Я хваме зелената вълна и смело напред продължаваме към вкуса на пролет, а той често се свързва с пресен спанак. Пролетно време интересни са и пайовете, които могат да се приготвят със спанак, като много често към тях се добавят и различни видове сирена – нашенски или синьо, важното е да е вкусно.
Кюфтета
Необходими продукти:
- 500 г спанак
- 250 г кашкавал
- 250 г картофи
- 50 г галета или брашно
- 2 яйца
- 1 глава лук
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. суха мащерка
- 1 ч.л. чубрица
- 1/2 връзка магданоз
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете картофите, обелете ги и ги настържете в купа. В тенджера с вряща подсолена вода попарете измития и почистен от дръжките спанак. Дръпнете го от котлона, охладете веднага, отцедете добре и нарежете на дребно. Добавете спанака в купата при настърганите картофи заедно с нарязания на дребно лук, настъргания кашкавал, яйцата, ситно нарязания магданоз и галетата. Подправете със сол, черен пипер, сух чесън и чубрица. Омесете всички продукти много добре, докато се получи еднородна смес. Оформете кюфтета в желаната от вас големина, оваляйте ги в галета и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете спаначените кюфтета в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути или до лек златист загар.
Дюнер с моцарела
Необходими продукти:
- 4 арабски питки - средни
- 2 връзки зелен лук
- 1 скилидка чесън
- 1 домат
- 300 г спанак
- 125 г моцарела - 1 топка
- 4 ч.л. чили сос по желание
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете зеления лук, нарежете го на по-едри парчета и го задушете в олиото. След като омекне, добавете почистения и измит спанак (без да го режете) и накълцания чесън и задушете за минута-две, колкото да омекне и обемът му да спадне. Посолете на вкус. Разделете сместа на 4. Нарежете моцарелата и домата на по 4 филийки. Вземете арабска питка и в центъра сложете от задушения спанак. По желание капнете малко чили сос. Отгоре сложете парче моцарела и завършете с домат. Прегънете заоблените краища на питката, така че да се получи правоъгълно пакетче. Поднесете веднага. Може да нарежете домата и моцарелата на парченца и да оформите питките на рула като дюнери.
Салата с портокал
Необходими продукти:
- 125 г бейби спанак
- 150 г сварен нахут
- 200 г халуми
- 50 г орехи
- 2 портокала
За дресинга:
- 40 мл зехтин
- 3 с.л. балсамов оцет
- 1 с.л. мед
- 1 ч.л. пресен джинджифил
- 1 ч.л. портокалова кора
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
В тиган сипете малко зехтин и запечете нарязаното на ивици сирене халуми. Извадете го в чиния леко да се охлади, а през това време в купа смесете спанака, нахута и обеления и почистен от ципите портокал. Добавете ядките и полейте с дресинга. Разбъркайте салатата добре, прехвърлете в подходяща купа или чиния, отгоре подредете запеченото сирене и поднесете.
За дресинга в купа смесете зехтина, балсамовия оцет и меда. Добавете сол, настърганата портокалова кора и настъргания джинджифил. Разбъркайте дресинга много добре.
Руло от кайма със сирене
Необходими продукти:
За рулото:
- 600 г кайма смес
- 1 яйце
- 1/2 връзка зелен лук
- 1/2 връзка магданоз
- 1 с.л. чубрица
- черен пипер на вкус
За плънката:
- 300 г спанак
- 200 г сирене
- 1 връзка зелен лук
- 1 морков
- 1 скилидка чесън
- 50 мл олио
За заливката:
- 50 г кашкавал
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
За рулото омесете каймата със ситно нарязаните пресен лук и магданоз, яйцето, чубрицата и черния пипер и оставете да отлежи, докато приготвите плънката за рулото.
За плънката измийте добре спанака, нарежете го и го задушете в тиган със загрято олио заедно с нарязания пресен лук и чесън и настъргания на едро морков. Оставете за 5-6 минути на слаб огън, след което натрошете вътре сиренето, разбъркайте хубаво сместа и оттеглете от котлона. Вземете лист алуминиево фолио и го намажете с олио. Разстелете върху него каймата на правоъгълник с дебелина 1 см. Отгоре изсипете спаначената плънка. Разнесете я равномерно и навийте рулото с помощта на фолиото. Преместете рулото в тава, покрита с хартия за печене, и печете на 200 градуса около 40 минути или докато каймата се зачерви.
За заливката извадете рулото и разпределете отгоре смес от настъргания кашкавал и едно сурово яйце. Върнете във фурната колкото кашкавалът да се зачерви. Нарежете готовото руло на филийки и сервирайте с гарнитура по желание.
Още на matekitchen.com