Б яла маса, студено вино, красива гледка, вечерен бриз… Но ако случайно не сте на морския бряг, а ви се хапва риба или морски дарове, можете да се поглезите и в домашни условия. Крехката ципура е сред задължителните вкуснотии, които да хапнете на средиземноморския бряг. Тя има деликатен и характерен вкус, а когато е прясно уловена, е великолепна. Традиционно се прави на скара, но всъщност възможностите, които дава, са много повече, пишат от matekitchen.com, където могат да се намерят всякакви рецепти с вкус на Средиземно море.
Ципура на грил
Продукти:
За соса:
100 мл зехтин
50 мл лимонов сок
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка пресен девесил
сол на вкус
черен пипер на вкус
За рибата
3 ципури - изчистени и с глави
100 мл зехтин
сол на вкус
черен пипер на вкус
Приготвяне:
За соса първо смесете лимоновия сок и зехтина. Разбъркайте добре и прибавете ситно нарязаните пресни подправки и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте отново, след което оставете встрани.
Почистената и измита риба поръсете със сол и черен пипер и от двете страни, след което полейте със зехтин отвън и отвътре и разтъркайте хубаво. Вече овкусената риба изпечете на скара, грил или грил тиган. Печете по около 6-8 минути от всяка страна (в зависимост от големината на рибата) и от време на време мажете със зехтин. След като рибата е готова, залейте със соса и поднесете с гарнитура по желание.
Риба с домати и маслини
Продукти:
2 ципури
2 домата
18-20 маслини
6-7 скилидки чесън
1 връзка магданоз
1/2 връзка пресен риган
80 мл зехтин
сол на вкус
Приготвяне:
Обелете, изчистете от семките и нарежете на кубчета доматите. Към тях прибавете нарязаните на ситно магданоз, риган, чесън и маслините. Овкусете със сол и зехтин и разбъркайте добре. Измийте и подсушете рибата, след което я подправете със сол и зехтин. Напълнете я с предварително приготвената смес от домати, маслини и подправки. Вземете лист алуминиево фолио. Намажете го със зехтин и поставете отгоре напълнената риба. Завийте плътно като пакет и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20-25 минути. Извадете ципурата и сервирайте с гарнитура по желание или само полята с чеснов дресинг.
Лаврак с чесново масло
Продукти:
1 кг лаврак
3 с.л. масло
1 и 1/2 с.л. студено пресован зехтин
1 с.л. пресен кориандър, накълцан
2 скилидки чесън, накълцани
1/4 ч.л. пушен червен пипер
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1 с.л. лимонова кора
1/2 лимон, изцеден на сок
Приготвяне:
Измийте рибата с течаща студена вода и я подсушете. Сложете я в камерата на хладилника да се стегне, но не и да замръзва – около 10-15 минути. Загрейте скарата на висока температура. Извадете рибата от камерата, напръскайте я от двете страни с рапично олио или зехтин. Запечатайте я за по 4-5 минути от всяка страна. Обърнете с леко намазнена шпатула. Смесете маслото, чесъна, червения пипер, джинджифила и лимоновата кора в тенджерка на умерена температура, докато ароматите се освободят. Чесънът не трябва да става кафяв. Намалете температурата и добавете кориандъра, лимоновия сок и зехтина. Разбъркайте и оттеглете от огъня. Полейте рибата с чесновото масло.
Миди с домати, риган и босилек
Продукти:
1 кг миди с черупки
4 домати
2 глави лук
2 моркова
3 скилидки чесън
1 люта чушка
150 мл бяло вино
50 мл зехтин
3-4 стръка пресен босилек
3-4 стръка пресен риган
1 с.л. захар
сол на вкус
Приготвяне:
Загрейте зехтина в голяма тенджера. Запържете нарязаните на дребно чесън, лук, моркови и люта чушка, докато омекнат. Добавете виното, обелените почистени от семките и нарязани на кубчета домати и захарта. Объркайте добре и оставете соса да къкри, докато се сгъсти. През това време измийте мидите старателно с четка под течаща вода. Добавете мидите в тенджерата и разбъркайте енергично. Затворете плътно с капак и варете 5-6 минути, като по средата на времето разбъркайте. Изчакайте черупките да се отворят, махнете капака и варете още 6-7 минути. Щом мидите са готови, поръсете със ситно нарязаните риган и босилек, разбъркайте и поднесете.