладената баклава. Оставете я да попие няколко часа и поднесете.
Запеканка от палачинки
Необходими продукти:
За палачинките:
- 5 яйца
- 300 мл прясно мляко
- 200 г брашно
- 2 ванилии
- 1 щипка сол
За плънката:
- 500 г ябълки
- 100 г стафиди
- 5 с.л. захар
- 4-5 с.л. галета
- само кората на 1 лимон
За заливката:
- 6 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 100 г масло
- 2 ванилии
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
От яйцата, млякото, брашното, ванилиите и щипката сол пригответе тесто и изпържете палачинки. За плънката обелете ябълките, почистете ги от семките и ги нарежете на дребни кубчета. Смесете ги със стафидите, захарта, галетата и кората от лимона. С тази смес напълнете палачинките и ги подредете в намаслена тавичка.
Разбийте продуктите за заливката без маслото. Излейте получената смес върху палачинките и разтръскайте леко, за да влезе в палачинките. Разпределете отгоре маслото и запечете на 180 градуса, докато заливката се стегне и десертът се запече. Поднесете десерта охладен.
Кекс
Необходими продукти:
- 600 г ябълки
- 3 яйца
- 150 г захар
- 150 г орехи смлени
- 300 г брашно
- 100 г масло
- 1/2 ч.л. канела
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Настържете ябълките на едро и ги оставете в гевгир да се отцедят. Когато са готови, ги смесете с орехите, канелата и част от захарта. Оставете маслото да се размекне на стайна температура. Пресейте брашното. В отделен съд разбийте мекото масло със захарта. Добавете яйцата и накрая пресятото брашно с бакпулвера. Разбъркайте всичко до хомогенна смес. След това добавете отцедените ябълки. Изсипете сместа за кекса в намаслена и набрашнена форма. Разпределете я равномерно в съда. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато ароматният кекс с ябълки е готов, го оставете да изстине и го поръсете с пудра захар. Насладете му се с чаша ароматно кафе или чай.
Сладкиш с мед и тахан
Необходими продукти:
- 3 ябълки
- 3 яйца
- 120 г кафява захар
- 100 мл олио
- 150 г кисело мляко
- 100 г орехи
- 300 г брашно
- 3 с.л. мед
- 2 с.л. сусамов тахан
- 2 с.л. какао
- 10 г бакпулвер - 1 пакетче
Начин на приготвяне:
В купа разбийте яйцата и към тях последователно и при непрекъснато бъркане прибавете кафявата захар, киселото мляко, олиото, меда, сусамовия тахан, бакпулвера и какаото. Към получената еднородна смес на порции прибавете брашното, без да спирате да бъркате. Накрая добавете ореховите ядки и разбъркайте внимателно. Получената смес изсипете в правоъгълна форма за кекс, покрита с хартия за печене, или в подходяща тавичка. Обелете и почистете ябълките от семките. Нарежете ги на полумесеци и ги подредете върху тестото. Печете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.
Още на matekitchen.com