0

Я хваме зелената вълна и смело напред продължаваме към вкуса на пролет, а той често се свързва с пресен спанак. Пролетно време интересни са и пайовете, които могат да се приготвят със спанак, като много често към тях се добавят и различни видове сирена – нашенски или синьо, важното е да е вкусно. 

Кюфтета

Необходими продукти:

  • 500 г спанак
  • 250 г кашкавал
  • 250 г картофи
  • 50 г галета или брашно
  • 2 яйца
  • 1 глава лук
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. суха мащерка
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Сварете картофите, обелете ги и ги настържете в купа. В тенджера с вряща подсолена вода попарете измития и почистен от дръжките спанак. Дръпнете го от котлона, охладете веднага, отцедете добре и нарежете на дребно. Добавете спанака в купата при настърганите картофи заедно с нарязания на дребно лук, настъргания кашкавал, яйцата, ситно нарязания магданоз и галетата. Подправете със сол, черен пипер, сух чесън и чубрица. Омесете всички продукти много добре, докато се получи еднородна смес. Оформете кюфтета в желаната от вас големина, оваляйте ги в галета и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете спаначените кюфтета в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути или до лек златист загар.

Дюнер с моцарела

Необходими продукти:

  • 4 арабски питки - средни
  • 2 връзки зелен лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 домат
  • 300 г спанак
  • 125 г моцарела - 1 топка
  • 4 ч.л. чили сос по желание
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Почистете зеления лук, нарежете го на по-едри парчета и го задушете в олиото. След като омекне, добавете почистения и измит спанак (без да го режете) и накълцания чесън и задушете за минута-две, колкото да омекне и обемът му да спадне. Посолете на вкус. Разделете сместа на 4. Нарежете моцарелата и домата на по 4 филийки. Вземете арабска питка и в центъра сложете от задушения спанак. По желание капнете малко чили сос. Отгоре сложете парче моцарела и завършете с домат. Прегънете заоблените краища на питката, така че да се получи правоъгълно пакетче. Поднесете веднага. Може да нарежете домата и моцарелата на парченца и да оформите питките на рула като дюнери.

Салата с портокал

Необходими продукти:

  • 125 г бейби спанак
  • 150 г сварен нахут
  • 200 г халуми
  • 50 г орехи
  • 2 портокала

За дресинга:

  • 40 мл зехтин
  • 3 с.л. балсамов оцет
  • 1 с.л. мед
  • 1 ч.л. пресен джинджифил
  • 1 ч.л. портокалова кора
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

В тиган сипете малко зехтин и запечете нарязаното на ивици сирене халуми. Извадете го в чиния леко да се охлади, а през това време в купа смесете спанака, нахута и обеления и почистен от ципите портокал. Добавете ядките и полейте с дресинга. Разбъркайте салатата добре, прехвърлете в подходяща купа или чиния, отгоре подредете запеченото сирене и поднесете.

За дресинга в купа смесете зехтина, балсамовия оцет и меда. Добавете сол, настърганата портокалова кора и настъргания джинджифил. Разбъркайте дресинга много добре.

Руло от кайма със сирене

Необходими продукти:

За рулото:

  • 600 г кайма смес
  • 1 яйце
  • 1/2 връзка зелен лук
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 с.л. чубрица
  • черен пипер на вкус

За плънката:

  • 300 г спанак
  • 200 г сирене
  • 1 връзка зелен лук
  • 1 морков
  • 1 скилидка чесън
  • 50 мл олио

За заливката:

  • 50 г кашкавал
  • 1 яйце

Начин на приготвяне:

За рулото омесете каймата със ситно нарязаните пресен лук и магданоз, яйцето, чубрицата и черния пипер и оставете да отлежи, докато приготвите плънката за рулото.

За плънката измийте добре спанака, нарежете го и го задушете в тиган със загрято олио заедно с нарязания пресен лук и чесън и настъргания на едро морков. Оставете за 5-6 минути на слаб огън, след което натрошете вътре сиренето, разбъркайте хубаво сместа и оттеглете от котлона. Вземете лист алуминиево фолио и го намажете с олио. Разстелете върху него каймата на правоъгълник с дебелина 1 см. Отгоре изсипете спаначената плънка. Разнесете я равномерно и навийте рулото с помощта на фолиото. Преместете рулото в тава, покрита с хартия за печене, и печете на 200 градуса около 40 минути или докато каймата се зачерви.

За заливката извадете рулото и разпределете отгоре смес от настъргания кашкавал и едно сурово яйце. Върнете във фурната колкото кашкавалът да се зачерви. Нарежете готовото руло на филийки и сервирайте с гарнитура по желание.

Още на matekitchen.com