О божаваме студените кремообразни десерти и затова решихме да споделим с вас рецепта, с която лесно да си направите домашен ванилов крем. А пък и знаем, че винаги е хубаво да отворим хладилника и вътре да ни чака нещо вкусно, сладко и домашно приготвено. Важна подробност от приготвянето на нашето кремче е разделянето на белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на пяна и се добавят към вече сварения и изстинал крем. По този начин десертът става по-пухкав, лек и въздушен и не стои така плътен и брашнен, както обикновено сме свикнали, пишат от matekitchen.com.
Продукти:
1 л прясно мляко
5 с.л. брашно
4 яйца
200 г захар
100 г масло
1 есенция ванилия
сладко (от боровинки) за украса
Приготвяне:
Разтворете брашното с около 200 мл леко затоплено мляко и разбъркайте добре докато се получи гладка кашичка. Отделете жълтъците от белтъците. Прибавете жълтъците към брашнената каша, след което прецедете сместа, за да не останат бучки. Изсипете останалото мляко в тенджера, добавете захарта и сложете на котлон да заври. Когато заври, намалете температурата на котлона и изсипете брашнената смес, като бъркате непрекъснато. Когато кремът се сгъсти, оттеглете от котлона и прибавете маслото. Разбърквайте докато се разтвори напълно. Разбийте белтъците на сняг и смесете с поизстиналия крем, като бъркате бавно, за да стане пухкав. Разпределете крема в купички и сложете в хладилник за няколко часа. Преди да поднесете, можете да го полеете с гъст плодов сироп и/ли да украсите със сладко, с боровинки е идеално, както да добавите и няколко сурови орехови ядки.
Този крем е подходящ за деца. Да се име едно наум от хора с алергии.