0

С вегетариански бургер човек не може да се оплеска както с „традиционните”, но си струва да опитате. Заради вкуса, не заради цапането. Великолепно печено кюфте от картофи и червен боб с букет от подправки, които ще направят така, че месото да не ви липсва. Разбира се, мека питка, парче сирене и едросмляна лютеница…
Ако сте се чудили какво можете да си направите с червен боб, това е повече от чудесна идея. Между другото от него става и великолепно бобено пюре. Само трябва да го задушите с малко лук и да подправите с… канела. Но да се върнем на бургера, който в случая е овкусен с кимион и прясна чубрица. По желание може да добавите и щипка пушен червен пипер за още по-наситен вкус.

Продукти:

- червен боб от консерва - 400 г.
- картофи - 2 бр.
- лук - 1/2 глава
- яйца - 1 бр.
- люти чушки - 1 бр.
- галета - 2 с.л.
- магданоз - 4-5 стръка
- чубрица - 4-5 стръка
- кимион - 1 ч.л.
- зехтин - 30 мл
- питки - 6 бр.
- сол и черен пипер на вкус
- лютеница за мазане

Приготвяне:

Обелете картофите, нарежете ги на кубчета и ги сварете във вряща вода. Сварените картофи сложете в купа и към тях прибавете отцедения червен боб. Смачкайте всичко много добре. Към основата от боб и картофи прибавете нарязаните на ситно лук и люта чушка, чубрицата, магданоза, галетата, кимиона, солта и черния пипер. Налейте малко зехтин, чукнете яйцето и разбъркайте, докато се получи хомогенна смес.


С намазнени ръце оформете 6 бургера и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги отгоре със зехтин и ги изпечете на 200 градуса до златист загар.
Разполовете питките и ги намажете с лютеница. Върху долната половина сложете бургер, върху него плочка сирене и покрийте с горната половина от питката.

Още на matekitchen.com