0

Х апването на торта винаги е удоволствие, затова потърсихме из matekitchen.com рецепти за този сладкиш.

Френска селска

Необходими продукти:

  • 1 яйце
  • 2 с.л. мед
  • 450 г брашно
  • 150 г захар
  • 200 мл прясно мляко
  • 50 г масло
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. бакпулвер

За крема:

  • 1,2 кг заквасена сметана
  • 70 г захар
  • 300 г сладко от боровинки

Начин на приготвяне:

За крема разбъркайте заквасената сметана със захарта. За блатовете в купа разбийте яйцето заедно със захарта. Когато се получи бял крем, добавете мекото масло и продължете да бъркате с миксера, докато се усвои напълно. Към сместа налейте млякото на тънка струйка. След като и то се усвои, прибавете содата и бакпулвера, а след това и меда и продължете да бъркате. Изсипете сместа в тенджера и я сложете на котлона на умерена температура. Варете, докато придобие карамелен цвят. Свалете от котлона, оставете леко да се охлади и започнете постепенно да добавяте брашното. Трябва да се получи меко тесто. Премесете тестото върху набрашнения плот и го разделете на 7 равни части. Оформете топки. Разточете всяка топка върху хартия за печене на много тънка кора. Премерете с ринга на тортата. Сложете блата в подходяща тава и го изпечете на 160 градуса до лек златист загар. Извадете, отделете хартията и оставете блата да изстине. След това с помощта на ринга за торта и ножица или нож го изрежете в правилна форма, а изрезките запазете. Положете първия блат в чиния или поставка, намажете със сметана и разпределете равномерно навсякъде. След това намажете и от боровинковото сладко и покрийте със следващия блат. Продължете по същия начин до изчерпване на количествата. С останалия крем залейте тортата от всички страни. Смелете или натрошете изрезките от блатовете до желаната от вас големина. С тях покрийте тортата от всички страни, след което я приберете в хладилника за една нощ.

Наполеон

Необходими продукти:

  • 1 голям пакет бутер тесто - 2 листа
  • 1 л прясно мляко
  • 125 г масло
  • 1 пакетче нишесте ванилия за 1 л мляко
  • 1 ч.ч. захар + още 3 лъжици
  • 3 яйца
  • 4 пакетчета ванилия или една капсула есенция
  • 5 с.л. брашно
  • 500 мл сладкарска сметана

Начин на приготвяне:

Сложете млякото и чашата захар в тенджера на слаб огън да заврят. През това време разбъркайте с миксер нишестето, брашното, яйцата, две ванилии и 100 мл от сметаната. Като заври млякото, изсипете сместа вътре и бъркайте до гъст крем. Не трябва да тече по лъжицата. Свалете го от котлона и оставете да изстине напълно. Разстелете върху него лист опаковъчно фолио, за да не хваща коричка.

През това време изпечете блатовете. Изрежете два кръга от тестото по размера на тавата или чинията, в която ще редите тортата, и ги изпечете. Изрезките също се изпичат. Като са готови блатовете, ги разделете още топли през средата, за да се получат общо 4.

Като поизстине кремът, разбийте с миксер до гладко омекналото на стайна температура масло с 3 лъжици захар. Към него постепенно добавете изстиналия крем. След като се смеси напълно, в друг съд разбийте останалата сметана с другите две ванилии. Добавете я на части към крема, като бъркате внимателно с тел. След това редете блат, крем, блат, крем... Слагайте щедро крем, корите си го дръпват. Накрая последният пласт е крем и върху него се натрошават изрезките. Ако редите в чиния, сложете от тях и отстрани на тортата, за да я скриете цялата. Покрийте тортата с опаковъчно фолио или я сложете в картонена кутия и я приберете в хладилника до следващия ден.

Бисквитена с маскарпоне и сладко

Необходими продукти:

  • 350 г обикновени бисквити
  • 400 мл сладкарска сметана
  • 750 г маскарпоне
  • 1 бурканче сладко от малини
  • 3 пакетчета ванилия

Начин на приготвяне:

Начупете бисквитите на парчета в голяма купа. В друга купа разбийте 300 мл сметана с ванилията на пухкав крем. Добавете маскарпонето и отново разбийте да се смесят. Смесете така получения крем с начупените бисквити и разбъркайте добре. Разделете сместа на приблизително три равни части и наредете тортата във форма с подвижно дъно. Разпределете първо едната трета, загладете и сложете едната трета от сладкото. Покрийте с бисквитена смес и разпределете още една трета от сладкото. Накрая завършете с последния пласт бисквитена смес. Покрийте тортата и я приберете в хладилника да стегне за няколко часа, най-добре за една нощ. На следващия ден разбийте 100 мл сметана. Извадете тортата от хладилника, освободете я от формата и я покрийте отгоре и отстрани с тънък пласт сметана. По желание отгоре може да разпределите и останалата 1/3 от сладкото от малини.

Великденска козуначена

Необходими продукти:

  • 1 козунак
  • 3 пакетчета крема сирене
  • 5 яйца
  • 2 портокала
  • 300 г захар
  • 150 г течен шоколад
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Настържете кората на портокалите, изстискайте сока и го кипнете със 100 г от захарта. Нарежете козунака на филии с дебелина 2 см и ги наредете във форма за торта. Сиропирайте ги с подсладения портокалов сок и оставете настрани за 10 минути.

Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците с останалата захар, прибавете две от пакетчетата сирене крема и портокаловата кора. Разбъркайте внимателно с дървена лъжица. Разбийте белтъците на сняг и прибавете с плавно бъркане към крема. Когато стане пухкав и гладък, изсипете половината върху сиропирания блат. Наредете още един пласт козунак, сиропирайте го и добавете останалия крем. Оставете в хладилника за няколко часа, за да стегне кремът.

В отделна купа смесете едно пакетче крема сирене с течния шоколад до получаване на гладък крем. С него намажете тортата отстрани. Украсете с настърган шоколад и портокалова кора.

Ябълкова

Необходими продукти:

  • 1 кг ябълка
  • 100 г краве масло
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 есенция ванилия
  • 1 ч.л. канела
  • 4 яйца

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото в тавата, в която ще печете тортата. Обелете ябълките, почистете ги от семките и ги нарежете на тънки филийки. Сложете ги в тавата при маслото. Посипете ги с 4-5 лъжици захар и канелата и ги запечете във фурната, докато омекнат и започнат да порозовяват. През това време разбийте яйцата и захарта в купа. Постепенно прибавете брашното и ванилията и бъркайте до гладка смес. Когато ябълките се задушат, изсипете яйчената смес върху тях и върнете тавата във фурната. Печете тортата на 160 градуса до готовност. Проверявайте с клечка за зъби. Щом по нея вече не остава полепнало тесто, тортата е готова. Извадете я от фурната, оставете да се охлади малко и я обърнете върху поднос. Поднесете със сладолед или бита сметана по желание.

Бишкотена с крем ванилия и орехи

Необходими продукти:

  • 1 л прясно мляко
  • 200 мл прясно мляко за топене на бишкотите
  • 200 г захар
  • 100 г нишесте ванилия
  • 50 г масло
  • 1 голям пакет бишкоти или 2 малки
  • 100 г орехи смлени
  • 2 ч.л. инстантно кафе по желание

Начин на приготвяне:

Сложете млякото и захарта в тенджерка и оставете да заври. Разтворете нишестето в малко мляко и с бъркане добавете към врящото мляко. Когато се сгъсти, оттеглете тенджерката от котлона, пуснете вътре бучка масло и разбъркайте. Затоплете 200 мл прясно мляко, разбъркайте в него кафето, потопете бишкотите и ги наредете във форма за торта или в продълговата тава. Поръсете със смлени орехи и изсипете върху тях половината ванилов крем. Наредете още един пласт натопени в мляко бишкоти и залейте с останалата част от крема. Накрая поръсете отгоре с орехи и сложете в хладилника, за да се охлади и кремът да стегне. Освободете готовата торта от формата, отрежете парчета и сервирайте.

Павлова

Необходими продукти:

  • 4 белтъка
  • 220 г захар
  • 20 г царевично нишесте
  • 15 м лимонов сок

За крема:

  • 100 г сладкарска сметана
  • 50 г маскарпоне
  • 50 г крема сирене
  • 40 г пудра захар
  • 10 мл портокалов сок
  • лимонова кора
  • портокалова кора
  • прясна мента

Начин на приготвяне:

За блата разбийте белтъците с миксер, като постепенно добавяте захарта към тях, без да спирате да биете. Прибавете и лимоновия сок и продължете да биете. Накрая сложете при разбитите белтъци царевичното нишесте и разбъркайте внимателно с шпатула. Изсипете сместа в тава, покрита с хартия за печене, и я оформете като торта. Оставете по-широко кладенче в средата, тъй като после ще го напълните с крем. Печете първоначално на 130 градуса за 10 минути. След това намалете фурната на 100 градуса и печете още 90 минути. Накрая оставете тортата "Павлова" да се охлади във фурната за около 30 минути.

А докато тортата се охлажда, пригответе крема. Нарежете ментата на дребно. Смесете всички съставки в купа и ги разбийте на гъст и гладък крем. Напълнете с крема изстиналата торта, украсете с горски плодове и поръсете с пудра захар.

Бананова

Необходими продукти:

  • 200 мл прясно мляко
  • 150 г захар
  • 2 малки пакета обикновени бисквити
  • 7 банани
  • 500 м течна сметана
  • 150 г натурален шоколад

Начин на приготвяне:

Разтопете шоколада на водна баня. През това време разбийте сметаната със захарта, докато се получи гъста смес. Когато шоколадът е готов, го прибавете към разбитата сметана с бъркане, на тънка струя. Затоплете леко прясното мляко. Нарежете 4 банана на колелца. Останалите запазете за декорация. Вземете бисквитите, потопете ги една по една в мляко и наредете пласт във форма за торта или в продълговата тава. Наредете върху тях колелцата от банан. Покрийте ги с половината крем. Наредете нов пласт бисквити, след това банани и изсипете останалия крем. Размажете хубаво и оставете тортата в хладилника за няколко часа, за да стегне и бисквитите да поемат от крема и да омекнат. Украсете със симетрично нарязани бананови колелца, замразени малини и къпини и разтопен шоколад.

Още на matekitchen.com