0

С ладко и греховно като че ли вървят ръка за ръка, но понякога можем да си ги позволим в по-голяма или по-малка степен. Ето прекрасни примери от matekitchen.com.

Баклава-чийзкейк

Продукти:

За чийзкейка:

600 г крема сирене

200 г пудра захар

150 г заквасена сметана

3 яйца

60 г брашно

1 с.л. лимонова кора

ванилия

За баклавата:

1 пакет кори за баница

200 г орехи сурови

150 г суров шамфъстък

150 г масло

За сиропа:

150 мл вода

80 г захар

1 с.л. лимонов сок

Приготвяне:

За чийзкейка в купа разбийте яйцата заедно с лимоновата кора, пудрата захар, ванилията, брашното и заквасената сметана. Прибавете крема сиренето и разбивайте, докато се получи гладка, еднородна смес.

За сиропа сложете захарта и водата в касерола и варете 20-25 минути. Добавете лимоновия сок, разбъркайте добре и дръпнете от котлона да се охлади.

За баклавата смелете орехите и шамфъстъка в блендер и ги смесете добре. Разтопете маслото. Разстелете корите на работния плот. Намажете една с масло. Сложете още една върху нея и отново намажете с масло. Прехвърлете ги във формата, така че краищата да излизат от нея. Поръсете хубаво с ядки, след което направете същото с общо 5 двойни пласта. Най-горният пласт кори не трябва да е намазан с масло. Изсипете сместа за чийзкейк върху корите и изрежете висящите краища, но ги запазете. Печете на 170 градуса, докато получите златист загар и сместа стегне напълно. В тава, покрита с хартия за печене, постелете 2 намазани с масло кори, поръсете с ядки, начупете отгоре изрязаните от корите краища, които запазихте, и покрийте отново с 2 намазани с масло кори. Поръсете отново с ядки и отново начупете краищата. Процедирайте така до изчерпването на количествата. Печете на 180 градуса до тъмнозлатист загар.

След като корите и ядките се изпекат, ги начупете на ситно и покрийте с тях изпечения чийзкейк. Залейте десерта с охладения сироп и го оставете да престои в хладилника минимум за 4-5 часа, а най-добре една нощ.

Портокалови курабийки

Продукти:

540 г брашно

100 г бял шоколад

150 г захар

80 г масло

50 мл олио

50 мл прясно мляко

5 с.л. портокалов сок

1 с.л. портокалова кора

2 яйца

2 с.л. какао

1 пакетче бакпулвер

Приготвяне:

Разбийте яйцата заедно със захарта, докато сместа леко побелее. Без да спирате да разбивате, последователно прибавете какаото, бакпулвера, мекото масло, млякото и олиото. В така получената смес сложете портокаловата кора и сока. След тях е ред на капките бял шоколад и пресятото брашно. Забъркайте тестото със шпатула или дървена лъжица, прехвърлете върху набрашнения плот, поръсете с брашно и домесете на ръка, докато се получи гладко тесто. Разделете тестото на 16 равни части и оформете топчета с еднаква големина. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути. Извадете портокаловите курабийки от фурната, оставете ги да се охладят, поръсете с пудра захар и поднесете.

Канелени рулца с банани

Продукти:

150 г типово брашно + 20 г за доомесване

150 г бяло брашно

200 мл бадемово мляко

40 мл кленов сироп

1 пакетче суха мая 7 г

1 с.л. кокосово масло

1 ч.л. канела

За пълнежа:

2 банана

100 г орехи

40 г захар от фурми

1 ч.л. канела

Приготвяне:

Към хладкото бадемово мляко прибавете кленовия сироп и сухата мая и разбъркайте добре. Сложете на топло, докато маята се активира. Изсипете маята в голяма купа и към нея прибавете кокосовото масло и половината канела и разбъркайте добре. Прибавете последователно типовото и бялото брашно и бъркайте, докато се събере на топка. Прехвърлете върху набрашнен плот и доомесете меко тесто. Сложете тестото в набрашнена купа, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да втасва на топло (фурна на 40 градуса), докато удвои обема си. След като тестото втаса, го извадете и го разточете на правоъгълна кора с размери 50 х 25 см. Нанесете банановата плънка равномерно и завийте кората на руло. Нарежете рулото на 9 равни части, обърнете ги на широката страна и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Оставете ги да втасат за още 25-30 минути. Изпечете рулцата в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист загар. След като ги извадите, ги намажете с кокосово масло и поръсете с канела.

За пълнежа пасирайте бананите. Към полученото пюре добавете канелата и захарта от фурми и пасирайте отново. Накрая добавете счуканите орехи и разбъркайте всичко много добре.

Торта с обикновени бисквити

Продукти

600 + 200 мл прясно мляко

100 г пудра захар

50 г захар

30 г царевично нишесте

100 г млечен шоколад

400 мл сладкарска сметана

250 г обикновени бисквити

Приготвяне:

В тенджера налейте студеното мляко, към него прибавете захарта и нишестето. Разбъркайте добре и пуснете котлона да се загрява на умерена температура. Щом се затопли, бъркайте непрекъснато, докато заври, и варете при непрекъснато бъркане за 3-4 минути, докато се получи гъст крем. Дръпнете от котлона, прехвърлете в подходящ съд, покрийте крема с домакинско фолио и оставете да се охлади.

През това време разбийте сметаната, като добавяте пудрата захар на порции. След като сметаната се сгъсти, прибавете охладения крем, останалата пудра захар и нарязания на ситно шоколад и разбъркайте всичко много добре. Вземете тава с размери 28 на 20 см. Натопете обикновените бисквити в студеното прясно мляко, докато леко се напоят, натрошете ги на парчета и покрийте дъното на тавата. След това ги покрийте с крем. Повторете до изчерпване на количествата, като завършите с крем. Разпределете всичко равномерно. Покрийте с домакинско фолио и оставете в хладилника за 3-4 часа. След като тортата стегне, сервирайте в подходяща чиния и поръсете с настърган шоколад.

Кекс със сладко от смокини

Продукти:

500 г брашно

300 вода

130 мл олио

120 захар

150 г орехи

1 ч.ч. сладко от смокини

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.л сода бикарбонат

Приготвяне:

В голяма купа разбъркайте сладкото от смокини, водата и олиото. Добавете захарта, бакпулвера и содата. Разбийте, докато всички продукти се смесят. Към течната смес прибавете брашното на порции и бъркайте до пълното му усвояване. В получената кексова смес сипете счуканите орехи и разбъркайте. Прехвърлете сместа във форма за кекс, покрита с хартия за печене, и печете на 170 градуса за 45-50 минути или до суха клечка.

Кексчета с моркови

Продукти:

300 г брашно

200 г захар

130 мл олио

200 г моркови

2 яйца

1 ч.л. канела

1 ч.л. сода бикарбонат

100 г маскарпоне

200 мл сладкарска сметана

2-3 с.л. пудра захар

Приготвяне:

Разбийте яйцата и захарта до пухкава смес. Прибавете олиото на тънка струя при непрекъснато бъркане. След като сместа хомогенна, сложете половината обелени и настъргани моркови. Разбъркайте и сипете половината брашното на порции, като бъркате до пълното му усвояване. Накрая добавете содата, канелата и останалото количество моркови и брашно. Разбъркайте на ръка. Разпределете сместа във формички за мъфини. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути. Извадете кексчетата и оставете да се охладят върху решетка. Отрежете върховете на кексчетата и с лъжичка издълбайте вътрешността, така че да се оформи малка дупка. Разбийте сметаната в купа и към нея прибавете маскарпонето и пудрата захар. Прехвърлете крема в шприц и напълнете кексчетата. Поръсете с част от трохите, останали от капачетата, цветни пръчици или ядки по желание.

Тарт с ябълки

Продукти:

1 лист бутер тесто

3 ябълки

200 г сладко от боровинки

40 г масло

2 с.л. кафява захар

1 лимон

пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Разточете леко листа бутер тесто. Прехвърлете го в предварително намаслена форма за тарт или друга подходяща тавичка. Разпределете тестото, така че да покрие всички бордове на тавичката. Надупчете тестото с вилица, отгоре разпределете равномерно сладкото от боровинки и приберете в хладилника за около 15-20 минути. През това време почистете ябълките от семките и ги нарежете на полумесеци. Залейте ги със сока от лимона и разбъркайте добре, за да не потъмнеят. Подредете ябълките върху намазаното със сладко бутер тесто, така че да го покрият плътно. Отгоре разпределете маслото, нарязано на парченца и поръсете с кафявата захар. Печете ябълковия тарт в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25-30 минути или докато ябълките придобият златист загар.

Веган палачинки с боровинки

Продукти:

250 мл бадемово мляко

125 г пълнозърнесто брашно

25 г бадемово брашно

1 с.л. кокосова захар

1 с.л. кокосово масло

1 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.л. сода бикарбонат

25 м олио

50 г пресни боровинки

1 ч.л лимонов сок

Приготвяне:

В купа смесете бадемовото мляко, лимоновия сок, кокосовото масло, кокосовата захар, бакпулвера и содата и разбийте всичко с миксер. Добавете бадемовото брашно и типовото брашно и бъркайте до гладка смес. Накрая добавете нарязаните боровинки и разбъркайте на ръка. Загрейте тигана на умерена температура, намазнете и печете палачинките до златист загар от двете страни. Сервирайте ги гарнирани по ваш избор.

Още на matekitchen.com